You are currently viewing 2007 | Αποστολή στο Μεξικό
Από την επίσκεψή μας στα ιστορικά μνημεία του Μεξικό

2007 | Αποστολή στο Μεξικό

2007 Αποστολή στο Μεξικό

(7-17 Ιουλίου)

Συνάντηση με τον πολιτισμό των Αζτέκων, των Μάγιας, των Ζαποτέκων, των Μιξτέκων και Τολτέκων και τους ξεχασμένους Έλληνες.

Συμμετείχαν 50 μέλη μας.

Μετά από τις απαραίτητες και έγκαιρες συνεννοήσεις με τους Προέδρους των τριών Κοινοτήτων, δηλαδή την Βασ. Καραμάνου της Κοινότητας Κουλιακάν, τον Παν. Λάμπρου της Κοινότητας Γουαδαλαχάρα και, κυρίως, την Ελένη Σταματιάδου της κεντρικής Κοινότητας της πόλης του Μεξικού, αποφασίσαμε την πραγματοποίηση μιας κεντρικής εκδήλωσης στο Κοινοτικό Κέντρο του Μεξικού, στην οποία θα παρευρίσκονταν και εκπρόσωποι των άλλων Κοινοτήτων. Πράγματι, η εκδήλωση, υπό τον γενικό συντονισμό της Προέδρου Ελένης Σταματιάδου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Ιουλίου, 5 με 8 μ.μ., στο Κοινοτικό Κέντρο, το οποίο βρίσκεται σε μια από τις πιο αριστοκρατικές και ασφαλείς γειτονιές της πόλης του Μεξικού, την Saratoga.

Η Αποστολή μας (45 πρόσωπα στο σύνολο) έγινε δεκτή στην είσοδο του Κοινοτικού Κέντρου από την Πρόεδρο κ. Σταματιάδου και τους κληρικούς Ιωσήφ και Αθανάσιο, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Μεξικού και Παναμά Αθηναγόρα, που απουσίαζε εκείνη την περίοδο για τα συνοδικά του καθήκοντα στην Κωνσταντινούπολη. Η Αποστολή μας οδηγήθηκε στην αίθουσα, όπου ανέμεναν περίπου 100 μέλη, και δημιουργήθηκε εξαρχής μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, υπό την οργάνωση και τον συντονισμό του καθ. Αθανάσιου Αγγελόπουλου, ξεκίνησε με την υποδοχή της Αποστολής εκ μέρους της Προέδρου της Κοινότητας κ. Σταματιάδου, η οποία με λυγμούς και τρεμάμενη φωνή εξέφρασε τη συγκίνησή της για την επίσκεψη στην Κοινότητα μιας τόσο πολυμελούς Αποστολής. Ενώπιόν μας εξομολογήθηκε την υπερηφάνειά της για την ελληνική της καταγωγή αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια διατήρησης στην πολύ μακρινή αυτή χώρα του Μεξικού του ελληνικού Πολιτισμού και της ελληνικής παρουσίας.

Εκπροσωπώντας το Πρόγραμμα «Οικουμενικός Ελληνισμός» στην Αποστολή στο Μεξικό, ο καθ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος εξήγησε στο ακροατήριο την φιλοσοφία και τους σκοπούς του Προγράμματος, το οποίο βασίζεται απόλυτα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ένας από αυτούς είναι η άμεση επικοινωνία με τους ανά την Υφήλιο Ομογενείς μας. Αφού μετέφερε τον εγκάρδιο χαιρετισμό του Προέδρου του Προγράμματος κ. Σταύρου Πανουσόπουλου, ο οποίος λόγω ανωτέρας βίας δεν μπόρεσε να συνοδεύσει την Αποστολή, ο κ. Αγγελόπουλος ανέγνωσε γραπτό μήνυμα του Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων, του Βουλευτή Ν. Σερρών κ. Ευγένιου Χαϊτίδη, το οποίο και παρέδωσε στην κ. Πρόεδρο προς δημοσίευσή του στον ομογενειακό Τύπο και ενημέρωση όλων των Ομογενών του Μεξικού.

