You are currently viewing 2016 | Εκδήλωση στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος παραλαμβάνει τον Χρυσούν Στέφανον του Οικουμενικού Ελληνισμού από τον Πρόεδρο Σταύρο Πανουσόπουλο

2016 | Εκδήλωση στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”

Εκδήλωση στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» – Αθήνα

(8 Φεβρουαρίου 2016)

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου πραγματοποιήθηκε απολογισμός της εικοσαετούς δράσης μας και ανακοινώθηκε η έναρξη της καταγραφής της ιστορίας του Αποδήμου Ελληνισμού (10ετές πρόγραμμα).

«Οι αξίες δεν αγοράζονται. Θέλουν αγώνα, αίμα και προσπάθεια» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την εκδήλωση για τα είκοσι χρόνια του Κέντρου Οικουμενικού Ελληνισμού.

Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από φίλους του Κέντρου αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός στις 8 Φεβρουαρίου 2016. Παρέστησαν πανεπιστημιακοί, ακαδημαϊκοί, κληρικοί, αθλητές και άνθρωποι με γενικότερες ανησυχίες. Προσκεκλημένος ο Υφυπουργός Εξωτερικών επί θεμάτων Απόδημου Ελληνισμού. Γιάννης Αμανατίδης.

Η Εκδήλωση ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς και παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Αθανάσιος Αγγελόπουλος, επιστημονικός επόπτης του Κέντρου. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό με θέμα «Ταξιδεύοντας, όπου στην γη Ελληνισμός».

Ο Αρχιεπίσκοπος τιμήθηκε με τον «Χρυσούν Στέφανον» του Οικουμενικού Ελληνισμού από τον Πρόεδρο του Κέντρου Σταύρο Πανουσόπουλο ο οποίος αναφέρθηκε στο δεκαετές πρόγραμμα της καταγραφής-απογραφής του ομογενειακού Ελληνισμού που αποτελεί το εθνικό μας κεφάλαιο.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του τόνισε ότι «ο Ελληνισμός έξω από την Ελλάδα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο συνήθως προσπερνάμε». Αναφέρθηκε στην προβολή που είχε προηγηθεί λέγοντας πως «ομολογουμένως αυτό το ταξίδι που είδαμε ήταν εντυπωσιακό και ουσιαστικό. Τα συνθήματα που μπορεί κανείς να πάρει από όσα ακούστηκαν είναι πολλά». Ο Αρχιεπίσκοπος “στάθηκε” ιδιαίτερα σε ένα σχολείο από την αποστολή στην Αφρική, το Σαχέτι-Σχολείο του Γένους(από την προβολή στο βίντεο) λέγοντας «είδαμε εκατοντάδες παιδιά που κρατούσαν στα χέρια τους εικόνες της επαναστάσεως. Σκέφτηκα, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, πως αν κάναμε μία επίσκεψη σήμερα σε ένα οποιοδήποτε σχολείο και δείξουμε τις μορφές των Κολοκοτρώνη ή Καραϊσκάκη τα παιδιά θα απορήσουν. Διότι θεωρείται υποτιμητικό αυτές οι μορφές να στολίζουν τους τοίχους των σχολείων μας και είναι πλέον πεταμένες στις αποθήκες. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει. Να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο δεν υπάρχουν σήμερα αξίες. Πιστεύουμε ότι οι αξίες μπορούν να αγοραστούν στο σουπερ μάρκετ. Οι αξίες, όμως, δεν αγοράζονται. Θέλουν αγώνα, αίμα, προσπάθεια. Και αυτό είναι δύσκολο να το συναντήσουμε σήμερα».

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος αφού τόνισε ότι τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν όαση στη σημερινή εποχή, απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε προσωπικότητες που στηρίζουν το έργο του Κέντρου Οικουμενικού Ελληνισμού.

Πιο συγκεκριμένα, απέδωσε τιμές στους εξής:

• Παπακυριάκου Μαριάννα, συμβολαιογράφο εκ Σερρών.
• Σταυρακούκα Ευδοκία, δικηγόρο εκ Γιαννιτσών.
• Κοτσίρη Ιωάννα, ιατρό εκ Πατρών.
• Μεσσήνη Βέρα, ψυχολόγο-Πρόεδρο του Συλλόγου «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» για το φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει.
• Λαογραφικό Σύλλογο Κερατέας «Απόλλωνας» που εντυπωσίασε και συγκίνησε το κοινό με τα χορευτικά του.

×

ΚΑΛΑΘΙ