Ταυτότητα

Ιδρυτές

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Η ενοποίηση των λαών της Ευρώπης, ο μεγάλος κίνδυνος αλλοίωσης της εθνικής μας ταυτότητας, όπως και η διαφαινόμενη προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων μας, με οδήγησε στην δημιουργία μιας ιδέας της ‘’Ελληνικής Εθνικής Γραμμής’’, η οποία, με σύνθημα τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής ιστορίας, προσπαθεί να καταγράψει καθετί που συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση αυτής της ταυτότητας. Αυτήν την τεράστια καταγραφή-απογραφή επιχειρούμε για κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας και της Κύπρου με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, από κάθε γωνιά της χώρας μας, αλλά και των ομογενών μας, οι οποίοι, σκορπισμένοι σε όλα τα μέρη της γης μεγαλουργούν και αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές του ελληνικού πνεύματος.

Πιο συγκεκριμένα, όχι μόνο διασώζουμε τα ιστορικά γεγονότα και την ιστορική διαδρομή διαμέσου των αιώνων, αλλά ειδικό επιτελείο δημοσιογράφων-ερευνητών επισκέπτεται χωριό προς χωριό την Ελλάδα, συλλέγοντας και καταγράφοντας την άγραφη ιστορία του τόπου μέσα από τις βιογραφίες των σύγχρονων προσωπικοτήτων κάθε τόπου. Πρόκειται για μία μοναδική εκδοτική προσπάθεια, η οποία διασώζει τα λαογραφικά στοιχεία, τις ρίζες και τις μνήμες που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και κινδυνεύουν να χαθούν.


• 1983-1992: H ιδέα της “Eλληνικής Eθνικής Γραμμής” υλοποιείται από τον εκδοτικό οίκο “Αρσινόη” με την καταγραφή της άγραφης ιστορίας των 1,185 χωριών της Κρήτης.
• 1993-2000: Συνεχίζεται με την εταιρία “Ελληνική Εθνική Γραμμή”, που το 1996 εντάσσει στις δραστηριότητες της και το πρόγραμμα “Οικουμενικός Ελληνισμός”.
• 2000-2006: Συνεχίζεται με το πρόγραμμα “Οικουμενικός Ελληνισμός”, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία
• 2006-2016: Το “Κέντρο Οικουμενικός Ελληνισμός”, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία,ενσωματώνει πλέον και το πρόγραμμα “Οικουμενικός Ελληνισμός” και την ιδέα της “Eλληνικής Eθνικής Γραμμής”.• 2017: Με την έναρξη της καταγραφής του Ομογενειακού Ελληνισμού δημιουργείται το “Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού”, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που ενσωματώνει και όλες τις προηγούμενες δραστηριότητες και... συνεχίζει.

Σταύρος Πανουσόπουλος

 Το Έργο της Ελληνικής Εθνικής Γραμμής

ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΟΥ & ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Ταυτότητα Ιδρύματος
Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία πανεπιστημιακών καθηγητών, κληρικών, ειδικών ερευνητών, επιχειρηματιών Σωματείο με την επωνυμία "Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού". Το Καταστατικό του εγκρίθηκε με την υπ' αριθμ 2607/19.3.1993 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στον Ημερήσιο Τύπο κατά τον νόμο και καταχωρήθηκε στο Βιβλίο αναγνωρισμένων Σωματείων με αριθμό 5140/21.6.1993.

Έργο Ιδρύματος
Σκοπός του είναι η μελέτη αποκλειστικώς των επίκαιρων προβλημάτων της Ορθοδοξίας και του Γένους εκτός της Ελληνικής Επικράτειας (άρθρο 2).

Υποτροφίες, ερευνητικά προγράμματα, σεμινάρια, ημερίδες, επιστημονικά συμπόσια, αποστολές στους παραδοσιακούς χώρους Ορθοδόξου πίστεως και κληρονομιάς, διαλέξεις, εκπομπές, σειρά εκδόσεων ελληνιστί και αγγλιστί, ψηφίσματα και ηθική και υλική ενίσχυση άλλων μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων είναι η μέθοδος εργασίας (άρθρο 3).