Κατόπιν, ο κ. Αγγελόπουλος επέδωσε στην κ. Σταματιάδου αναμνηστική πλακέτα, δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης του Προγράμματος «Οικουμενικός Ελληνισμός» στο πρόσωπό της αλλά και σε όλη την Ομογένεια για την αγάπη, διατήρηση και προβολή της ελληνικής ιδέας και παρουσίας στη χώρα του Μεξικού. Αναμνηστική πλακέτα επιδόθηκε και στον Πρέσβη της Ελλάδας στο Μεξικό, ο οποίος για υπηρεσιακούς λόγους απουσίαζε στον Παναμά και τον οποίο εκπροσωπούσε στην εκδήλωση η, από την Ομογένεια του Μεξικού καταγόμενη, αντιπρόσωπος του Προξένου.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με σύντομους χαιρετισμούς προς την Ομογένεια από μέλη της Αποστολής, τα οποία εκπροσωπούσαν τον αυτοδιοικητικό, επιχειρηματικό, πνευματικό και εκπαιδευτικό χώρο της Ελλάδας.

Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης απονείμαμε ελληνικές σημαίες, διακόσιες σε αριθμό, στην Πρόεδρο και τους παρόντες, καθ’ υπόδειξη της κ. Προέδρου, Ομογενείς. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα συγκινησιακή, καθώς οι Ομογενείς μας αγκάλιαζαν και ασπάζονταν με δάκρυα στα μάτια την ελληνική σημαία, θεωρώντας την προσφορά μας αυτή ως μια μικρή αναγνώριση της διατήρησης στη μακρινή αυτή χώρα των ριζών της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας. Το Πρόγραμμά μας τίμησε ιδιαίτερα με σημαιοφορία και χειροκροτήματα τους δύο γηγενείς κληρικούς Ιωσήφ (από την Κολομβία) και Αθανάσιο (από την Κούβα), οι οποίοι τιμούν επάξια την Ορθοδοξία και το ελληνικό Πνεύμα.

Τέλος, προσφέραμε από μία σημαία στα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που χόρεψαν για την εκδήλωση, ενδεδυμένα με παραδοσιακές στολές. Είναι ενδεικτικό να πούμε ότι οι νέοι αυτοί, καθώς φορούσαν στον λαιμό τους την Ελληνική σημαία, την φιλούσαν, την αγκάλιαζαν με δάκρυα στα μάτια τους και χειροκροτήματα, που μαζί με τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου δονούσαν πανηγυρικά την αίθουσα.

Μετά από τις χορευτικές εκδηλώσεις, προσφέρθηκαν από το Πρόγραμμά μας δώρα της εκδοτικής δραστηριότητάς του. Συγκεκριμένα, τόμοι για τον Μ. Αλέξανδρο, για την Μακεδονία (Ιστορία, Αρχαιολογία, Πολιτισμός), τα Ιερά Προσκυνήματα-Προπύργια της Ορθοδοξίας αλλά και το περιοδικό του «Οικουμενικού Ελληνισμού» 5+1, όλα αυτά  σε πολλά αντίτυπα για τις βιβλιοθήκες των Κοινοτήτων, των Σχολείων και των Εκκλησιών, κατά την κρίση της κ. Προέδρου, μαζί με αριθμό σημαιών.

Ακολούθησε δεξίωση της Κοινότητας προς τα μέλη της Αποστολής και του Ομογενείς με τοπικά, μεξικανικού τύπου, εδέσματα, κατά την οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις, σκέψεις και προβληματισμοί αλλά και σφυρηλατήθηκαν νέοι δεσμοί φιλίας και σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η επίσκεψη της Αποστολής μας στην Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, παραπλεύρως του κοινοτικού καταστήματος, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Μεξικού και Παναμά, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως

Καθώς όλοι μας το αισθανόμασταν ως χρέος μας, η Αποστολή επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας και παρακολουθήσουμε την ακολουθία του Εσπερινού της ημέρας εκείνης.

