Με θλίψη διαπιστώσαμε στη δεκαετία του ’80 ότι Σκοπιανοί αλλά και Τούρκοι συνεργαζόμενοι είχαν γεμίσει τις πιο αξιόλογες βιβλιοθήκες της Ευρώπης, του Καναδά, της Αμερικής και της Αυστραλίας με εκδόσεις δικές τους, ανιστόρητες και ανθελληνικές. Σε δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Πανεπιστήμια τη Αμερικής στις αρχές της δεκαετίας του ’90, διαπιστώθηκε, ότι στις 500 εκδόσεις που έφεραν τον τίτλο «Μακεδονία», οι 495 ήταν Σκοπιανής ή Τουρκικής προέλευσης, ενώ οι 5, που ήταν Ελληνικές, είχαν κατεστραμμένες τις σελίδες εκείνες που αναφέρονταν στα ελληνικά δίκαια. Προφανώς, Τούρκοι και Σκοπιανοί φοιτητές, δανειζόμενοι τι εκδόσεις αυτές, έκαναν «παρεμβάσεις» στο περιεχόμενό τους.
Η πολιτεία, αδρανώντας εγκληματικά, μας οδήγησε σε δύσκολη θέση διεθνώς.
Το 1993, το Πρόγραμμα Οικουμενικός Ελληνισμός, ανέλαβε τη δημιουργία ενός δίγλωσσου συλλογικού έργου (ελληνικά-αγγλικά) με τίτλο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στο οποίο παρουσιάστηκε διαχρονικά όλο το έως σήμερα γνωστό και άγνωστο υλικό για την ιστορία, την αρχαιολογία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας. Επρόκειτο για μία μοναδική πολυτελή έκδοση 542 σελίδων συνολικά το οποίο υπέγραψαν 23 Καθηγητές Πανεπιστημίου και ερευνητές.
Το έργο αυτό αποτέλεσε άτυπο πρεσβευτή της ιστορίας της Μακεδονίας και χαρακτηρίστηκε ως απάντηση σε όσους επιβουλεύτηκαν την ελληνικότητά της. Διανεμήθηκε σε 10.000 αντίτυπα από το Πρόγραμμα “Οικουμενικός Ελληνισμός” δωρεάν σε βιβλιοθήκες στις Η.Π.Α., Καναδά, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, στα πλαίσια διεθνούς ιστορικής ενημέρωσης (Κογκρέσο, Γερουσία, ΜΜΕ, Βιβλιοθήκες Πανεπιστημίων. Επίσης, δόθηκε:
- Από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στους αρχηγούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής της Κέρκυρας το 1996.
- Από την Ελληνική Αποστολή στο Mondial Μπάσκετ και Ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ το 1994
- Από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου στον π. Πρόεδρο των Η.Π.Α. κ. Μπιλ Κλίντον.
- Από τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας.
Λίγο πριν την οριστική απόφαση για την επιλογή του ονόματος, αποφασίσαμε την επανέκδοση του έργου στα αγγλικά, για να ενημερώσουμε μια ακόμα φορά τη διεθνή κοινότητα για την ιστορία της Μακεδονίας.
Δεν φτάνουν μόνον τα συλλαλητήρια, δεν φτάνουν μόνον οι φωνές και οι διαμαρτυρίες που βεβαίως είναι απαραίτητα, αλλά χρειάζονται και τα γραπτά γιατί με αυτά τεκμηριώνεται η αλήθεια και υποστηρίζονται όλα τα προηγούμενα.
Όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή, μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο μας στο τηλέφωνο 210-8810109.