Έδρες του Ιδρύματος ορίσθηκαν η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.
Τα γραφεία του στη Θεσσαλονίκη στεγάζονται στο ιδιόκτητο "Καρίπειον Μέλαθρον" στην οδόν Ολυμπιάδος 35Β και Φ. Δραγούμη. Η ταχυδρομική θυρίς του Ιδρύματος είναι 19610, Τ.Κ. 540.06 και τα τηλέφωνά του: 2310-282180 (Ίδρυμα) και 2310-996661 (Πανεπιστήμιο).

Τα πεπραγμένα του Ιδρύματος, κατά την τριετία 1993-1995, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 του Καταστατικού, είναι: Στον Τομέα των δημοσιευμάτων (1) επίκαιρη έκδοση "Επίσημα Έγγραφα περί της εν Μακεδονία οδυνηράς καταστάσεως, εν Κωνσταντινουπόλει 1906". (2) "Μακεδονικόν Αριστείον" προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου (3). Η ετεροδιδασκαλία του Φυλετισμού κατά τα Πατριαρχικά και Συνοδικά έγγραφα περί του Βουλγαρικού Ζητήματος (1852-1873). Εν Κωνσταντινουπόλει 1908. (4) "Χριστιανική Μακεδονία. Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών" (Πρακτικά Συμποσίου). (5) "Μακεδονία, Ιστορία - Αρχαιολογία - Πολιτισμός" (ελληνικά, αγγλικά σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο Ελληνική Εθνική Γραμμή). (6) "Θράκη, Ιστορία - Αρχαιολογία - Πολιτισμός" (ελληνικά, αγγλικά υπό έκδοση σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο Ελληνική Εθνική Γραμμή). (7) Ιερά Προσκυνήματα - Προπύργια της Ορθοδοξίας (ελληνικά, αγγλικά και ρώσικα υπό έκδοση σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο Ελληνική Εθνική Γραμμή).

Στον Τομέα των υποτροφιών η παροχή υποτροφιών σε νέους μεταπτυχιακούς ερευνητές της Χερσονήσου του Αίμου σε θέματα της Ορθοδοξίας και Ελληνικού πολιτισμού.

Στον Τομέα των ερευνών η λειτουργία ειδικών ερευνητικών προγραμμάτων για την θρησκευτική και εθνική κατάσταση του μακεδονικού, ηπειρωτικού, θρακικού και νησιωτικού ελληνισμού, εντός και πέραν κυρίως των σημερινών παραμεθόριων ελληνικών περιοχών. Σήμερα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα επίκαιρα θέματα του Γένους και της Ορθοδοξίας στην Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Δωδεκάνησα και Κύπρο.

Στον Τομέα της ενημερώσεως σειρά τηλεοπτικών εκπομπών στην ΕΤ3, TV 100 και ΑΝΤ1 με θέμα "Ο Κόσμος της Ορθοδοξίας στα Βαλκάνια σήμερα", "Χριστιανική Μακεδονία" και "Η Χερσόνησος του Αίμου παραδοσιακός χώρος Ορθοδόξου πίστεως και κληρονομιάς" και σειρά Ψηφισμάτων επ' ευκαιρία επικαίρων ζητημάτων της Ορθοδοξίας και του Γένους πέραν της Ελληνικής Επικρατείας.

Στον Τομέα των συνεδρίων διοργάνωση και συνδρομή συνεδρίων στη Μακεδονία (Σέρρες, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη) και σε άλλες παραμεθόριες περιοχές (Άνω Μακεδονία, Πελαγονία, Θράκη, Ήπειρος, Δωδεκάνησα).

Στον Τομέα των αποστολών (1) Προσκυνηματική πορεία στα Ορθόδοξα Πατριαρχεία της Χερσονήσου του Αίμου (Ιούλιος 1994). (2) Προσκυνηματική πορεία στην Κωνσταντινούπολη (Ιανουάριος 1995, Ιανουάριος 1996). (3) Προσκυνηματική πορεία στα Ορθόδοξα Πατριαρχεία της Καυκασίας - Αρμενία και Γεωργία - (υπό εκτέλεση Ιούλιος 1997).
 

 

ellinismos

astra logoBLUE1

blue star logo sketo newcolor nofileto copy

anek-banner

banner-diktyo_epixeiriseon