Μέσα στον μεγαλοπρεπή αυτό ναό ζήσαμε μια μοναδική έκπληξη και εμπειρία. Ο Εσπερινός εψάλη από τον Αρχιμανδρίτη Ιωσήφ, που ιερουργούσε, και τον Αθανάσιο, που τελούσε χρέη ιεροψάλτη, με μεγάλη ιεροπρέπεια στα ελληνικά. Παράλληλα, δύο νέα παιδιά, από την Κούβα και την Κολομβία που η Αποστολή μας είχε προ διετίας βαπτίσει στην Αβάνα της Κούβας, εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του Ιερού.

Το τελετουργικό μάς θύμισε το αντίστοιχο κάποιας οργανωμένης ενορίας της χώρας μας, εκτελούμενο όμως όχι από αυτόχθονες Έλληνες κληρικούς αλλά από ιερείς της Λατινικής Αμερικής. Για να θυμηθούμε την αρχαία ρήση «Έλληνες εισίν οι της ελληνικής παιδείας μετέχοντες», συμπληρώνουμε πως Έλληνες σήμερα είναι και οι της Ορθόδοξης Πίστης και κληρονομιάς μετέχοντες.

Με τη λήξη του Εσπερινού, οι δύο κληρικοί απηύθυναν λόγους συγκινητικούς αγάπης, τιμής αλλά και παρακλήσεως. Ο π. Ιωσήφ ανέπτυξε το ιστορικό του ναού και της Αρχιεπισκοπής, μεταφέροντας παράλληλα τις ευχές του Μητροπολίτη Αθηναγόρα και παρακαλώντας για την ηθική και λοιπή συμπαράσταση της Ελλάδας στο ιεραποστολικό έργο υπέρ της Ορθοδοξίας στη Λατινική Αμερική. Ο π. Αθανάσιος ακολούθως τόνισε ιδιαίτερα στην προσφώνησή του το μήνυμα της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης και παράδοσης.

Στην ομιλία που ακολούθησε, ο καθ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος εξήρε αφενός τον ιεραποστολικό ζήλο των δύο κληρικών και των συνεργατών τους, υποσχέθηκε αφετέρου όχι μόνο τη συμπαράσταση, φιλία και αγάπη των μελών της Αποστολής αλλά και τη διαμεσολάβησή μας στους αρμόδιους φορείς της πολιτειακής, πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της Ελλάδας με στόχο την ανακούφιση των Ομογενών μας, που βρίσκονται εις «Γην αλλοτρίαν», διάσπαρτοι σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Για τον λόγο αυτόν και παροτρύνθηκαν όλα τα μέλη της Αποστολής να συνδράμουν όχι μόνο με τον οβολό τους στο παγκάρι της Εκκλησίας αλλά και με την προσωπική τους βοήθεια, ιδιαίτερα προς τους δύο νεοβαπτισθέντες ιερόπαιδες, τους βοηθούς των ιερέων εκείνης της καταπληκτικής ακολουθίας του Εσπερινού στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, έναν ναό που εγκαινίασε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης προ τριετίας.

 

Η εικονογραφική και τηλεοπτική αποτίμηση των ανωτέρω δύο εκδηλώσεων

Την Αποστολή μας στο Μεξικό, δαπάναις του Προγράμματος, συνόδευσε συνεργείο της ΕΤ3, της πολύ γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής «Διασπορά», που κάθε Σάββατο μεσημέρι 1:30-3:00 μ.μ. προβάλλει θέματα της ελληνικής Διασποράς. Η Διευθύντρια της εκπομπής αυτής Χρύσα Σάμου κατέγραψε λεπτομερώς τα πάντα ως προς τις ανωτέρω δύο εκδηλώσεις. Ο γραπτός λόγος περιγραφής και ανάλυσης των συμβαινόντων είναι μεν ακριβής πλην περιορισμένος, η τηλεοπτική όμως αποτύπωση, ο τηλεοπτικός λόγος συμπληρώνει και διανθίζει τον γραπτό. Σύμφωνα άλλωστε και με το ευφυώς λεγόμενο, «μία εικόνα χίλιες λέξεις». Έτσι, το φιλόμουσο κοινό της Ελλάδας, και μέσω δορυφόρου διεθνώς ο απανταχού Ελληνισμός, είχε την χαρά να δει, ιδίοις όμμασιν, μέσα από την εκπομπή «Διασπορά», όσα συνέβησαν πράγματι στο Μεξικό σε επιβεβαίωση όσων συνοπτικά περιγράφουμε εμείς σήμερα.

