You are currently viewing 2002 | Αποστολή στην Αίγυπτο

2002 | Αποστολή στην Αίγυπτο

Στο περιθώριο των συναντήσεων με τους Έλληνες επισκεφθήκαμε την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη και περιηγηθήκαμε στα μνημεία του Αιγυπτιακού πολιτισμού, (Λούξορ, Καρνάκ, Πυραμίδες), σαφάρι στους καταυλισμούς των Βεδουίνων στην έρημο του Σινά και στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.

Συμμετείχαν 120 μέλη μας.

Για ακόμη μια φορά το Πρόγραμμα “Οικουμενικός Ελληνισμός”, πιστό στην πορεία προς τον Ελληνισμό της Οικουμένης που έχει χαράξει στο Β΄ Κύκλο εργασιών του, επισκέφτηκε την έδρα του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, τον ιστορικό και αποδεκατισμένο Ελληνισμό της Αιγύπτου, πραγματοποιώντας προσκυνηματικό οδοιπορικό στα μνημεία του γένους και της ορθοδοξίας, αλλά και στα μνημεία του Αιγυπτιακού πολιτισμού και άλλων χριστιανικών δογμάτων.

Τόσο κατά τη διάρκεια της Αποστολής όσο και στην επιστροφή τα συναισθήματα ήταν έντονα στα πρόσωπα και τις καρδιές των 110 προσωπικοτήτων οι οποίες συμμετείχαν στο οδοιπορικό μας, δηλαδή εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες και τα ΜΜΕ. Επικεφαλής της Αποστολής ήταν ο Πρόεδρος του “Οικουμενικού Ελληνισμού” κ. Σ. Πανουσόπουλος, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Β. Γερανίδης, Μέλος της Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής και ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Καρράς.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΠΤΩΝ

Ξεκινώντας από το Κάιρο η Αποστολή οδεύει προς την Αλεξάνδρεια κάνοντας μια στάση για να επισκεφτεί τα Μοναστήρια των Κοπτών στην έρημο της Νιτρίας. Είναι μία από τις λίγες φορές που δίδεται η άδεια πρόσβασης στα Μοναστήρια αυτά, όπου οι Χριστιανοί Κόπτες μονάζουν μακριά από τα εγκόσμια.

Η Αίγυπτος υπήρξε η γενέτειρα του μοναχισμού υπό διάφορες μορφές. Από την Αίγυπτο ο μοναχισμός εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το κόσμο. Ο ασκητικός βίος βρίσκει την πλήρη έκφρασή του μέσα από τους πρώτους ασκητές της προχριστιανικής Εκκλησίας, όπως τον Προφήτη Ηλία και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Εκείνοι όμως που ανεξάρτητα από τις ευαγγελικές ρήσεις εισήγαγαν ίδιο σύστημα μοναχικού ιδεώδους, εμπνευσμένοι πάντα φυσικά από τη θεία χάρη, ήταν οι ασκητές των ερήμων της Νιτρίας (Νατρούν) και της Θηβαίδος (Άνω Αίγυπτος).

Η ξενάγηση της Αποστολής στα καλοδιατηρημένα μοναστήρια γίνεται από τους μοναχούς και τον ηγούμενο. Στο πλαίσιο μιας σεμνής τελετής, ο Πρόεδρος του Προγράμματος “Οικουμενικός Ελληνισμός” κ. Σ. Πανουσόπουλος προσφέρει στον ηγούμενο βιβλία για τη βιβλιοθήκη του μοναστηριού και επιδίδει τιμητική πλακέτα στον Πατριάρχη των Κοπτών Σενούντα, την οποία παρέλαβε εκπρόσωπός του. Σημειωτέον, ότι ο Πατριάρχης των Κοπτών υπήρξε μοναχός στο μοναστήρι που επισκεφτήκαμε.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ FORUM

Φθάνοντας στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πρώτη στάση της Αποστολής είναι το επιβλητικό Μέγαρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας, όπου πραγματοποιείται το μεγάλο επιχειρηματικό forum που διοργάνωσε το Πρόγραμμα “Οικουμενικός Ελληνισμός”, σε συνεργασία με τα ελληνικά εμπορικά επιμελητήρια Αλεξανδρείας και Καΐρου.

