You are currently viewing 2001 | Αποστολή στον Εύξεινο Πόντο – Παναγία Σουμελά
Ο Μητροπολίτης Αγαθονικίας τιμάει τον Πρόεδρο του Προγράμματος Σταύρο Πανουσόπουλο στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

2001 | Αποστολή στον Εύξεινο Πόντο – Παναγία Σουμελά

2001 Αποστολή στον Εύξεινο Πόντο – Παναγία Σουμελά

(7-16 Σεπτεμβρίου 2001)

Η πρώτη επίσκεψη του «Οικουμενικού Ελληνισμού» στο μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά.

Συμμετείχαν 50 μέλη μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, παρέστη η Αποστολή του Προγράμματος “Οικουμενικός Ελληνισμός” στο μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ, το οποίο τέλεσε ο Παναγιώτατος χοροστατούντος του Πατριάρχη και Πάπα της Αιγύπτου, Σεκούντου ΙΙΙ των Κοπτών.

Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσημη ακρόαση στην αίθουσα του Πατριαρχικού θρόνου από τον Παναγιώτατο, υπό την ευλογία του οποίου τελεί το Πρόγραμμα “Οικουμενικός Ελληνισμός”, με σκοπό την ενημέρωση του από τον Πρόεδρο του Προγράμματος κ. Σταύρο Πανουσόπουλο σχετικά με τις Αποστολές του Β’Κύκλου Εργασιών του Προγράμματος με θέμα: “Πορεία Προς τον Ελληνισμό της Οικουμένης”, και τις διαπιστώσεις σχετικά την κατάσταση των μνημείων και των ελληνόφωνων πληθυσμών στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου από όπου μόλις είχε επιστρέψει η Αποστολή.

Στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Μητροπολίτης Αγαθονικίας κ. Απόστολος υποδέχεται την Αποστολή και τιμά τον Πρόεδρο του Προγράμματος κ. Σ. ΠΑνουσόπουλο

Στην Αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους δήμους: Σώστου, Σιθωνίας, Άστρους Κυνουρίας και Αλεξάνδρειας και από τις εταιρίες: Ιππόκαμπος ΑΕ, Φράγκος ΑΒΕΕ, Υπεραγορά Κερατσινίου ΕΠΕ, Κωστάκος ΣΠ, Ολυμπος ΑΕ, Νικολόπουλος Μελέτες, Αγροβαν ΑΕ, Λυμπέρπα ΑΕ, Αφοι Παγκαλίδη ΑΕΒΕ, κ.α.

Αλησμόνητες Πατρίδες του Ευξείνου Πόντου: Ριζούντα, Παναγία Σουμελά, Τραπεζούντα, Σαμψούντα, Κερασούντα

Η Αποστολή στην Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα και τα ΜΜΕ πάντα κοντά μας διακρίνοντας την δημοσιογράφο του MEGA κα. Σωτηριάδου Δήμητρα και τον οπερατερ κ. Στάμο Προύσαλλη με τον Υπεύθυνο Τύπου του Προγράμματος κ. Ι. Παλληκάρη

Η πεντηκονταμελής Αποστολή του Προγράμματος, η οποία απαρτιζόταν από εκπροσώπους του κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΜΜΕ, πανεπιστημιακούς, επιχειρηματίες κ.α., πραγματοποίησε προσκυνηματικό οδοιπορικό στα παράλια του Ευξείνου Πόντου επισκεπτόμενο τα μνημεία του γένους μας και περιοχές στις οποίες υπάρχουν ακόμα κάτοικοι, που συντηρούν την γλώσσα και την παράδοσή μας.

Ένα δείγμα από τις καταστροφές των μνημείων μας στην Παναγία Σουμελά και μερικοί από τους τολμηρούς Ποντίους που μας μίλησαν.

×

ΚΑΛΑΘΙ