Ταυτότητα

Αφετηρία - Στόχοι

ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ - Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ

goals_pic

Αφετηρία και έναυσμα αυτής της πρωτοβουλίας αποτέλεσαν:

Πρώτον, η πορεία των εθνικών θεμάτων. Η θλιβερή διαπίστωση ότι Σκοπιανοί αλλά και Τούρκοι συνεργαζόμενοι έχουν γεμίσει τις πιο αξιόλογες βιβλιοθήκες της Ευρώπης, του Καναδά, της Αμερικής και της Αυστραλίας με εκδόσεις δικές τους, ανιστόρητες και ανθελληνικές.

Σε δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Πανεπιστήμια της Αμερικής στις αρχές της δεκαετίας του 90, διαπιστώθηκε ότι στις 500 εκδόσεις που έφεραν τον τίτλο «Μακεδονία» οι 495 ήταν σκοπιανής ή τουρκικής προέλευσης, ενώ οι 5 που είχαν ελληνική προέλευση είχαν κατεστραμμένες τις σελίδες εκείνες που αναφέρονταν στα ελληνικά δίκαια. Προφανώς, Τούρκοι και Σκοπιανοί φοιτητές δανειζόμενοι τις εκδόσεις αυτές έκαναν "παρεμβάσεις" στο περιεχόμενό τους.

Δεύτερον, o Ελληνισμός της Διασποράς. Η εγκατάλειψη του ομογενειακού Ελληνισμού από τη μητέρα πατρίδα (αργότερα δημιουργήθηκε το ΣΑΕ), η αλλοίωση της εθνικής του ταυτότητας, παρά την έντονη αντίσταση των ομογενών μας με τις κοινότητες, τα σχολεία και την Εκκλησία αλλά και το έντονο συναίσθημα αγάπης και επιθυμίας σχέσεων με την Ελλάδα, δεν μπορούσαν να μας αφήσει αδιάφορους.

Τρίτον, οι κίνδυνοι της παγκοσμιοποίησης για την Ελλάδα. Η αλλοίωση της υπαίθρου-των χωριών μας κυρίως- με την ερήμωσή της και την εγκατάσταση σε αυτήν μεταναστών, των ηθών και των εθίμων, ο εκφυλισμός αξιών και ιδανικών, η διαστρέβλωση της ιστορίας γραμμένης και άγραφης, και τέλος, ο κίνδυνος που προκύπτει από την πολυεθνή αυτή συνύπαρξη για την ρίζα του κάθε Έλληνα.
Έτσι, για να έχουμε την εθνική, θρησκευτική και επιστημονική μας συνείδηση ήσυχη, ότι κάναμε και εμείς ως πρότυπα και φορείς πληροφόρησης ό,τι καλύτερο μπορούσαμε στη σημερινή διεθνή συγκυρία του γένους μας, εκπονήσαμε το Πρόγραμμα "Οικουμενικός Ελληνισμός", ιδιωτικής πρωτοβουλίας, έργο δύο ανθρώπων, του επιχειρηματία Σταύρου Πανουσόπουλου και του Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθανάσιου Αγγελόπουλου.

ΟΡΑΜΑ

Το Πρόγραμμα χτίστηκε πάνω στο όραμά μας για μία Ελλάδα χωρίς σύνορα. Μέσα από το έργο μας ζητάμε να αναδείξουμε τον Ελληνισμό και την αξιόλογη ιστορία του και πάνω από όλα τους Έλληνες που βρίσκονται διάσπαρτοι στον κόσμο σε ολόκληρη την Οικουμένη.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Α. ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ με τη δωρεάν διάθεση ιστορικών εκδόσεων και CD στα αγγλικά σε όλα τα κέντρα εξουσίας διεθνώς, με σκοπό να καλυφθεί, όσο είναι δυνατό, το τεράστιο κενό πληροφόρησης, το οποίο υφίσταται, και να αποκατασταθούν τα ιστορικά δεδομένα, μέσα από τα επιστημονικά επιτεύγματα ομάδας έγκριτων Καθηγητών Πανεπιστημίου. Πιο συγκεκριμένα: Βιβλιοθήκες Πανεπιστημίων-Ινστιτούτων, Μέλη Βουλής, Μέλη Κογκρέσου, Ραδιοτηλεοπτικά μέσα, Εφημερίδες-περιοδικά, Μουσεία, Σχολεία, Ομογενειακούς
κύκλους.

Β. Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Η ενίσχυση της εθνικής μας ταυτότητας και η ανάπτυξη περαιτέρω σχέσεων όχι μόνο με την μητέρα πατρίδα αλλά και μεταξύ των είναι ο δεύτερος στόχος του Προγράμματος «Οικουμενικός Ελληνισμός».

Γ. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Εξειδικευμένοι συνεργάτες μας από το 1983 επισκέπτονται ακόμα και σήμερα τα 14.000 περίπου χωριά της Ελλάδος και ολόκληρης της Κύπρου για να καταγράψουν την άγραφη ιστορία τους μέσα από τις αφηγήσεις των κατοίκων τους. Όλα αυτά που ο χρόνος αλλοιώνει και σβήνει, αλλά και τις ρίζες των σημαντικοτέρων Ελλήνων, με σκοπό και στόχο να διασώσουμε την άγραφη ιστορία μας και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, που ζώντας μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, θα την αναζητήσουν.

ellinismos

astra logoBLUE1

blue star logo sketo newcolor nofileto copy

anek-banner

banner-diktyo_epixeiriseon