 

Απόδοση τιμής και αφορμή εμπλουτισμού των γνώσεών μας από τις εν συνεχεία επισκέψεις μας στους χώρους των τοπικών πολιτισμών του Μεξικού

Είναι στην φιλοσοφία του Προγράμματος «Οικουμενικός Ελληνισμός» να έρχεται σε επικοινωνία με τους χώρους πολιτισμού των κρατών που επισκέπτεται, όπου τυγχάνει να διαβιούν Ομογενείς μας. Όπως στις προηγούμενες αποστολές, έτσι και στο Μεξικό, αυτή την φορά με την ευθύνη του Ταξιδιωτικού Πρακτορείου Monogram, η Αποστολή μας περιηγήθηκε στα μέρη τοπικών πολιτισμών σε όλη τη χώρα, από την πόλη του Μεξικού μέχρι και το νοτιότερο άκρο της, διασχίζοντας κυριολεκτικά το εσωτερικό της χώρας. Επισκεφτήκαμε τα μνημεία της πόλης του Μεξικού (π.χ. Παναγία της Γουαδελούπης, Προεδρικό Μέγαρο, Αρχαιολογικό Μουσείο), την πόλη-αρχαιολογικό χώρο Τεοτιχουακάν με τις πυραμίδες του Ήλιου και της Σελήνης των Ατζέκων, την πόλη της Πουέμπλα, υπό την προστασία της Ουνέσκο, την πόλη Οαχάκα των ινδιάνικων φυλών και τους αρχαιολογικούς χώρους Monte Alban και Mitla των αρχαίων φυλών Ζαποτέκων και Μιξτέκων, την πόλη San Cristobal de las Casas, το Canyon του Sumidero στην Πολιτεία των Chiappas, τα δύο αυτόνομα χωριά ινδιάνων San Juan Chamula και Zinacantan, που διακρίνονται για τον πρωτόγονο θρησκευτικό συγκρητισμό τους, καθώς συνδυάζεται ο αποικιακός ισπανικός ρωμαιοκαθολικισμός με την παγανιστική λατρεία της φυλής των Μάγια. Επισκεφτήκαμε, τέλος, τη χερσόνησο Γιουκατάν, όπου βρίσκονται αρχαιολογικά ευρήματα των φυλών Μάγια και Τολτέκων στις αρχαιολογικές πόλεις Chichenitza και Τουλούμ, με τελική κατάληξη το θέρετρο Κανκούν, από όπου και επιστρέψαμε στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου.

Και το δεύτερο αυτό μέρος της Αποστολής μας στο Μεξικό, πολύ μορφωτικό και διδακτικό για τα επιτεύγματα των ανθρώπων εκείνων, ιδιαίτερα σε ζητήματα αστρονομίας με ειδικά προς τούτο Αστεροσκοπεία, καλύφθηκε, επίσης, από το συνεργείο της ΕΤ3.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η Αποστολή μας γινόταν δεκτή με πολύ φιλικά και φιλελληνικά αισθήματα από όλους και ειδικά εκ μέρους των αρχών υποδοχής και φιλοξενίας, που ζητούσαν πληροφορίες για συγκεκριμένους αρχαιολογικούς προορισμούς στην Ελλάδα και μέρη τα οποία θα επιθυμούσαν κάποιοι Μεξικανοί να επισκεφτούν. Ήμασταν φυσικά στη διάθεσή τους για να τους προσφέρουμε λεπτομερώς όποια διευκρίνιση επιθυμούσαν.

×

ΚΑΛΑΘΙ