You are currently viewing Η σημασία της Επανάστασης του 1821 – 200 χρόνια μετά: Το μέλλον;

Η σημασία της Επανάστασης του 1821 – 200 χρόνια μετά: Το μέλλον;

Είχα την τύχη να διδαχθώ την Ιστορία της Ελλάδας μας , στο Δημοτικό και στο εξατάξιο Γυμνάσιο Ιτέας από Δασκάλους και Καθηγητές  της «παλιάς σχολής» όπως θα έλεγαν σήμερα, όπως και το ότι οι γονείς μου μου έμαθαν και μου μετέφεραν τη ζέση της μάθησης της ιστορίας μας και των αρχαίων ελληνικών.  Το αναφέρω αυτό διότι τότε  μας μάθαιναν πρώτα  την Ιστορία της Πατρίδας μας με λεπτομέρειες  και μετά των άλλων κρατών .  Nομίζω ότι σήμερα  οι νέοι δεν γνωρίζουν την ιστορία του Έθνους μας, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους , ή δεν τους έχουν εμφυσήσει  το πάθος για την πατρίδα μας.

Είναι αδιανόητο να ερωτώνται από δημοσιογράφους στο δρόμο τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου και ελάχιστοι νέοι να γνωρίζουν την σωστή απάντηση,  η οποία έπρεπε να βγαίνει από τα χείλη τους αυθόρμητα και με σθένος.

Μήπως το φταίξιμο είναι δικό μας;  Μήπως το φταίξιμο είναι η  υπερκατανάλωση στην οποία έχουμε οδηγηθεί; Μήπως αυτή η ταχύτητα της εξέλιξης της τεχνολογίας μας έχει απορροφήσει; Μήπως τα εκπαιδευτικά συστήματα των εκάστοτε κυβερνήσεων στην προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν  τον όγκο των πληροφοριών ,που θα πρέπει να προσλάβουν οι μαθητές και κυρίως στην πολύ ανάλυση της ανάλυσης , ξέχασαν στην άκρη κάποια τετριμμένα μαθήματα.. ίσως, θεωρώντας ότι κάποιος , κάποιοι θα τους μάθουν κάτι από αυτά;

Μήπως ο υπερσυνδικαλισμός και ο υπερκομματισμός  μας έχουν όλους αποπροσανατολίσει;

Διότι δεν μπορώ να αμφισβητήσω την ποιότητα και τις γνώσεις  της πλειονότητας των δασκάλων και καθηγητών των σχολείων μας.

Προσπαθώ να σκεφτώ πως θα ήμασταν σήμερα  αν δεν γινόταν η Ελληνική Επανάσταση ,  αν δεν υπήρχαν οι πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρείας ,  αν ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας (ιδρυτής της πόλης μου)  σταματούσε τις συνεχείς  διπλωματικές  κινήσεις υπέρ της Ελλάδας από την θέση που κατείχε δίπλα στο Τσάρο της Ρωσίας  ως Υπουργός  εξωτερικών και αν δεν εγκατέλειπε το υψηλότατο αυτό αξίωμα και αν οι προγονοί μας  ,γνωστοί και άγνωστοι , δεν έδιναν τη ζωή τους ξεκινώντας  τον αιματοκυλισμένο αγώνα εναντίον του Οθωμανικού ζυγού , αν δεν ξεκινούσαν φιλέλληνες από άλλα κράτη να πολεμήσουν για την απελευθέρωση των Ελλήνων , όπως ο Φρανκ Άμπνευ Άστιγγς  με το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο την ΚΑΡΤΕΡΙΑ ( η νικηφόρα ναυμαχία της Αγγάλης στην Ιτέα ήταν ο προάγγελος της ναυμαχίας του Ναβαρίνου ) και πόσοι άλλοι…

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ήμασταν ακόμα υπό τον Τουρκικό ζυγό!

Ή ολοκληρωτικά  υποτελείς κάποιου από τα μεγάλα κράτη –τους φίλους προστάτες μας- χωρίς την Ελληνική γλώσσα ,χωρίς την Ελληνική μας σημαία.

Η  σημασία της Επανάστασης του 1821 είναι Η  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  ΜΑΣ  και οι  δυνατότητες που απορρέουν από αυτή.

Γεγονός  είναι ότι διδαχθήκαμε πολλά από αυτόν  τον αγώνα που έδωσαν οι προγονοί μας.  Η ιστορική έρευνα μετά από 200 χρόνια ανέδειξε  πολλές  πτυχές εκείνης της επανάστασης.

Η πλέον σημαντική  πτυχή είναι ότι ΜΟΝΟ ΕΝΩΜΕΝΟΙ απέναντι στους εχθρούς της Πατρίδας μας μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ! Υποτελείς  οικονομικά θα είμαστε για πολλά χρόνια ακόμα…

Μία άλλη  πτυχή είναι το φοβερό πρόβλημα μας, Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ. Πόσο εύκολα μας πείθουν οι δικοί μας μεγάλοι καρεκλοκένταυροι  ή οι ξένοι φίλοι μας για άπειρα θέματα και προβλήματα ακόμα και σήμερα!

Το επιτυγχάνουν με  το ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ, τους «κοτζαμπάσηδες»  των κομμάτων, τον χρηματισμό και την προσπάθεια επιβολής ανάξιων σε όλα τα επίπεδα  της δημόσιας ζωής, για να επικρατούν.

Ακόμη και στα Εθνικά μας θέματα! Το έζησαν οι πρόγονοί μας μέχρι πρόσφατα – εμφύλιος κλπ. Αυτό είναι το πλέον τραγικό!

Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την απόκτηση της Ελευθερίας μας και την επανάκτηση  Πάτριων εδαφών, είναι η μοναδική ευκαιρία  να ανασυνταχθούμε, να θυμηθούμε και να μάθουμε την ιστορία μας των Ελλήνων και να πορευθούμε στο μέλλον ως Ελληνικό Έθνος σύσσωμο.

Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Οφείλουμε όλοι μας να διδάξουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας τι σημαίνει Φιλοπατρία , ποιες είναι οι ηθικές αξίες, να τους υπενθυμίζουμε παντοιοτρόπως τα ήθη και τα έθιμα μας και το κυριότερο ότι πρέπει να μορφώνονται και να μην επιτρέψουν σε κανένα να τους στερήσει αυτό το αγαθό της μόρφωσης, της αξιολόγησης,  όπως και τα πιστεύω της θρησκείας μας του Χριστιανισμού.

Οι δράσεις των εορτασμών πρέπει να στοχεύουν στην επαναφορά της μνήμης μας, στην ανάδειξη των Αξιών , στην επαύξηση των δυνατοτήτων που έχουν οι νέοι μας! Να τους βοηθήσουμε να ανοίξουν τα φτερά τους.

Οι δράσεις της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση πρέπει να στοχεύουν στους νέους μας, διότι αυτοί θα διαμορφώσουν μέσα από όλα τα ανωτέρω το μέλλον μας, το μέλλον τους, το μέλλον της Πατρίδας μας!

 

Παναγιώτα Λαίνη – Κολλιαλή
Φαρμακοποιός

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  • Φαρμακοποιός
  • Διετέλεσε Νομαρχιακή και Δημοτική Σύμβουλος καθώς και Αντιδήμαρχος Δήμου Δελφών
  • Μέλος της Εταιρείας Ιστορικών Ερευνών ΛΥΚΙΑ
×

ΚΑΛΑΘΙ