Διακόσια χρόνια πέρασαν από την απαρχή της επανάστασης του 1821. Όλους μας κατακλύζει μεγάλη υπερηφάνεια, αλλά και μεγάλη ευθύνη για την Ελλάδα που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Συγκαταλεγόμαστε στα σύγχρονα κράτη που γεννήθηκαν από επαναστάσεις. Αρχικά η αμερικανική επανάσταση της ανεξαρτησίας και στη συνέχεια η γαλλική, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους υπόδουλους Έλληνες. Φιλέλληνες από όλο τον κόσμο πολέμησαν μαζί με τους αγωνιστές, προσφέροντας από την περιουσία τους μέχρι και την ίδια τους τη ζωή. Αυτό έγινε γιατί εκτός από συμπόνια προς τους σκλαβωμένους Έλληνες, αναγνώριζαν στην Ελλάδα το αθάνατο αρχαίο πνεύμα, εμπλουτισμένο με τα ιδεώδη αλλά και τις προσωπικότητες του ελληνικού διαφωτισμού, όπως ο Ρήγας Φεραίος και ο Αδαμάντιος Κοραής. Ο ελληνικός διαφωτισμός βασίστηκε σε δυο βασικούς πυλώνες, στον ελληνικό πολιτισμό και στην ορθόδοξη Χριστιανική πίστη. Καταλυτική υπήρξε η συμβολή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας του Ιωάννη Καποδίστρια, στην σύσταση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, η οποία όμως διακόπηκε βιαίως με τη δολοφονία του.
Όλος ο πολιτισμένος κόσμος συντάχθηκε με τους Έλληνες γιατί δεν ήταν δυνατό το έθνος που γέννησε τη δημοκρατία και τον ανθρωπισμό να είναι υπόδουλο. Η επανάσταση του 1821 εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας μπορεί να συγκριθεί, με την αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στην περσική εισβολή αρχικά στη μάχη του Μαραθώνα, ενώ η ηρωική θυσία του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι δείχνει το διαχρονικό θάρρος των Ελλήνων και παραπέμπει στη θυσία του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.
Η συμμετοχή στην επανάσταση ήταν καθολική. Οι έμποροι και οι καραβοκύρηδες διέθεσαν τα κεφάλαια, οι κλέφτες και οι αρματολοί αποτέλεσαν τον στρατό, οι πρόκριτοι και ο κλήρος παρείχαν την καθοδήγηση και ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα ότι είχαν.
Ο μεγαλύτερος προβληματισμός μου απορρέει από τους στίχους του εθνικού ποιητή του Διονυσίου Σολωμού από το Ύμνο εις την ελευθερία « κι η διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή, καθενός χαμογελάει παρ’το λέγοντας κι εσύ.»
Ακόμη δεν είχε στεγνώσει το αίμα των ελλήνων αγωνιστών από τη πολύπαθη γη, και οι αγνότεροι των αγωνιστών σαν τον Κολοκοτρώνη, το Νικηταρά, τον Πλαπούτα, και πλήθος άλλων φυλακίστηκαν, άλλοι δολοφονήθηκαν άλλοι διώχθηκαν και ζούσαν σαν επαίτες όπως ο Νικηταράς ο τουρκοφάγος! Δυστυχώς οι εμφύλιες διαμάχες στην χώρα μας συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια μέχρι και πρόσφατα, με αποτελέσματα καταστροφικά με χειρότερο από όλα την Μικρασιατική καταστροφή το 1922.
Η πλειοψηφία των σύγχρονων Ελλήνων, (όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1960) έχουμε ζήσει σε μια εποχή με αρκετή σταθερότητα και ευημερία και όλα τα παλιά γεγονότα φαντάζουν πολύ απόμακρα σε μας. Θα πρέπει να προχωρήσουμε πλέον όλοι μαζί προς το μέλλον, εστιάζοντας σε όλα αυτά που μας ενώνουν. Να κάνουμε την κριτική μας στην ιστορία μας και να φροντίσουμε να τονίσουμε τα πολλά πλεονεκτήματα που υπάρχουν σε αυτό τον τόπο και σε αυτό το λαό.
Διαθέτουμε τον καλύτερο τόπο, γεμάτο υπέροχα τοπία από τα ψηλά βουνά μέχρι τις απέραντες γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές, τα πανέμορφα νησιά μας, τους ατέλειωτους αρχαιολογικούς χώρους, και νεότερα μνημεία, τα οποία πλαισιώνονται από πολύ ικανούς και ταλαντούχους ανθρώπους, οι οποίοι περιμένουν τα κατάλληλα κίνητρα για να δημιουργήσουν ο καθένας στον τομέα του.
Το μέλλον μας είναι οικουμενικό, δεν μπορεί το ελληνικό πνεύμα να περιοριστεί από τα εθνικά μας σύνορα. Για αυτό όλο και περισσότεροι πνευματικοί άνθρωποι λόγω της συμβολής τους στα ελληνικά ιδεώδη, παίρνουν την Ελληνική υπηκοότητα, όπως ο ηθοποιός Tom Hanks, η συγγραφέας Victoria Hislop και άλλοι.
Τη χρονική αυτή στιγμή που η Ευρώπη, η Αμερική αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκονται σε σημείο καμπής τα ελληνικά ιδεώδη είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, για τη διαχείριση κάθε είδους προβλημάτων.
Δημήτριος Θωμάς
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δημήτριος Θωμάς είναι οικονομολόγος και διατηρεί ατομική επιχείρηση με δραστηριότητες ως σύμβουλος επιχειρήσεων και μεσίτης αστικών συμβάσεων στην Πάτρα. Φέτος, η επιχείρηση κλείνει 20 έτη συνεχούς λειτουργίας.