Το Πρόγραμμα “Οικουμενικός Ελληνισμός” ξεκίνησε τη διοργάνωση για τα επιχειρηματικά fora για πρώτη φορά στην Αποστολή στη Ν. Αφρική και εντεύθεν συνεχίζει με επιτυχία ανάλογες προσπάθειες, οι οποίες τονώνουν τις σχέσεις των ομογενών με τη μητροπολιτική Ελλάδα.

Στο πρώτο μέρος του forum, αφού καλωσόρισαν την Αποστολή του “Οικουμενικού Ελληνισμού” στην Αλεξάνδρεια και επικρότησαν αυτές τις προσπάθειες σύσφιξης των επιχειρηματικών σχέσεων της ομογένειας με την Ελλάδα, το λόγο πήραν οι εξής: Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ. κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας κ. Β. Βαφειάδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χ. Κατσιμπρής και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος κα. Κων/να Αθανασιάδου. Εκ μέρους της Αποστολής αντιφώνησαν ο Πρόεδρος του “Οικουμενικού Ελληνισμού” κ. Σ. Πανουσόπουλος, ο καθηγητής κ. Αθ. Αγγελόπουλος και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βουλευτής κ. Κ. Καρράς.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του “Οικουμενικού Ελληνισμού” κ. Σ. Πανουσόπουλος έλαβε τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και κατόπιν τιμήθηκαν εκ μέρους του Προγράμματος “Οικουμενικός Ελληνισμός” οι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Η παρουσίαση των επενδυτικών δυνατοτήτων στην Αίγυπτο έγινε με άψογο και λεπτομερή τρόπο από τους: κ. Βύρωνα Βαφειάδη, κ. Χρήστο Καβαλή, Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και τους εμπορικούς ακολούθους Καΐρου και Αλεξανδρείας. Στη συνέχεια, ακολούθησε κοκτέιλ στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου όπου οι επιχειρηματίες της Αποστολής με τους Αιγυπτίους επιχειρηματίες έθεσαν τις βάσεις για τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας.

Την Αποστολή δεξιώθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χ. Κατσιμπρής στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, η οποία βρίσκεται στο περίφημο “Ελληνικό μπλοκ”.

ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Η Αποστολή επισκέφτηκε τη Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η οποία εγκαινιάστηκε προσφάτως παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου. Η περιήγηση στην αναβιωμένη αυτή κιβωτό της γνώσης ήταν ιδιαιτέρως εντυπωσιακή.

Στο πλαίσιο μιας σεμνής τελετής δωρίστηκε σειρά βιβλίων και περιοδικών ιστορικού και θρησκευτικού περιεχομένου, προερχόμενα από τη συνεργασία του “Οικουμενικού Ελληνισμού” με τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Η επίδοση των βιβλίων στο Διευθυντή της Βιβλιοθήκης έγινε από τον Πρόεδρο κ. Σ. Πανουσόπουλο, τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτή κ. Γερανίδη και τον καθηγητή κ. Αθ. Αγγελόπουλο, επιστημονικό επόπτη του “Οικουμενικού Ελληνισμού”. Στη συνέχεια, δόθηκαν συνεντεύξεις στα ΜΜΕ.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΠΕΤΡΟΥ Ζ΄

Σύσσωμη η Αποστολή και η ομογένεια παρακολούθησε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα τη Θεία Λειτουργία για τα ονομαστήρια του Μακαριότατου, παρουσία όλων των Ορθόδοξων Αρχιερέων της Αφρικής.

Στη συνέχεια, σε λαμπρή τελετή για τα ονομαστήριά του, ο Μακαριότατος Πάπας & Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής τιμήθηκε με το “Χρυσό Στέφανο του Οικουμενικού Ελληνισμού” και του επιδόθηκε το δίτομο “Ιερά Προσκυνήματα – Προπύργια της Ορθοδοξίας” από τον Πρόεδρο του Προγράμματος κ. Σ. Πανουσόπουλο, συνοδευόμενος από τον Επιστημονικό Επόπτη καθηγητή κ. Αθ. Αγγελόπουλο και το Διευθυντή Επικοινωνίας κ. Ι. Παλληκάρη.

Στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος κ. Σ. Πανουσόπουλος εξήρε τη δυναμική προσωπικότητα του Μακαριότατου καθώς και το τεράστιο έργο του στα έξι χρόνια Πατριαρχικής Διακονίας που είχε ως αποτέλεσμα την αναβίωση του ιστορικού Πατριαρχείου.

Ο Μακαριότατος τίμησε τους επικεφαλής της Αποστολής καθώς και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και κορυφαίους επιχειρηματίες με αναμνηστικές πλακέτες και εικόνες, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Πανουσόπουλο για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της Αποστολής, δίνοντας την ευλογία του για τη συνέχιση των εργασιών του Προγράμματος “Οικουμενικός Ελληνισμός”.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η Αποστολή ξεκινά ένα οδοιπορικό στα μνημεία των ένδοξων Φαραώ, συνδυάζοντάς το με μια κρουαζιέρα στα μαγευτικά νερά του Νείλου. Πρώτη στάση το Ασσουάν, το Μεγάλο Φράγμα και τα ορυχεία γρανίτη με τον ημιτελή οβελίσκο.

Στο Κομόμπο πραγματοποιείται πλεύση με τις γραφικές φελούκες στο Νείλο και επίσκεψη του ομώνυμου ναού, ο οποίος είναι αφιερωμένος σε δυο θεούς. Η δυτική του πτέρυγα είναι αφιερωμένη στο θεό Horus τον πρεσβύτερο και η ανατολική στο θεό κροκόδειλο Sobek που συμβολίζει τη γονιμότητα.

Στο Έντφου πραγματοποιείται επίσκεψη στο ναό του Θεού Horus που είναι ο πιο καλοδιατηρημένος ναός σε όλη την Αίγυπτο και για τον οποίο χρειάστηκαν εκατόν ογδόντα χρόνια για να κατασκευαστεί. Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα σε αυτό το ναό είναι το άγαλμα από μαύρο γρανίτη του θεού Horus, το οποίο αναπαριστά ένα γεράκι στεμμένο με τη διπλή κορώνα της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου.

Φθάνοντας στο Λούξορ μεταφερόμαστε στη δυτική όχθη για επίσκεψη στην Κοιλάδα των Βασιλέων, όπου πολλοί τάφοι λαξεύτηκαν μέσα στους βράχους για να προστατευθούν από πιθανή σύληση. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται περιήγηση στον εκπληκτικό ταφικό ναό της Βασίλισσας Χατσεπσούτ και στους Κολοσσούς του Μέμνονος.

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται στον ιερότερο ναό της ιστορίας της Αιγύπτου, το Ναό του Καρνάκ. Το κτίσμα του ναού περιέχει πολλούς μικρότερους ναούς αφιερωμένους σε δευτερεύουσες θεότητες και εσωτερικές αυλές. Το λατρευτικό αυτό σύμπλεγμα λειτούργησε για δυο χιλιάδες περίπου χρόνια.

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΦΑΡΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΒΕΔΟΥΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΣΙΝΑ

Η άφιξη της Αποστολής στο τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ δίνει σε όλους τους συμμετέχοντες ευκαιρία για ξεκούραση στη θάλασσα και απόλαυση του ζεστού κλίματος.

Από εκεί, ξεκινά και το μεγάλο σαφάρι 4Χ4 στην έρημο του Σινά, το οποίο από ένα σημείο και έπειτα συνεχίζεται με καμήλες για την επίσκεψη των φυλών των Βεδουίνων, οι οποίοι ζουν νομαδικά σε καταυλισμούς στη μέση της ερήμου.

Οι Βεδουίνοι μας υποδέχονται φιλόξενα και μας προσφέρουν τα παραδοσιακά τους εδέσματα και ποτά, ενώ παρουσιάζουν χορούς ανατολίτικους που μας παραπέμπουν στις “Χίλιες και μία νύχτες”…

Όλοι μας παρατηρούμε ότι ενώ διατηρούν τις παραδόσεις τους – οι Βεδουίνες γυναίκες είναι καλυμμένες με μπούργκα και όσο ζουν, οι μοναδικοί άντρες που βλέπουν είναι ο πατέρας, ο αδερφός, ο σύζυγος και ο γιος – ο τουρισμός και η πρόοδος έχει εισχωρήσει για τα καλά στη ζωή τους και η καμήλα αντικαθίσταται ενίοτε από αυτοκίνητο και κινητό τηλέφωνο.

