You are currently viewing 2021 | Δεύτερη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Μανταμάδου Λέσβου

2021 | Δεύτερη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Μανταμάδου Λέσβου

Απρίλιος 2021

Το ταξίδι της Γνώσης στην Ακριτική Ελλάδα συνεχίζει την πορεία του!

Αποδέκτης της δεύτερης μας αποστολής, το Δημοτικό Σχολείο Μανταμάδου Λέσβου.

Ο Μανταμάδος βρίσκεται σε απόσταση 37Km από τη Μυτιλήνη και σε υψόμετρο 150μ. στο βορειοανατολικό άκρο της Λέσβου. Το χωριό είναι κτισμένο μέσα σε ιδιαίτερη κοιλότητα εδάφους και δε φαίνεται από μακριά. Όχι μόνο γιατί η θέση του ήταν έτσι διαλεγμένη για να προστατεύεται από τους επιδρομείς, αλλά και γιατί και το χρώμα του είναι δεμένο με τον γύρο τόπο, αφού οι πέτρες των σπιτιών προέρχονται από τα γύρω βουνά. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς ιδιαίτερα όμως με την κτηνοτροφία. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη «μαντάς», που σημαίνει βόδι, που δικαιολογείται από τη μεγάλη εκτροφή βοοειδών. Πότε ακριβώς μεταφέρθηκε το χωριό στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι γνωστό, αλλά μαρτυρίες αναφέρουν ότι αυτό συνέβη κατά τον 18ο αιώνα, σε μια προσπάθεια των κατοίκων να προστατευτούν από την πειρατεία που λυμαινόταν τη θέση “Παλιός” που λέγεται ότι βρισκόταν πριν.

Η θέση του απέναντι από τα παράλια της Μικρά Ασίας επηρέασε τόσο τη σύσταση του πληθυσμού, ιδιαίτερα μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών, όσο και την οικονομική και πνευματική ανάπτυξη του τόπου. Στον οικονομικό τομέα η αγγειοπλαστική, μια από τις σημαντικές απασχολήσεις των κατοίκων έως τα μισά του περασμένου αιώνα, συνιστούσε εμπορικό δίαυλο επικοινωνίας με τα τουρκικά παράλια. Επιπλέον, η φύτευση της αδραμιτινής ποικιλίας ελιάς κατά τον 19ο αιώνα στα λεσβιακά χώματα (ποικιλία που μεταφέρθηκε από την περιοχή του Αδραμιτίου) οδήγησε στην εκτεταμένη ελαιοκαλλιέργεια που χαρακτηρίζει ακόμη και σήμερα την περιοχή.

Σήμερα, ο Μανταμάδος αριθμεί περίπου χίλιους μόνιμους κατοίκους και ανήκει πλέον ως κοινοτική ενότητα στον διευρυμένο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την ελαιοκαλλιέργεια. Ο Μανταμάδος φημίζεται για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος πολύ καλής ποιότητας. Άλλα επαγγέλματα που εντοπίζονται στο χωριό είναι οι μικρού τύπου βιοτεχνίες και οι οικογενειακού τύπου εμπορικές επιχειρήσεις. Ένας μεγάλος αριθμός παραδοσιακών επαγγελμάτων σήμερα έχει εκλείψει, όπως εκείνο του πεταλωτή, του γανωτή – σιδερά, του ζευγά, του τσαγκάρη αλλά και εκείνο του αγγειοπλάστη που θεωρείται πλέον παραδοσιακή απασχόληση.

Ο Μανταμάδος συνδέεται άμεσα με το ιερό προσκύνημα του Ταξιάρχη Αρχάγγελου Μιχαήλ, ολόσωμο ανάγλυφο, που η παράδοση το θέλει πλασμένο από χώμα κι αίμα καλόγερων που σφαγιάστηκαν απ’ τους Αγαρηνούς ή Σαρακηνούς πειρατές, εκτός από ένα μοναχό που σώθηκε κρυμμένος στην οροφή του ιερού ναού και ο ίδιος έπλασε το σημερινό ανάγλυφο καθιστό σε βράχο. Η εκκλησία του Αγίου βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ’ το χωριό. Ο αρχικός ναός χτίστηκε πριν από το 1700. Το 1879 ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων. Σήμερα πλήθος πιστών απ’ όλη την Ελλάδα επισκέπτεται καθημερινά το προσκύνημα, μιας και ο Ταξιάρχης είναι γνωστός για μεγάλο αριθμό θαυμάτων. Η εκκλησία γιορτάζει την Κυριακή των Μυροφόρων, δυο εβδομάδες μετά την Ανάσταση, μαζεύοντας πλήθος πιστών από όλο τον κόσμο.

