ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Πως φτάσαμε από τον εκδοτικό οίκο “Αρσινόη” στο “Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού”

Η ενοποίηση των λαών της Ευρώπης, ο μεγάλος κίνδυνος αλλοίωσης της εθνικής μας ταυτότητας, η διαφαινόμενη προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων μας και τα ακούσματα των αφηγήσεων ανθρώπων που έφευγαν –ιστορίες προσωπικές που συνέθεταν την ξεχωριστή άγραφη ιστορία της Ελλάδος-  με οδήγησαν στην ιδέα να ασχοληθώ με αυτά. Ζώντας σε ένα μικρό χωριό που ερημωνόταν από τη μετανάστευση, βλέποντας τα μαντήλια και τα δάκρυα του αποχαιρετισμού, “έκλαιγα” κι εγώ για τις γειτονιές που άδειαζαν, για τους ανθρώπους που ίσως να μην τους ξαναέβλεπα ποτέ πάλι στη ζωή μου αλλά και για εκείνους που “φεύγοντας” έπαιρναν μαζί τους ιστορίες που με είχαν συγκλονίσει και ήξερα ότι δεν θα τις ξανακούσω πάλι.

Αποφάσισα να αφιερώσω τη ζωή μου σε αυτά. Κι έτσι χάραξα την “Ελληνική Εθνική Γραμμή”  που θα ασχολούνταν με όλα αυτά χωρίς να μπορώ να εκτιμήσω τότε ούτε κόστος, ούτε κόπο, ούτε χρόνο. Χρήματα δεν είχα καθώς ήμουν ο γιος μιας οκταμελούς αγροτικής οικογένειας,   με επίκεντρο της ζωής μου και κέντρο του κόσμου για μένα το καφενείο που είχε ο πατέρας μου Βασίλης.

  • 1983-1992: H ιδέα της “Ελληνικής Εθνικής Γραμμής” υλοποιείται από τον εκδοτικό οίκο “Αρσινόη” που είχε μοναδικό σκοπό την καταγραφή της άγραφης ιστορίας των 1.185 χωριών της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία 30,000 Κρητών.
  • 1993-2000: Ο εκδοτικός οίκος “Αρσινόη” ολοκληρώνει το έργο του και συνεχίζω την δραστηριότητα με την εταιρία “Ελληνική Εθνική Γραμμή” που πραγματοποιεί την καταγραφή των 14.000 χωριών της Ελλάδας. Το 1996 στις Η.Π.Α. δημιουργώ και το πρόγραμμα “Οικουμενικός Ελληνισμός” σε συνεργασία με τον Αθανάσιο Αγγελόπουλο, Καθηγητή Πανεπιστημίου και την πνευματική αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Β’ & Ν’ Αμερικής Ιακώβου. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την εταιρεία “Ελληνική Εθνική Γραμμή” η οποία το 2000 ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση της καταγραφής της άγραφης ιστορίας παύει πλέον να υφίσταται και οι δραστηριότητές της εντάσσονται στον καινούριο φορέα.
  • 2000-2006: Με τη συνεργασία εκλεκτών φίλων δημιουργείται το πρόγραμμα “Οικουμενικός Ελληνισμός”, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Επί επτά συνεχή έτη, συνεχίζει πάντα στο όραμα της Ελληνικής Εθνικής Γραμμής και παύει να υφίσταται το 2007 με την “κούραση” των λοιπών μελών της.  Προσωπικά, συνεχίζω το όραμά μου, βρίσκω νέα μέλη εξίσου δραστήρια και εμπνευσμένα όπως τα προηγούμενα και δημιουργώ το “Κέντρο Οικουμενικός Ελληνισμός”, επίσης αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με προοπτική εργασίας τουλάχιστον δέκα ετών.
  • 2006-2016: Ως “Κέντρο Οικουμενικός Ελληνισμός”, με καινούριο Δ.Σ. συνεχίζω την υλοποίηση του οράματός μου. Πετύχαμε πολλά και σπουδαία, αναβαθμίσαμε το πρόγραμμα σε όλα του τα επίπεδα. Δημιουργήθηκαν καινούριες ιδέες και ωρίμασαν οι συνθήκες για την καταγραφή του Ομογενειακού Ελληνισμού που αποτελεί το Εθνικό μας Κεφάλαιο.
  • 2017: Με την έναρξη του δεκαετούς προγράμματος της καταγραφής του Ομογενειακού Ελληνισμού δημιουργώ το “Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού”, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, με νέα πρόσωπα που ενσωματώνει και όλες τις προηγούμενες δραστηριότητες συνεχίζοντας το όραμα της … Ελληνικής Εθνικής Γραμμής.

