2005 Αποστολή στην Αυστραλία
(6-26 Απριλίου 2005)
Σίδνεϋ – Μελβούρνη – Ντάργουιν- Μπρισμπέιν
Συμμετείχαν 30 μέλη μας.
“…Ελλάδα δεν σε γνώρισα πολύ. Κι όμως σε κουβαλάω μέσα μου μεγάλη, αξιοθαύμαστη, Ιερή…”
“…Θέλαμε την Ελλάδα και την φέραμε μαζί μας…”
Είναι δύο στίχοι από ποιήματα της κας Ντίνας Αμανατίδου, μίας γνήσιας Ελληνίδας που ζει στην Αυστραλία από το 1958.
Αυτοί οι στίχοι μπορούν να χαρακτηρίσουν τους Έλληνες που συνάντησε η αποστολή του «Οικουμενικού Ελληνισμού» στην Αυστραλία, Έλληνες που μας έκαναν να νιώσουμε ότι βρισκόμασταν στην πατρίδα μας.
Το Πρόγραμμα «Οικουμενικός Ελληνισμός» έκλεισε την αυλαία των δέκα χρόνων του και του β΄ κύκλου εργασιών του με την μεγάλη αυτή αποστολή στην Αυστραλία και την διανομή πεντακοσίων τόμων και 2.000 Ελληνικών Σημαιών.
Η εικοσιπενταμελής αποστολή έζησε συγκινητικές στιγμές στο Σίδνεϋ, στη Μελβούρνη και στο Ντάργουιν, κατά τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Εξωτερικών επί θεμάτων απόδημου ελληνισμού κ. Σκανδαλάκη Παναγιώτη, τον οποίο εκπροσώπησε ο Βουλευτής Κιλκίς και τ. Υπουργός κ. Τσιτουρίδης Σάββας.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης, ο Πρόεδρος του προγράμματος κ. Πανουσόπουλος Σταύρος και ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Αγγελόπουλος Αθανάσιος.
Σίδνεϋ
Στο Σίδνευ το Κέντρο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας «Κωστής Παλαμάς» οργάνωσε εκδήλωση, προς τιμήν της αποστολής, στην οποία παραβρέθηκαν 150 ομογενείς μας, μεταξύ των οποίων η εκπρόσωπος του Προξένου μας στο Σίδνευ κα Ραπτάκη, Υποπρόξενος κα Κατσαρού Λυμπεροπούλου, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ. Κώστας Βερτζάγιας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Σίδνευ Γιώργος Αγγελόπουλος
Μελβούρνη
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές κατά την επίσκεψη της αποστολής στο Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ) του Πανεπιστημίου του Latrobe, στην Μελβούρνη, όπου με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κέντρου και Καθηγητή Αναστάσιο Τάμη και υποστηρικτές ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους
Έλληνες, όπως ο κ. Δαρδάλης επιτελείται τεράστιο εθνικό έργο.
«Σπίτι του Οικουμενικού Ελληνισμού και Κιβωτό της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας» αποκάλεσε το ΕΚΕΜΕ ο Πρόεδρος του Προγράμματος κατά τον χαιρετισμό του, καθώς εκεί έχει συγκεντρωθεί όλη η ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού του Ν. ημισφαιρίου σε γραπτή και ηλεκτρονική μορφή, ενώ σε αρχεία βρίσκονται κορυφαίες εφημερίδες της Μητροπολιτικής Ελλάδος.
Ο Καθηγητής Αγγελόπουλος Αθανάσιος έδωσε διάλεξη, στο ΕΚΕΜΕ, με θέμα «Προβληματισμοί στο ζήτημα των σχέσεων εκκλησίας και πολιτείας στην Ελλάδα και των επιδράσεων τους στην ομογένεια», παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων του ιδρύματος.
Στις 12 Απριλίου η αποστολή είχε την τιμή να βρεθεί κοντά στους Έλληνες της Κοινότητας του Oakleigh. To συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας και ο Πρόεδρος κ. Τσόνγκας οργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν της αποστολής.
Το πρωί της 12ης Απριλίου η αποστολή έτυχε θερμής υποδοχής από τους μαθητές του Ελληνικού Σχολείου του Oakleigh. Έπειτα τα μέλη της αποστολής περπάτησαν στους δρόμους της Κοινότητας, όπου κάθε γωνιά θυμίζει Ελλάδα. Η μέρα έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο με μία μεγάλη εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε με συνέντευξη τύπου στις Ελληνικές εφημερίδες της παροικίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της αυστραλιανής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών πόρων κ. Theo Theophanous, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Mr. Steve Bracks, η κα. Murray Thompson, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μr. Robert Doyle, όπως και o Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη Κουβαριτάκης Ελευθέριος.
Ντάργουιν
Στο Κοινοβούλιο του Ντάργουϊν υποδέχτηκαν την αποστολή ο Επίτιμος Πρόξενος, Γεώργιος Καπέτας και ο Υπουργός Υποθέσεων Πολυπολιτισμού, Υπουργός Γεωργίας και Αλιείας και Υπουργός Ορυκτού Πλούτου και Ενέργειας Κώστας Βατσκαλής και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός κ. Stirling Syd., ο οποίος τους μετέφερε τους χαιρετισμούς της Πρωθυπουργού κας. Claire Martin, και παρέλαβε αντ’ αυτής τους ιστορικούς τόμους για την βιβλιοθήκη του Κοινοβουλίου. Ακολούθησε εκδήλωση στο Ελληνικό Σχολείο του Ντάργουιν και δεξίωση που παρέθεσε ο Υπουργός κ. Βατσκαλής προς τιμήν της αποστολής, όπου παρευρέθησαν σημαντικοί πολιτικοί, δικαστικοί και οικονομικοί παράγοντες του Ντάργουιν, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας Πρόξενος Καπέτας Γιώργος, ο Ανοιχτομάτης Γιάννης, τ. Κυβερνήτης Β. Επικράτειας, η Julienne Hince, Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών, αρκετοί δημοσιογράφοι και διακεκριμένοι Έλληνες Επιχειρηματίες.