Σημαντική όμως είναι η συμμετοχή και συμβολή του Μανταμάδου στην πνευματική ζωή και τον πολιτισμό της Λέσβου, τόση μάλιστα που ο κριτικός και ιστορικός Γιώργος Βαλέτας, Λέσβιος απ’ την Άργενο, ονόμασε τον Μανταμάδο «πνευματική Μητρόπολη» της Λέσβου και εκτός από την πνευματικότητά του διακρίνεται παράλληλα και για την επαναστατικότητα και τον προοδευτισμό του.

Από το 1817 ιδρύεται σχολείο στο χωριό, όπου δίδαξαν αξιόλογοι λόγιοι, όπως ο Σταυράκης Αναγνώστου, ο οποίος το 1850 εξέδωσε το βασικό για τη Λεσβογνωσία βιβλίο «Λεσβιάς», ο Σπύρος Αναγνώστου, λαογράφος και γλωσσολόγος, ο Στράτης Μυριβήλης για λίγο διάστημα κ.α.. Μανταμαδιώτες ήταν ο δημοσιογράφος Οδυσσεύς Ιάλεμος, ο Ακαδημαϊκός Μιχαλάκης Στεφανίδης κι ο αδελφός του Βασίλειος Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Στρατής Παρασκευαΐδης αρχαιολόγος και θεατρικός σκηνοθέτης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Απόστολος Αποστόλου καθηγητής φυσικών καθώς και πολλοί άλλοι.

Το δημοτικό σχολείο Μανταμάδου βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Το κτίριο με την τωρινή του μορφή θεμελιώθηκε τον Οκτώβριο του 1962 με χορηγία των αδερφών Γεροντέλλη, ενώ η αποπεράτωση του έγινε τον Αύγουστο του 1969. Το σχολείο επί σειρά ετών ήταν 5/θέσιο, ενώ φέτος λειτούργησε ως 6/θέσιο.

Στο σχολείο πέρα από τον διευθυντή κύριο Μεϊμάρη Δημήτριο διδάσκουν κυρίως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα: έξι δάσκαλοι γενικής εκπαίδευσης, δύο εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών) και τρεις εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (φυσική αγωγή, μουσική, Τ.Π.Ε)

Το 2019 με χορηγία του Gerontelis Foundation και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Νηπιαγωγείου Μανταμάδου το σχολείο ανακαινίστηκε, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε εκ θεμελίων αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του σχολείου.

Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού με την οικονομική ενίσχυση που προσφέρατε όλοι εσείς αλλά και την αρωγή των εταιρειών Intrasoft και Vitex υλοποίησε και την δεύτερη αποστολή στο μακρινό σχολείο της Λέσβου και, συγκεκριμένα, απέστειλε:

  • 2 φορητούς Η/Υ (Laptops) ευγενικής προσφοράς της εταιρείας Intrasoft
  • 1 διαδραστικό πίνακα μαζί με τα περιφερειακά του ευγενικής προσφοράς της Vitex
  • 1 βιντεοπροβολέα ευγενικής προσφοράς της Vitex
  • 1 εκτυπωτή ευγενικής προσφοράς του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού με τις δωρεές των υποστηρικτών του
  • 47 βιβλία για την δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου τα οποία αποτελούν ευγενική προσφορά των Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού, Κτήματος Γεροβασιλείου, Καφέ-Σχολειού Κώστας Φωτεινός

Η συνολική αξία του υλικού που απεστάλη στο σχολείο είναι 2.200 ευρώ.

Στο Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με όλους εσάς δίνουμε ώθηση στην γνώση, στηρίζουμε τις νέες γενιές ώστε να αποτελέσουν τους χρήσιμους πολίτες του μέλλοντος της χώρας μας και δίνουμε το παράδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας για την ευημερία της πατρίδας μας.

Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της δράσης και σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί στην επέκταση της σε όλα τα ακριτικά σχολεία της Ελλάδας.

Είστε η δύναμή μας!

×

ΚΑΛΑΘΙ