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΣΙΝΑ

Στο θεοβάδιστο Όρος Σινά, η Αποστολή επισκέπτεται την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Η συγκίνηση όλων είναι έκδηλη. Η ξενάγησή μας στη Μονή γίνεται από τους μοναχούς, οι οποίοι, φύλακες των Ιερών Προσκυνημάτων στην αφιλόξενη αυτή περιοχή, συνεχίζουν μια παράδοση αιώνων. Το προσκύνημα του σκηνώματος της Αγίας Αικατερίνης και της “Φλεγομένης αλλά μη καιομένης Βάτου” είναι στιγμές κορυφαίας κατάνυξης για τα μέλη της Αποστολής.

Η παρουσία μας τους γεμίζει χαρά και κουράγιο, ενώ για λόγους ανεξήγητους οι υπηρεσίες ασφαλείας που μας συνοδεύουν απαγορεύουν στα τηλεοπτικά συνεργεία να κινηματογραφήσουν τους χώρους της Μονής. Εντύπωση προκαλεί το τζαμί που υπάρχει μέσα στους χώρους της Μονής, αλλά ο πατήρ Συμεών μας εξηγεί ότι κτίστηκε για να εξευμενίσει τις καταστροφικές διαθέσεις κάποιου χαλίφη μερικούς αιώνες πριν, όταν εκείνος θέλησε να καταστρέψει τη Μονή. Η ύπαρξη του τζαμιού δείχνει και την επιθυμία της ορθοδοξίας να συνυπάρχει ειρηνικά μαζί με τις άλλες θρησκείες. Συγκεντρωμένοι στην αίθουσα υποδοχής της Μονής, ο Πατήρ Ιωάννης, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραιθώκ.κ. Δαμιανού, λαμβάνει εκ μέρους του τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο του Οικουμενικού Ελληνισμού κ. Σ. Πανουσόπουλο, ενώ προσφέρονται βιβλία για τη βιβλιοθήκη της Μονής. Ο Πατήρ Ιωάννης τονίζει πόσο σημαντικό είναι να επισκέπτονται οι Έλληνες τον ιερό και θεοβάδιστο αυτό χώρο που υπήρξε το έσχατο άκρο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Μετά από αυτή την εμπειρία, στο δρόμο για το Κάιρο που ήταν και ο τελευταίος μας σταθμός πριν την αναχώρηση, ήμασταν όλοι συναισθηματικά φορτισμένοι.

ΚΑΪΡΟ

Στο Κάιρο η υποδοχή από την ομογένεια ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική.

Η Αποστολή, αφού επισκέφτηκε το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου όπου μαρτύρησε ο Άγιος και το κελί του Αγίου Νεκταρίου, αφίχθη στο Ελληνικό Κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη αποχαιρετιστήρια εκδήλωση της Αποστολής με παρούσες τις διπλωματικές αρχές, σύσσωμη την ομογένεια, τον Πατριάρχη και τον κλήρο. Μετά την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα Ελληνόπουλα που μας θύμισαν ότι οι ομογενείς μας είναι περισσότερο Έλληνες από τους Ελλαδίτες, ο Μακαριότατος τόνισε στην προσφώνηση του τη σημαντικότητα της Αποστολής του Οικουμενικού Ελληνισμού και συνεχάρη τους συντελεστές και συμμετέχοντες.
Στη συνέχεια, ο κ. Πανουσόπουλος, τίμησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νιτρίας κ. Αλέξιο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτο. Στην προσφώνησή του ευχαρίστησε τον Μακαριότατο και την ομογένεια για τη φιλοξενία τους, τονίζοντας ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα της συνεργασίας με τον Ελληνισμό της Αιγύπτου και ότι το Πρόγραμμα “Οικουμενικός Ελληνισμός” θα μείνει πιστό στην πορεία που έχει χαράξει: Ελληνισμός της Οικουμένης – Ορθοδοξία – Ελληνικός Πολιτισμός.
·  Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους του Προγράμματος «Οικουμενικός Ελληνισμός» τα τηλεοπτικά κανάλια ΑΝΤ1, ΕΤ3 και ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ TV και τους δημοσιογράφους κ. Ιωάννη Παχουλάκη, κα. Ελένη Ιατρού και κα. Ελένη Μίσσου, καθώς και τους συνεργάτες τους, οπερατέρ και ηχολήπτες, για την άψογη κάλυψη και την τεράστια προβολή του οδοιπορικού μας.