Σταύρος Πανουσόπουλος

ΑΦΕΤΗΡΙΑ

Πώς προέκυψε το πρόγραμμα «Οικουμενικός Ελληνισμός»

  • Πρώτον η πορεία των εθνικών θεμάτων. Η θλιβερή διαπίστωση ότι Σκοπιανοί αλλά και Τούρκοι συνεργαζόμενοι έχουν γεμίσει τις πιο αξιόλογες βιβλιοθήκες της Ευρώπης, του Καναδά, της Αμερικής και της Αυστραλίας με εκδόσεις δικές τους, ανιστόρητες και ανθελληνικές. Σε δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Πανεπιστήμια τη Αμερικής στις αρχές της δεκαετίας του ’90, διαπιστώθηκε, ότι στις 500 εκδόσεις που έφεραν τον τίτλο «Μακεδονία», οι 495 ήταν Σκοπιανής ή Τουρκικής προέλευσης, ενώ οι 5, που ήταν Ελληνικές, είχαν κατεστραμμένες τις σελίδες εκείνες που αναφέρονταν στα ελληνικά δίκαια. Προφανώς, Τούρκοι και Σκοπιανοί φοιτητές, δανειζόμενοι τι εκδόσεις αυτές, έκαναν «παρεμβάσεις» στο περιεχόμενό τους.

Η πολιτεία, αδρανώντας εγκληματικά, μας οδήγησε σε δύσκολη θέση διεθνώς.

  • Δεύτερον ο Ελληνισμός της Διασποράς. Η εγκατάλειψη του ομογενειακού ελληνισμού από τη μητέρα πατρίδα (αργότερα δημιουργήθηκε το ΣΑΕ), ο κίνδυνος αλλοίωσης της εθνικής τους ταυτότητας, – παρά την έντονη αντίσταση των ομογε­νών μας με τις κοινότητες, τα σχολεία, την Εκκλησία, τους συλλόγους και τις άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες- αλλά και το έντονο συναίσθημα αγάπης και επιθυμίας σχέσεων με την Ελλάδα δεν μπορούσαν να μας αφήσουν αδιάφορους.
  • Τρίτον, οι κίνδυνοι της παγκοσμιοποίησης για την Ελλάδα. Η κατάσταση της υπαίθρου-των χωριών μας κυρίως- με την ερήμωσή της και την εγκατάσταση σε αυτή μεταναστών, η αλλοίωση των ηθών και των εθίμων, ο εκφυλισμός αξιών και ιδανικών, η διαστρέβλωση της ιστορίας, γραμμένης και άγραφης, και τέλος, ο κίνδυνος που προκύπτει από την πολυεθνή αυτή συνύπαρξη για την ρίζα του κάθε Έλληνα, ήταν και είναι το σπουδαιότερο κίνητρο για αυτή την προσπάθεια.

Έτσι, για να έχουμε την εθνική, θρησκευτική και επιστημονική μας συνείδηση ήσυχη, ότι, κάναμε και εμείς ως πρόσωπα και φορείς πληροφόρησης ό,τι καλύτερο μπορούσαμε  στη σημερινή διεθνή συγκυρία του Γένους μας, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «Οικουμενικός Ελληνισμός», έργο ιδιωτικής πρωτοβουλίας, πόνημα δύο ανθρώπων, του επιχειρηματία Σταύρου Πανουσόπουλου και του Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθανασίου Αγγελόπουλο.

ΣΤΟΧΟΙ

Στόχοι και δράσεις του προγράμματος "Οικουμενικός Ελληνισμός"

  • Α. ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ με  δωρεάν διάθεση ειδικών ιστορικών εκδόσεων στα αγγλικά, σε όλα τα κέντρα εξουσίας και τις βιβλιοθήκες κοινοβουλίων και ΜΜΕ, (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Μ. Βρετανία, Ευρώπη). Σκοπός, να καλυφθεί κάπως το τεράστιο κενό πληροφόρησης το οποίο υφίσταται, και να αποκατασταθούν τα ιστορικά δεδομένα, μέσα από τα επιστημονικά επιτεύγματα ομάδας έγκριτων Καθηγητών των Πανεπιστημίων.

    Το πρώτο έργο που διανεμήθηκε ήταν η δίτομη έκδοση  «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Το έργο αυτό αποτελεί άτυπο πρεσβευτή της ιστορίας της Μακεδονίας παγκοσμίως, φέρει δε αξιόλογα διαπιστευτήρια, δεδομένου ότι δόθηκε:

    • Από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου στον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπιλ Κλίντον.
    • Από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στους αρχηγούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής της Κέρκυρας το 1996.
    • Από την Ελληνική Αποστολή στο Mundial Μπάσκετ και Ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ το 1994.

    Δεύτερο έργο, η  δίτομη  έκδοση,  «ΙΕΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΠΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ» στα Ελληνι­κά και στα Αγγλικά.

    Τρίτο έργο, ο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» σε 4 γλώσσες (Ελληνικά-Αγγλικά, Γερμανικά-Γαλλικά).

