2004 | Αίθουσα τελετών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Θεσσαλονίκη

Αίθουσα τελετών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου – Θεσσαλονίκη

(16 -17 Φεβρουάριου 2004)

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Μάρα Τοπαρλάκη.

Τραγούδησε ο Πέτρος Γαϊτάνος.

Συμμετείχαν 600 άτομα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Mε τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στις 16 και 17 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε ο Β’ κύκλος εκδηλώσεων του Προγράμματος Οικουμενικός Ελληνισμός με θέμα ΄Από την Αλεξάνδρεια στη Λατινική Αμερική΄.

Πολιτικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς από ολόκληρη τη Μακεδονία έδωσαν το παρόν και τις δύο βραδιές, ενώ πλήθος κόσμου αγκάλιασε το πρόγραμμα με ενθουσιασμό.

Ακολούθησαν ομιλίες από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Υπουργό Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του οποίου και τελέστηκαν οι εκδηλώσεις, καθώς επίσης από τους κ.κ. Ρεγκούζα Αδάμ, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., Ορφανό Γιώργο, υπ. βουλευτή της Ν.Δ., και τον Καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. ΑθανάσιοΑγγελόπουλο.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός, οι οικοδεσπότες και οι επίσημοι προσκεκλημένοι απένειμαν τιμητικές διακρίσεις στους χορηγούς του προγράμματος.

Μεταξύ των ομιλιών και των τιμητικών διακρίσεων, οι θεατές απολάμβαναν τις μικρές μουσικές παρεμβάσεις του κ. Πέτρου Γαϊτάνου, ο οποίος σε συνδυασμό με την προβολή αποσπασμάτων από τις αποστολές στην Αλεξάνδρεια και τη Ν Αφρική δημιούργησαν τον προθάλαμο της κορύφωσης της συγκινησιακής φόρτισης που ακολούθησε στο δεύτερο μέρος με τη προβολή της αποστολής στη Λ. Αμερική.

Μέσα σε μία πραγματικά κατανυκτική ατμόσφαιρα παρακολουθήσαμε σκηνές από την άκρη του κόσμου και ακούσαμε τις φωνές των δικών μας Ελλήνων να αντανακλούν στην αίθουσα την αγάπη και το παράπονο για την πατρίδα που τους ξέχασε. Καθώς απλωνόταν στο πανί το απόλυτο λευκό των πάγων της Παταγονίας, νιώσαμε σα να ξεπετάγεται από ένα απύθμενο βάθος το κρυστάλλινο και λαμπερό φως του Ελληνικού πνεύματος που ζει και μεγαλουργεί πέρα από σύνορα φραγμούς και αντιξοότητες.

Στο δεύτερο μέρος, η αίθουσα πλημμύρισε από τις νότες του Πέτρου Γαϊτάνου και της ορχήστρας του.

Ο κόσμος ένωσε τη φωνή του μαζί τους και όλοι μαζί τραγούδησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για τις χαμένες και αλησμόνητες πατρίδες. Τα συναισθήματα ανάμικτα. Πόνος, δάκρυα, νοσταλγία, αλλά πάνω από όλα ελπίδα, αδελφοσύνη και, για να δανειστώ τα λόγια του καλλιτέχνη, ΑΓΑΠΗ.

Τη δεύτερη μέρα το πρόγραμμα φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο «MEDITERRANEAN PALACE», το οποίο είχε την ευγενή καλοσύνη να προσφέρει το επίσημο δείπνο.
H εταιρεία ECHO τίμησε τον Δήμαρχο, τον Νομάρχη και τον Υπουργό Πολιτισμού με επιχρυσωμένο μετάλλιο με παράσταση του Μεγ. Αλεξάνδρου και στις δύο όψεις, το οποίο είναι πιστό αντίγραφο πρωτότυπου επάθλου που δόθηκε στους αγώνες ‘Αλεξάνδρεια Ολύμπια’ που διοργανώθηκαν το 242 μ.Χ. στη Βέροια προς τιμή του αυτοκράτορα.

Από το ανοιχτό βήμα το οποίο υπήρχε, πολλοί από τους συνδαιτυμόνες είχαν την ευκαιρία να πάρουν το λόγο και να εκφράσουν τις σκέψεις τους, μέσα σε ένα κλίμα φιλικού διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων.

Επίσης αρκετοί επιχειρηματίες παρουσίασαν καινούριες υπηρεσίες ή προϊόντα, τα οποία και συζητήθηκαν ιδιαίτερα στη συνέχεια της βραδιάς.

Οι διήμερες αυτές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσαν μία πανέμορφη εμπειρία για όλους όσους συμμετείχαν και για όλους εκείνους που τις παρακολούθησαν.

×

ΚΑΛΑΘΙ