·  Θερμότατες ευχαριστίες στον Αιγυπτιώτη κ. Ιωάννη Σιόκα, Πρόεδρο του τουριστικού πρακτορείου RHAPSODY TRAVEL (εν Ελλάδι) και NASCO TOURS (στην Αίγυπτο) για την άψογη διοργάνωση της Αποστολής και την ευγενική χορηγία του για την πραγματοποίησή της.

ΛΙΣΤΑ  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Επικεφαλής της αποστολής ήταν οι κ.κ. :

ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΕΠΙΣΤΗΜ. ΕΠΟΠΤΗΣ, ΕΠΙΤ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΕΘΠ ΚΑΘΗΓ. ΠΑΝ. ΘΕΣ/ΚΗ
ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ, ΜΕΛΟΣ ΑΠΟΔΗΜ. ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΒΟΥΛΗΣ
ΚΑΡΡΑΣ  ΚΩΣΤΑΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις μας με τους κ.κ. :

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ ΠΕΤΡΟ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ
ΚΟΥΚΟΥΒΙΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΛΙΟΥ
ΑΣΛΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΙΔΕΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΝΕΣΤΟΡΑΤΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΝΙΑΔΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΛΙΤΟ ΓΕΩΡΓΙΟ – ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως πάντα μαζί μας, με τους κ.κ. :

ΠΑΧΟΥΛΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ,  ANTENNA TV
ΡΟΖΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ – ΟΠΕΡΑΤΕΡ, ANTENNA TV
ΙΑΤΡΟΥ ΕΛΕΝΗ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΕΤ 3
ΤΣΙΤΣΟΥΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΕΤ3
ΚΕΛΕΤΖΗ ΙΩΑΝΝΗ – ΟΠΕΡΑΤΕΡ, ΕΤ3
ΑΡΙΤΖΗ ΓΕΩΡΓΙΟ – ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ,  ΕΤ3
ΚΩΣΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΗ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ TV
ΜΙΣΣΟΥ ΕΛΕΝΗ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ TV
ΔΕΝΔΡΑΜΗ ΖΩΗ – ΟΠΕΡΑΤΕΡ,  ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ TV

Επίσης συμμετείχαν :

ΠΑΛΛΗΚΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΗΜΟΣ. ΣΧΕΣ. ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΧΑΛΙΜΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ ΕΠΕ ΒΙΟΜ. ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΧΑΛΙΜΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ – ΧΑΛΙΜΑΣ ΕΠΕ
ΚΑΠΕΛΛΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΡΜΗΣ ΛΑΙΝΣ ΕΠΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΛΥΡΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ – ΙΑΤΡΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΛΥΡΑΚΟΣ
ΛΥΡΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΙΑΤΡΟΣ – ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΥΡΑΚΟΣ
ΚΑΡΑΜΠΟΖΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ- ΜΕΤΟΧΟΣ ΝΙΚΟΣ – ΤΑΚΗΣ
ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡΟΒΑΜ Α.Ε. ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓ. ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΕΛΕΝΗ – ΑΓΡΟΒΑΜ Α.Ε.
ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΕΠΙ
ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΘΩΜΑΙΣ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΖΑΦΡΑΚΑ ΑΛΚΜΗΝΗ – ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΖΑΦΡΑΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤ. ΘΕΣ/ΚΗΣ
ΚΟΡΡΕΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΟΤΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ
ΚΟΤΟΥΛΑ ΕΛΕΝΗΚΟΤΣΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ & Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΟΤΣΩΝΗΣ ΑΕΒΕ ΦΑΚΕΛΟΙ
ΚΟΤΣΩΝΗ ΛΟΥΚΙΑ – ΙΔΙΩΤΗΣ
ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ ΔΟΜΝΑ – ΙΑΤΡΟΣ- ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ – ΖΕΤΑ TOURS
ΣΠΗΛΙΩΤΗ ΑΣΠΑΣΙΑ – ΖΕΤΑ TOURS
ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΤΣΟΜΛΕΚΤΣΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΠΛΙΑΓΚΟΥΡΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ – ΙΔΙΩΤΗΣ
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΤΕΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ – ΖΙΤΣΑ ΟΕ
ΤΕΛΙΔΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ – ΖΙΤΣΑ ΟΕ
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ  APOLLO TV ΕΠΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
ΛΑΓΟΥΣΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ & Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒ. ΕΛΜΗ SYSTEMS Α.Ε. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
ΛΑΓΟΥΣΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΥΠΟΥΡΓ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΚΑΛΤΕΖΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒ. ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
ΡΟΜΠΟΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΠΑΥΛΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΣΥΝΤ. ΔΙΕΥΘ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
ΣΚΛΗΡΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ
ΣΚΛΗΡΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
ΚΟΥΚΟΥΒΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ – Δ. ΥΠΑΛΛ. ΙΔ. ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ κ. ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ
ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ – ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
ΣΤΡΙΜΜΕΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΓΥΝΑΙΚΟΛ. Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒ. ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘ.
ΜΠΙΛΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ – ΧΗΜΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ. ΑΦΟΙ ΜΠΙΛΛΗ ΑΕ ΧΗΜΙΚΑ ΠΛΑΣΤ. ΛΙΠΑΣ.
ΜΠΙΛΛΗ ΙΟΥΛΙΑ – ΜΕΤΟΧΟΣ ΕΠΕ
ΤΑΧΙΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ – ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣ/ΚΗΣ
ΤΑΧΙΑΟΥ ΑΝΔΡ- ΝΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ – ΒΙΟΤΕΧΝΗΣ – ΑΠΕΡΓΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΑΠΕΡΓΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ – ΒΙΟΤΕΧΝΗΣ – ΑΠΕΡΓΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ – ΙΔΙΩΤΗΣ
ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΚΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΚΗΣ ΑΕΒΕ ΕΙΔΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΗΛΙΑΚΑ
ΚΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΧΡΟΝΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ – Δ/ΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤ. ΧΡΟΝΗΣ ΑΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ
ΧΡΟΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΚΩΣΤ. ΧΡΟΝΗΣ ΑΕ
ΣΠΕΡΕΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
ΣΠΕΡΕΛΑΚΗ ΣΟΦΙΑ – ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΒΙΔΑΛΗ ΑΡΓΥΡΩ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΠΑΤΕΛΑΡΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ BRIGHT ΑΕ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ – BRIGHT ΑΕ
ΛΙΤΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΧΑΡΗ ΜΑΡΙΑ – ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΗΤΣΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΠΑΛΤΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ – Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΡΓΑΝ. ΣΧΟΛ. ΚΤΗΡΙΩΝ
ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΙΛOΛΟΓΟΣ
ΚΕΡΑΜΙΔΑ ΑΣΗΜΟΥΛΑ – ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΚΙΤΣΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΕΝΚ ΑΕ
ΚΙΤΣΙΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΕΚΕΝΚ ΑΕ
ΚΙΟΛΕΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΝΙΚ. ΚΙΟΛΕΙΔΗΣ ΑΕ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ
ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΑΝΑΓΝΟΣ – Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒ. ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΑΕ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ – ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΕΧ. ΕΠΙΜ. ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΙΛΙΒΕΡΔΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ SIGMA AGRO ABEE XHMIKA
KANAΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΥΝ. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΕ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
ΚΑΝΑΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ – MANAGER DIRECTOR ΕΠΙΧΕΙΡ ΔΩΡΟΥ
ΤΟΠΑΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΦΛΩΡΑ ΜΑΡΙΑ – ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ ΚΟΣΜΟΣ
ΚΑΛΑΙΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΣΙΔΕΡΗ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ – ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ – ΙΔΙΩΤΗΣ
ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ – Δ/ΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΒΑΖΔΙΡΒΑΝΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΕΗ
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΙΑΤΡΟΣ

×

ΚΑΛΑΘΙ