    Τέταρτο έργο, για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, εκδώσαμε την πολύγλωσση έκδοση, «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ» σε 9 γλώσσες, (Ελληνικά-Αγγλικά-Γαλλικά-Ιταλικά-Γερμανικά-Ισπανικά-Κινεζικά-ΑραΒικά-Ρωσικά).

    Εν μέσω της τεράστιας πολύπλευρης κρίσης, που μαστίζει την Ελλάδα, χάρη στη μεγάλη ευαισθησία των συμπατριωτών μας, εκδώσαμε το δίτομο έργο για τη «ΘΡΑΚΗ», αρχικά στα Ελληνικά και ευελπιστούμε στη μετάφρασή του στα αγγλικά.

    Τέλος, ξεκινήσαμε την έκδοση του δίτομου έργου «ΚΥΠΡΟΣ», με την ιστορία της Μαρτυρικής Μεγαλονήσου. Ο πρώτος τόμος θα εκδοθεί μέσα στο 2017 και ο δεύτερος το 2018.

     

    Β. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Με σκοπό την ενίσχυση του Ελληνισμού της διασποράς και της Εθνικής μας ταυτότητας, πραγματοποιήσαμε και συνεχίζουμε προσκυνήματα στις Αλησμόνητες Πατρίδες, μνημεία του Γένους και της Ορθοδοξίας μουσειακά και εν δράσει, και επισκέψεις στα σπουδαιότερα κέντρα Ελληνισμού των ΗΠΑ, του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας, της Νοτίου Αμερικής, της Βορείου και Νοτίου Αφρικής, της Αυστραλίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

    • Πραγματοποιήσαμε 14 αποστολές με 1,200 περίπου συμμετοχές, (Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Σινά – Ρωσία – Λατινική Αμερι­κή – ΗΠΑ – Κωνσταντινούπολη, τρεις αποστολές Αλησμόνητες Πατρίδες, Παναγία Σουμελά – Νότιος Αφρική – Μικρασια­τικά Παράλια, ΑϊΒαλί, Σμύρνη- Αυστραλία – Κούβα – Μεξικό – Παρευξείνιες περιοχές – Κίνα – Καππαδοκία, Εύξεινος Πόντος)
    • Οργανώσαμε με μοναδική επιτυχία, 20 εκδηλώσεις στην Ελλάδα με 18.000 συμμετοχές, όπου παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα των Ελλήνων της διασποράς, από τις αποστολές που πραγματοποιήσαμε. Μέσα από αυτές, (προβολές και συμπεράσματα), έμαθαν για το τεράστιο έργο, που επιτελεί ο Ελληνισμός της διασποράς και “αναβαπτίστηκαν”, βλέποντας την “Μεγάλη Ελλάδα”, που για αυτό, ποτέ… δεν πεθαίνει!
    • Διανείμαμε 10.000 ελληνικές σημαίες σε ελληνόπουλα και σχολεία της Ομογένειας.
    • Ενισχύσαμε το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας, ενώ εμπλουτίσαμε με τις εκδόσεις μας ομογενειακές βιβλιοθήκες.
    • Πραγματοποιήσαμε το 1 ° Παγκόσμιο Συνέδριο των Ελλήνων της Διασποράς.

     

    Γ. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΓΡΑΦΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Εξειδικευμένοι συνεργάτες μας από το 1983 επισκέπτονται ακόμα και σήμερα τα 14.000 περίπου χωριά της Ελλάδος και ολόκληρης της Κύπρου για να καταγράψουν την άγραφη ιστορία τους μέσα από τις αφηγήσεις των κατοίκων τους. Όλα αυτά που ο χρόνος αλλοιώνει και σβήνει. Ταυτόχρονα, γράφουμε και την ιστορία των σημαντικότερων Ελλήνων σε όλο τον πλανήτη, με σκοπό και στόχο να διασώσουμε την άγραφη ιστορία μας και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, που ζώντας μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, θα αναζητούν τον τόπο καταγωγής τους και την ιστορία των προγόνων τους.

    Εδώ καταγράφεται η ιστορία των Ελλήνων, που ταξιδεύοντας στοιβαγμένοι σε καράβια και σε τρένα, απλώθηκαν σε όλον τον πλανήτη και δημιούργησαν την “Μεγάλη Ελλάδα”. Εδώ διασώζονται οι ιστορίες Ελλήνων που οι πατεράδες τους και οι παππούδες τους δημιούργησαν το έπος του ‘40 έζησαν την Μικρασιατική καταστροφή αλλά και τους απελευθερωτικούς αγώνες από τους Οθωμανούς και τους λοιπούς κατακτητές.

    Σκοπός αυτής της καταγραφής είναι η ενίσχυση της Ελληνικής ταυτότητας των Ελλήνων δεύτερης και τρίτης γενιάς. Οι Έλληνες της Οικουμένης, όταν αναρωτιούνται ή αμφισβητούνται για την ρίζα τους και την Ιστορία των προγόνων τους, εδώ θα βρίσκουν την απάντηση.

×

ΚΑΛΑΘΙ