You are currently viewing 2008 | Εκδήλωση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τον φίλο του Σπύρο Μερκούρη, Πρόεδρο του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη»

2008 | Εκδήλωση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού – Αθήνα

(24 Νοεμβρίου 2008)

Θέμα η έναρξη της αποστολής της έκδοσης “Ελληνικοί Θησαυροί στην Οικουμένη” στα ξένα κέντρα εξουσίας. Παρέστη η παγκόσμια επιτροπή για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ανακοινώθηκε ψήφισμα, Παρουσίασε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολακοπούλου. Τραγούδησε ο Τόνυ Μαρούδας.

Συμμετείχαν 500 προσωπικότητες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή του Ιστορικού του Προγράμματος και των αποστολών στα κέντρα του Ομογενειακού Ελληνισμού. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Προγράμματος Σταύρος Πανουσόπουλος, ανακοίνωσε την πρώτη αποστολή στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών στις 8 Δεκεμβρίου 2008, όπου το Πρόγραμμα “Οικουμενικός Ελληνισμός” θα διανείμει δωρεάν 785 τόμους στους Ευρωβουλευτές. Στη συνέχεια απεδόθησαν τιμές στην Παγκόσμια Επιτροπή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η διεθνής ιστορική ενημέρωση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ο ένας στόχος του Προγράμματος. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν δωρεάν στα κέντρα εξουσίας όλης της γης 3.000 Λευκώματα του έργου “Ελληνικοί Θησαυροί στην Οικουμένη” μεταφρασμένο σε εννιά γλώσσες εκ των οποίων οι τρεις είναι τα κινέζικα, τα αραβικά και τα ρωσικά.

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Υφυπουργός Αγροτικής Ανά- πτυξης Κώστας Κιλτίδης. η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής Βουλευτής Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Παπαθεμελής Στέλιος και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων Βαφειάδης Νικόλαος, ήταν μερικοί από αυτούς που τίμησαν την εκδήλωση.

 Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και τιμήθηκε η Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα:

Ο DAVID HILL, Αυστραλός Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η EVA GREEN, Αντιπρόεδρος της Αυστραλιανής Επιτροπής. Ο GEORGE GEORGANTIDES, Μέλος της Αμερικάνικης Επιτροπής. Ο STURE LINNER, Επίτιμος Πρόεδρος της Σουηδικής Επιτροπής. Ο KRISTER KUMLIN, Πρόεδρος της Σουηδικής Επιτροπής. Η ΑΝΤΩΝΙΑ ΣΟΦΙΚΙΤΟΥ, Πρόεδρος της Ιταλικής Επιτροπής. Ο OLIVIER VODOZ, Μέλος της Ελβετικής Επιτροπής. Ο DUSAN SIDJANSKI, Πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής. Ο FABRIZZIO MICALLIZI, Μέλος της Ελβετικής Επιτροπής. Η TEREZA VIRGINIA RIBEIRO BARBOSA, Πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Επιτροπής. Ο JACYNTHO LINS BRANDYO, Ομότιμος Πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Επιτροπής. Η CELINE FIGUEIREDO LAGE, Εκπρόσωπος της Βραζιλιάνικης Επιτροπής.

 Επίσης τιμήθηκαν οι παρακάτω προσωπικότητες:

Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ, εκπροσωπήθηκε από τον Υιό της DAVID ANDREWS. Ο BORIS JOHNSON, Δήμαρχος Λονδίνου εκπροσωπήθηκε από την Ιατρό ΧΟΒΡΗ ΑΝΝΑ. Ο CHRIS SPIROU, Πρώην Βουλευτής & Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας Νιού Χαμσάϊρ, των Η.Π.Α. Ο SIR MAGDI YACOUB, Καθηγητής Καρδιοχειρουργός, εκπροσωπήθηκε από τον καρδιοχειρουργό ΣΤΕΡΓΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ. Ο ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Διευθύνων Σύμβουλος του ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ”. Ο ΤΑΚΗΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ, Διοικητής Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, εκπροσωπήθηκε από τον Μητράκο Βασίλη, υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος. Ο ΜΙΚΑΕΛΟ ΜΑΡΟΥΔΑΣ, Καλλιτέχνης – Τραγουδοποιός.

 

 ΨΗΦΙΣΜΑ “ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ”

Η Διεθνής Ένωση για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα πιστεύει ότι τώρα είναι η ορθή χρονική περίοδος για να κάνει το Ελληνικό έθνος μια νέα, ενιαία πρόταση στη Βρετανία για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα, που τώρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, για να εκτεθούν στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Διεθνής Ένωση απαρτίζεται από μέλη-επιτροπές από 15 χώρες: Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Βρετανία, Καναδάς, Κύπρος, Γερμανία, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Ρωσία, Σερβία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και ΗΠΑ.

Η Διεθνής Ένωση επιθυμεί να συνεχίσει τη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και να υποστηρίζει τις προσπάθειές της να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, και συγχαίρει την Κυβέρνηση για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του υπέροχου Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Συγχαίρουμε επίσης όλους όσους έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια για την επιστροφή σημαντικών γλυπτών σπαραγμάτων του Παρθενώνα από την Ιταλία, το Βατικανό, τη Σουηδία και τη Γερμανία.

Μία νέα ΠΡΟΤΑΣΗ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα πρέπει να σέβεται τις θέσεις και των δύο πλευρών.

• Η ρύθμιση του ζητήματος θα πρέπει να γίνει χωρίς προκαταλήψεις από τις δύο πλευρές όσον αφορά τον τίτλο και την νομική κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

• Τα Γλυπτά μπορούν να επιστραφούν από το Βρετανικό Μουσείο ως δάνειο που θα ανανεώνεται υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται όλοι οι όροι μιας συμφωνίας επί θεμάτων πολιτισμού.

• Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να παραχωρήσει ως αντάλλαγμα υπό τύπον αμοιβαίου δανείου κατάλληλα έργα τέχνης από Ελληνικά Μουσεία για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο.

Η Διεθνής Ένωση για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα πιστεύει ότι κάθε νέα ΠΡΟΤΑΣΗ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα πρέπει να έχει την υποστήριξη της Ελληνικής κοινότητας και να παρουσιάζεται με μια ενιαία φωνή.

 

Υπέγραψαν Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2008

Από μέρους της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα,

 

David Hill

Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και Επιστημονικός Επόπτης του Προγράμματος, Αθανάσιος Αγγελόπουλος

Ο Πρόεδρος του Προγράμματος “Οικουμενικός Ελληνισμός”, Σταύρος Πανουσόπουλος

×

ΚΑΛΑΘΙ