Είναι πολύ επίκαιρο το θέμα της ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς και επειδή ολόκληρη τη ζωή μου (40 χρόνια) ασχολούμαι, ως ιδιωτικός φορέας με τον Ελληνισμό όπου γης (Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού www.gnl.gr ), θα ήθελα να παρουσιάσω τις απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που προσωπικά έχω την αίσθηση, ότι είναι τόσο απλά, μα τόσο απλά και που θα μπορούσαν να λύσουν μια διαπαντός τις σχέσεις της Ελλάδος με τον ομογενειακό Ελληνισμό, που αποτελεί και το εθνικό και πολιτιστικό μας κεφάλαιο. Ένα κεφάλαιο, που παραμένει ανεκμετάλλευτο, ένα κεφάλαιο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση πολλών προβλημάτων της χώρας μας, σε οικονομικό, εθνικό και πολιτισμικό επίπεδο! Άλλωστε, μην ξεχνάμε, ότι η νεότερη Ελλάδα χτίστηκε με χρήματα ομογενών ευεργετών, η κοινωνία της στηρίχθηκε στις δεκαετίες ’50 – ’70, στα τσέκια και στις δωρεές τους, αλλά και όποτε υπήρχε κάποιο θέμα εθνικό αυτοί πάντοτε ανταποκρίνονταν στο κάλεσμά μας. Οι Έλληνες είναι ένας λαός που δεν κόβει ποτέ τις γέφυρες με την πατρίδα.
- Αναρωτιούνται, και κανείς δεν ξέρει, πόσοι είναι οι Έλληνες της Διασποράς. Ούτε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που ήταν από το 1995 έως το 2012 ο συνδετικός κρίκος του Ομογενειακού Ελληνισμού με την Ελλάδα. Αναρωτιούνται τώρα, αν συνταγματικά μπορεί να γίνει αυτή η απογραφή από το κράτος, αν ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων είναι απαγορευτικός κλπ. Η απογραφή των Ελλήνων της Διασποράς είναι μια πάρα πολύ εύκολη υπόθεση και αν δεν μπορεί να την κάνει το κράτος, μπορεί να εξουσιοδοτήσει ιδιωτικές πρωτοβουλίες, χωρίς κανένα ιδιαίτερο κόστος, να την κάνει. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδανικά πλέον γι’ αυτήν την απογραφή! Καταρχάς, τους αγγίζουμε στην καρδιά και τους προσκαλούμε, όποιοι είναι και νιώθουν Έλληνες να δηλώσουν την επιθυμία τους για ψήφο. Επιβεβαιώνεται η καταγωγή τους με την ταυτότητά τους ή το διαβατήριό τους και αν δεν έχουν τίποτε από αυτά με έγγραφα οικογενειακά (πατέρα-μητέρα-παππού-γιαγιάς), όπου θα τεκμηριώνεται η ελληνική τους καταγωγή. Αυτό, φυσικά, θα έχει κάποιες τεχνικές δυσκολίες, αλλά δεν είναι αξεπέραστες.
- Η εκπροσώπηση των Ελλήνων της Διασποράς πρέπει να γίνει με αντιπροσώπους που θα επιλέγονται από τον Ελληνισμό ανά ήπειρο, δηλαδή Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αυστραλία. Από κάθε νομό ή διαμέρισμα των χωρών αυτών θα εκλέγεται ένας και από όλους αυτούς θα εκλέγεται ο εκπρόσωπος της ηπείρου για το ελληνικό Κοινοβούλιο. Πέντε, λοιπόν, θα είναι οι βουλευτές που θα εκπροσωπούν τον Παγκόσμιο Ελληνισμό. Δε θα ενταχθούν στα κόμματα, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν διχαστικό για τους ομογενείς μας, αλλά θα είναι ανεξάρτητοι βουλευτές ή θα συνθέτουν το κόμμα του απόδημου Ελληνισμού. Θα ψηφίζει ο καθένας κατά βούληση εκφράζοντας τα συμφέροντα τη δυναμική κάθε ηπείρου και φυσικά θα ψηφίζει τις προτάσεις που κατατίθενται από οποιοδήποτε κόμμα και εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα.
Δια των σκέψεων λοιπόν, αυτών, συμμετέχει όλη η ομογένεια στη διαδικασία, χωρίς να επηρεάζει άμεσα την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, δηλαδή δεν επεμβαίνει στα κοινά μας. Ουσιαστικά δεν αποφασίζει αυτή για εμάς. Ενεργοποιείται, όμως, το φιλότιμο, η αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους για την πατρίδα και συμμετέχουν στις διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν, χωρίς να ψάχνουν διαβατήρια σε Πρεσβείες και Προξενεία, για να δουν αν ταξίδεψαν δύο χρόνια στην Ελλάδα και πότε μέσα στα τελευταία 35 χρόνια. Έτσι συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες, παλιές και νέες γενιές. Οι Έλληνες της Διασποράς, δεν ενδιαφέρονται για τα κόμματα της Ελλάδος, γιατί βλέπουν μόνο την Ελλάδα.
Οι πολιτικοί μας στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν έβλεπαν τον Ελληνισμό της Διασποράς. Οι λόγοι πολλοί και αυτονόητοι, νομίζω. Έτσι, το συναίσθημα που κυριαρχεί στον ελληνισμό της Διασποράς, είναι το εξής: «Έρχονται οι πολιτικοί μας μόνο όταν μας έχουν ανάγκη, μας δίνουν υποσχέσεις και μόλις κλείνει η πόρτα του αεροπλάνου, τις ξεχνάνε.»
Τα περισσότερα λόγια και οι ατέρμονες συζητήσεις είναι περιττά. Πρέπει να αλλάξουν νόμοι, Σύνταγμα, συνήθειες και να δούμε την Οικουμενική Ελλάδα και όχι την Ελλάδα μόνο. Να δούμε όχι μόνο τα 10 και εκατομμύρια που είμαστε εδώ, αλλά τα 20 περίπου που είναι σε όλο τον πλανήτη. Οι πολιτικοί μας δεν έχουν να χάσουν τίποτα, γιατί ουσιαστικά μόνο πέντε θέσεις θα εκχωρηθούν από τους Ελλαδίτες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σκεφτείτε όμως, τι ωφέλειες μπορούμε να έχουμε από τους Έλληνες της Διασποράς που κυριαρχούν στον Παγκόσμιο χάρτη.
Σας ευχαριστώ πολύ !
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