You are currently viewing 2001 | Αποστολή στη Νότιο Αφρική

2001 | Αποστολή στη Νότιο Αφρική

2001 Αποστολή στη Νότιο Αφρική

(10-18 Μαΐου)

Γιοχάνεσμπουργκ – Πρετόρια

Απεδόθη Ο “Χρυσούς στέφανος” του Οικουμενικού Ελληνισμού στον Πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα και πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο SOWETO.

Συμμετείχαν 80 μέλη μας

Επικεφαλής της Αποστολής ήταν οι κύριοι:

  • Π. Σκανδαλάκης, Βουλευτής ΝΔ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής
  • Ι. Γιαννακόπουλος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Μέλος Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
  • Α. Κιντής, Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Π. Δημόπουλος, Γεν. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

 

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ:

Στις εκδηλώσεις διατέθηκαν δωρεάν εκ μέρους του προγράμματος τα δίτομα έργα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΙΕΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ – ΠΡΟΠΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, σε ελληνικά και αγγλικά, σε ελληνικές και ξένες βιβλιοθήκες της Ν. Αφρικής στα πλαίσια της διεθνούς ενημέρωσης σχετικά με θέματα ελληνικού πολιτισμού.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

Εκδήλωση στο Σύλλογο Μακεδόνων Ν. Αφρικής με τη συμμετοχή της Ελληνικής Πνευματικής Κίνησης Ν. Αφρικής (ΕΠΝΕΚ), κατά την οποία παρουσιάστηκαν καλλιτεχνικές δημιουργίες των Ελλήνων της Ν. Αφρικής σχετικά με το Μακεδονικό ζήτημα, με τη συμμετοχή χορωδιών, οι οποίες απαρτίζονται από Έλληνες, αλλά και αυτόχθονες Αφρικανούς, οι οποίοι ελληνιστί τραγούδησαν ελληνικές δημιουργίες ασπαζόμενοι τα ελληνικά ιδεώδη και πολιτισμό.

 

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΟ KRUGERSDORF

Εκδήλωση στην ενορία του Αγίου Ανδρέα, όπου Έλληνες και Κύπριοι παρουσίασαν τα πεπραγμένα αλλά και τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η ομογένεια.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ SOWETO

Επίσκεψη στο Soweto, τη γκετοποιημένη περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου έγινε επίσκεψη σε σχολείο, στο οποίο τα παιδιά παρουσίασαν την εκπαιδευτική δραστηριότητα, η οποία εμπεριέχει και τη διδαχή του Ελληνικού πολιτισμού και παράδοσης. Η προσπάθεια των Ελλήνων της παροικίας και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως κ. κ. Σεραφείμ, να βοηθήσουν τους αφρικανούς να ξεπεράσουν τα προβλήματα φτώχειας, βίας και εξαθλίωσης, επικεντρώνεται όχι στη φιλανθρωπία αλλά στην παροχή βοήθειας στην εκπαίδευση των παιδιών ως μακροπρόθεσμη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και του κυβερνώντος κόμματος ANC με σκοπό την παρουσίαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αφρικανοί μετά την μετάβαση σε δημοκρατικό καθεστώς.

 

ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ

Στην ενορία της Παναγίας της Παντάνασσας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν των Ελληνίδων μητέρων, και τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν στη διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ακολούθησε ημερίδα με θέμα: Η Ελληνική εκπαίδευση στη Ν. Αφρική. Τιμήθηκε για τη συμβολή της στην πραγματοποίηση της Αποστολής, η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ως κορυφαίος χορηγός της Αποστολής.

 

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ SAHETI

Επίσκεψη στο Σχολείο SAHETI, το σχολείο του Γένους, όπου οι μαθητές παρουσίασαν αποσπάσματα από τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου. Το SAHETI είναι σχολείο το οποίο είναι ανοικτό σε κάθε εθνικότητα και αυτό γινόταν ακόμα και στα χρόνια του Apartheid. Έγινε παρουσίαση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας και της μετάδοσης της ελληνικής παιδείας σε ένα αμάλγαμα εθνικοτήτων.

Ο πρόεδρος του Προγράμματος Οικουμενικός Ελληνισμός κ. Σταύρος Πανουσόπουλος επέδωσε στον Πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα χρυσό στεφάνι αγριελιάς, το οποίο φιλοτέχνησε ο Α. Φρειδερίκος, καθώς και το δίτομο έργο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ως αναγνώριση της προσφοράς του στην ειρήνη και για τα φιλελληνικά του αισθήματα, μέσω του Προέδρου του σχολείου κ. Γιώργου Μπίζου, Δικηγόρου του προέδρου Μαντέλα κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του και ένθερμου ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι από: το Κοινοβούλιο, τον ακαδημαϊκό χώρο, τα ΜΜΕ, τους Δήμους Ευρυμενών, Παραποτάμου, Σιθωνίας, Αμαρουσίου, Άστρους, τις εταιρίες ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Ι. ΚΟΤΣΩΝΗΣ ΑΕΒΕ, ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ, Π.Ν. ΠΕΤΤΑΣ ΑΒΕΕ, Σ. ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗΣ ΑΕ, ΕΛΛΕΝΚΟ ΑΕ, ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΕΠΕ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑ, ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΑΕ, ΚΛΕΜΑΝ ΑΒΕΕ, VICTORY ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ, MEDICAL MAXXICO, SMAILIS CREATION, MAKE UP HELLAS ΑΕΒΕ.

Κορυφαίος χορηγός, ο οποίος συνέβαλε στην πραγματοποίηση της Αποστολής προς τον Ελληνισμό της Ν. Αφρικής τέθηκε η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΕ. Με πρωτοβουλία του προέδρου κ. Καλόφωνου, ο εθνικός μας αερομεταφορέας στήριξε την Πορεία Προς τον Ελληνισμό της Οικουμένης αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση και στήριξη της διοίκησης σχετικά με δραστηριότητες που αφορούν την ομογένεια και τη διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού.

×

ΚΑΛΑΘΙ