Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας, ένα αυτόνομο ιστορικό γεγονός πνευματικού μεγαλείου, μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία για το μέγεθος της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας των πρωταγωνιστών του: Άνδρες ,Γυναίκες Παιδιά συμμετείχαν με ψυχή και σώμα.
Ήταν ο ξεσηκωμός ενός μικρού έθνους που ως θαύμα διατήρησε γλώσσα , θρησκεία και εθνική ταυτότητα ενώ υπήρξε σκλαβωμένος για τέσσερις περίπου αιώνες και είχε ως κίνητρό του τον αγώνα “για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία” και είχε ως σύνθημά της το “Ελευθερία ή θάνατος” .
Τον αγώνα αυτόν τον διεξήγαγαν οι επαναστατημένοι Έλληνες εναντίον του οθωμανικού στρατού με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους. Και το εθνικό αυτό κίνημα των Ελλήνων ονομάστηκε Ελληνική Εθνική Παλιγγενεσία.
Ξεκίνησε από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στη συνέχεια κατέβηκε στην Πελοπόννησο και επεκτάθηκε σε όλο τον Ελλαδικό χώρο σε στεριά και σε θάλασσα. Οι ήρωες αναρίθμητοι: Παπαφλέσσας, Κολοκοτρώνης, Μακρυγιάννης, Μαυροκορδάτος, Ανδρούτσος, Κανάρης, Μιαούλης, Κουντουριώτης, Μπουμπουλίνα, Μαυρογένους.
Την επανάσταση όμως τη στερέωσαν και οι καταστροφές που προκάλεσαν οι ίδιοι οι Τούρκοι στην προσπάθειά τους να κάμψουν το ηθικό των Ελλήνων επαναστατών. Μια τέτοια καταστροφή πρωτοφανούς αγριότητας υπήρξε η καταστροφή της Χίου, τον Απρίλιο του 1822, και η ανηλεής σφαγή των κατοίκων της. Το πλούσιο νησί παραδόθηκε στις φλόγες από τους Τούρκους, η αγριότητα των οποίων προξένησε εντύπωση σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο της εποχής. Η σφαγή της Χίου ξεσήκωσε κύμα φιλελληνισμού και αρκετοί έσπευσαν να βοηθήσουν, αλλά έδωσε και έμπνευση σε καλλιτέχνες όπως στο μεγάλο ζωγράφο Delacroix.
Τέλος, η Επανάσταση αποκατέστησε την πολιτική αυτονομία του ελληνικού έθνους, η οποία είχε αναιρεθεί ως συνέπεια της οθωμανικής αλλά και της ενετικής κατάκτησης περιοχών του ιστορικού ελληνικού χώρου από 12ο αιώνα και διέψευσε οικτρά όσους καλλιεργούσαν τη μοιρολατρία και τρομοκρατούσαν το λαό με εκβιασμούς ότι ο ξεσηκωμός του θα είναι μάταιος και θα τον οδηγήσει στην καταστροφή και θεωρούσαν μονόδρομο την υποταγή στις απαιτήσεις του Σουλτάνου και της Ιερής Συμμαχίας.
Η επανάσταση του 1821 μας διδάσκει ότι οι αγώνες των λαών ενάντια σε κάθε είδους εκμετάλλευση, ενάντια στην αδικία και στον αυταρχισμό αποτελούν τη δύναμη που κινεί την ιστορία προς τα μπρος και μπορούν να νικήσουν αντιπάλους που φαντάζουν πανίσχυροι.
Αισθάνομαι, ίσως και λόγω της Χιακής μου καταγωγής, μεγάλη υπερηφάνεια για τους αγώνες του έθνους μου και γνωρίζω το χρέος μου να τιμώ την ιστορία μου.
Όλοι εμείς σήμερα, ως συνεχιστές αυτής της λαμπρής αυτής πορείας, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να μην αφήσουμε τις δυσκολίες και τα όποια προβλήματα να μας λυγίζουν γιατί όπως διδαχτήκαμε από τους προγονούς μας: “θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία”.
Παπάζογλου Ευαγγελία
Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Εμπόρων Εισαγωγέων Οδοντιατρικών & Οδοντοτεχνικών Υλικών
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
- Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Εμπόρων Εισαγωγέων Οδοντιατρικών & Οδοντοτεχνικών Υλικών
- Διευθύνων Σύμβουλος γνωστής εταιρείας εμπορίας οδοντιατρικών ειδών
- Καταγωγή από την πλευρά του πατέρα από το Πολυχνίτο Μυτιλήνης και από την πλευρά της μητέρας από τη Χίο, τα Νοτιόχωρα, γνωστά και ως Μαστιχοχώρια