Διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821 και είναι σαν να μην πέρασε καμία ημέρα . Η φωνή του Αλέξανδρου Υψηλάντη αντηχεί ακόμα και σήμερα στα δικά μας ώτα.
Ή ώρα ήλθεν ω Άνδρες Έλληνες !
Η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν ο υπόδουλος ελληνικός λαός είναι τραγική. Κραυγή αγωνίας βγαίνει από την ψυχή του για το έθνος. Ας ακούσουμε τον ίδιο:
« Στρέψατε τους οφθαλμούς σας, ω Συμπατριώται και ίδετε την ελεεινήν μας κατάστασιν! Ίδετε εδώ τους Ναούς καταπατημένους! Εκεί τα τέκνα μας αρπαζόμενα διά χρήσιν αναιδεστάτη της αναιδούς φιληδονίας των βαρβάρων τυράννων μας! τους οίκους μας γεγυμνωμένους, τους αγρούς μας λεηλατισμένους και ημάς αυτούς ελεεινά ανδράποδα!».
Με ποιό τρόπο θα μπορέσει να ξαναβρεί την ελευθερία του ο υπόδουλος και εξαθλιωμένος λαός . Δεν πρόκειται για άλλη μία επανάσταση η οποία θα οδηγήσει στην αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού αλλά είναι αγώνας για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Από τον βούρκο της σκλαβιάς και της αμαρτίας στην ελευθερία και την ανάσταση. Εξάλλου ο αγώνας για την ελευθερία υπήρξε από την αρχή της Οθωμανοκρατίας. Πως μπορούμε να ξεχάσουμε τόσα προεπαναστατικά κινήματα . Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:
Tο 1575 κήρυξε επανάσταση στη Μάνη ο Αρχιεπίσκοπος Επιδαύρου Μακάριος Μελισίδης. Το 1600 και 1609 ο Μητροπολίτης Τρικάλων Διονύσιος Φιλόσοφος κατά των Τούρκων. Το 1684 ο Μητροπολίτης Άμφισσας Φιλόθεος. Την ίδια χρονιά επίσης ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Τιμόθεος. Το 1770 ο Μητροπολίτης Πατρών Παρθένιος στο Αίγιο και ο Μητροπολίτης Μακάριος Νοταράς στην Κόρινθο.
Γιατί όμως αυτή την φορά η επανάσταση θα πετύχει. Φανερώνεται στην συνέχεια της ομιλίας του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Τους προτρέπει να κινηθούν όλοι μαζί με το εξής πνεύμα :
« Άς κινηθώμεν λοιπόν με ένα κοινόν φρόνημα, οι πλούσιοι ας καταβάλωσι μέρος της ιδίας περιουσίας, οι ιεροί ποιμένες ας εμψιχώσωσι τον λαόν με το ίδίον των παράδειγμα, και οι πεπαιδευμένοι ας συμβουλεύσωσιν τα ωφέλιμα……».
Χωρίς αυτούς , χωρίς αυτό το πνεύμα δεν θα οδηγούμαστε , επιτρέψετε μου να το επισημάνω , από το έπος της σκλαβιάς στην αποτίναξη του ζυγού και στην δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Ναι πρόκειται περί έπους διότι στα τετρακόσια αυτά χρόνια άντεξε ο ελληνισμός και προετοίμαζε την κατάλληλη στιγμή να αποκτήσει την ελευθερία. Και αυτή την φορά το έκανε μόνος του. Σε ποιες αξίες στηρίχτηκε για να τα καταφέρει μας τις μεταφέρουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας: « Στις δύσκολες στιγμές οι μόνοι σύμμαχοι είναι οι πρόγονοι μας», «Ει ο Θεός μεθ ημών, ουδείς καθ ημών», ή ο αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο οποίος έλεγε χαρακτηριστικά: «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την ελευθερία της Ελλάδος και δεν την παίρνει πίσω».
Αυτό το αδούλωτο κοινό πνεύμα μεταφέρθηκε και στους απογόνους όπως μας φανερώνει η ιστορία . Λαμπρές σελίδες γράφονται στους Βαλκανικούς πολέμους. Χαρακτηριστική η ρήση σπουδαίου ξένου ηγέτη κατά την λήξη του B΄ παγκόσμιου πολέμου, ο οποίος έλεγε : « από εδώ και στο εξής δεν θα λέμε ότι οι έλληνες πολεμούν σας ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν έλληνες ». Ακόμα και μετά στην δεκαετία του 1950 αναγκάζεται να μεταναστεύσει σε όλο τον κόσμο αυτό το κοινό πνεύμα τον καθοδηγεί. Όπου εγκαθίσταται κέντρο της ζωής του αποτελεί η κοινότητα. Η κοινότητα με την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία και τα ελληνικά ορθόδοξα σχολεία.
Σήμερα πολύ περισσότερο υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να στηριχτούμε σε αυτές τις αξίες . Σε αυτό το κοινό φρόνημα. Την στιγμή την οποία η Ελλάδα κατακλύζεται από αλλογενείς και αλλόδοξους πληθυσμούς, απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα , πνέει αέρας αντιεκκλησιαστικός, διατυπώνονται ιστορικές και γλωσσικές αλλοιώσεις προβάλει ζωντανά μπροστά μας η επανάσταση του 1821.
Πατήρ Χρήστος Μαρίνης
Εφημέριος Αγίου Δημητρίου Μικρού Βάλτου Κορινθίας
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
- Εφημέριος Αγίου Δημητρίου Μικρού Βάλτου Κορινθίας.
- Πτυχιούχος τμήματος Λογιστικής (ATEI), Πανεπιστημίου Θεολογίας, Διπλωματούχος Μεταπτυχιακού τίτλου Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου
- Ομιλητής συνεδρίων, Συμμετοχή σε σεμινάρια
- Τακτικό Μέλος Ι.Ε.Θ.Π