You are currently viewing 2003 | Αποστολή στη Λατινική Αμερική
Ο παγετώνας Perito Moreno

2003 | Αποστολή στη Λατινική Αμερική

2003 Αποστολή στη Λατινική Αμερική

(10-26 Ιουλίου 2003)

Επισκεφθήκαμε τους ξεχασμένους Έλληνες στο Buenos Aires, στο Rio de Janeiro, και στο Sao Paolo, και μεμονωμένες ελληνικές οικογένειες, στο Ν. Πόλο, στην Παταγωνία, στους Καταρράκτες Inguazu, στον Αμαζόνιο.

Συμμετείχαν 50 μέλη μας

Το Πρόγραμμα Οικουμενικός Ελληνισμός πραγματοποίησε μία από τις σημαντικότερες, αν όχι τη σημαντικότερη αποστολή του μέχρι σήμερα, σε ένα κομμάτι του ελληνισμού που έχει τελείως εγκαταλειφθεί από την ελληνική πολιτεία.
«…οι εκκλησίες μας είναι κλειστές και εμείς δεν έχουμε ιερείς για να τελέσουμε τα μυστήρια. Έτσι, αναγκαζόμαστε να προσεγγίσουμε τους ρωμαιοκαθολικούς…».

«… ο σύζυγός μου πέθανε και έψαχνα τρεις μέρες να βρω έναν παπά. Τελικά τα κατάφερα. Αλλά όταν πέθανε η μητέρα μου πήγε έτσι … άψαλτη…»

«… δάσκαλο, παπά δεν έχουμε και έτσι εγώ έχω κάνει το σπίτι μου ένα πρόχειρο σχολείο για να μαθαίνω την ελληνική γλώσσα στα ελληνόπουλα …»

Από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις ελλήνων ομογενών.

 

 

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Buenos Aires

Η αποστολή του Προγράμματος αποτελούμενη από 51 προσωπικότητες, έγινε δεκτή στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, από τον Πρέσβη της Ελλάδος Κογεβίνα Α., ο οποίος στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη τύπου.

Ο νέος Μητροπολίτης Λατινικής Αμερικής κ. Ταράσιος – εδώ και δύο χρόνια στη νέα Μητρόπολη του Buenos Aires, επί έντεκα χρόνια στο Φανάρι δίπλα στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο- ανέλαβε το τεράστιο και τρομακτικά δύσκολο έργο της ανασύνταξης αυτού του εγκαταλελειμμένου κομματιού του Ελληνισμού. Εργατικός, ακούραστος, οραματιστής κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να οργανώσει τα γραφεία της Μητρόπολης από τα οποία θα ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια του μαζέματος και της επαναφοράς.

Μεγάλες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τους Έλληνες Ομογενείς μας. Πρωτόγνωρα συναισθήματα γνωρίσαμε από τη συνάντηση μαζί τους.

Παταγονία- El Calafate

Τρεις ώρες πτήσης από το Buenos Aires με κατεύθυνση το Νότιο Πόλο χρειάστηκαν για να φτάσει η αποστολή στην οικογένεια των Ελλήνων στο Santa Cruz και στους παγετώνες της Παταγονίας.

Καταρράκτες Iguazu

Τη μοναδική ελληνική οικογένεια που ζει στο Iguazu επισκέφθηκε η αποστολή και μαζί αυτό το θαύμα της φύσης.

 

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Rio de Janeiro

Ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Rio de Janeiro κ. Αμοιρίδης Κ., παρέθεσε δεξίωση προς τιμή του Οικουμενικού Ελληνισμού. Στη δεξίωση αυτή παρευρέθησαν, εκτός των μελών της αποστολής, και επίλεκτα μέλη της ελληνικής κοινότητας.

Αμαζόνιος – Manaus

Πεντέμισι ώρες πτήση χρειάστηκε η αποστολή για να φτάσει στο Eco Park του Αμαζονίου.

Sao Paolo

Ο Πρόξενος της Ελλάδος δια του κ. Προβιδάκη Α. υποδέχθηκε την αποστολή.

Η αποστολή του Προγράμματος Οικουμενικός Ελληνισμός, σήκωσε ψηλά την Ελληνική Σημαία στην Παταγονία στην άκρη της γης, στα βάθη του Αμαζονίου.

500 ελληνόπουλα ντύθηκαν με τη γαλανόλευκη και 150 δίτομα του έργου Μακεδονία γέμισαν τις βιβλιοθήκες των σχολείων και των πανεπιστημίων.

Η πορεία συνεχίζεται…

×

ΚΑΛΑΘΙ