Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ

Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου παραμένει υπό κατοχή από το 1974 και οι εκτοπισμένοι κάτοικοί της περιμένουν την επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες. Το ενδεχόμενο επίλυσης του προβληματικού αυτού ζητήματος που πληγώνει τον Ελληνισμό, ωστόσο, συνεχώς ξεμακραίνει αντί να δρομολογείται. Ο χρόνος που έχει κυλήσει από τα αρχικά γεγονότα της εισβολής, του διωγμού, της προσφυγιάς και της κατοχής επέφερε τη λησμονιά. Πρώτα εμείς, ο Ελληνισμός, κι έπειτα η διεθνής κοινότητα επιτρέπουμε με την αδράνειά μας την απαράδεκτη και αδιανόητη κατάσταση που δημιουργήθηκε στα Βαρώσια το 1974 από τους Τούρκους. Η ευθύνη για την ανεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης βαραίνει όλο τον πολιτισμένο κόσμο και πρωτίστως τον Ελληνισμό ο οποίος οφείλει να διεκδικήσει από εταίρους και μη την άμεση δρομολόγηση ουσιαστικών διαδικασιών επίλυσης της ντροπιαστικής κατάστασης στην  Αμμόχωστο.

Για όλα τα παραπάνω, το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργία μίας δίγλωσσης έκδοσης (ελληνικά-αγγλικά) που περιλαμβάνει την ιστορική αναδρομή της Αμμοχώστου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Έργο τεσσάρων καθηγητών Πανεπιστημίου και υπό την επιστημονική εποπτεία του Καθηγητή κ. Σάββα Νεοκλέους το οποίο επιδιώκει να διαφωτίσει τους αναγνώστες σχετικά με την ιστορία και το παρόν της Αμμοχώστου. Συνοδευόμενη από πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, αυτή η έκδοση επιχειρεί να παρουσιάσει με επιστημονική τεκμηρίωση την ιστορική αλήθεια για την Αμμόχωστο ώστε να αποτελέσει έργο αναφοράς και πολύτιμο εργαλείο στα χέρια κάθε ερευνητή, μελετητή, ιστορικού αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου για την ιστορία του τόπου.

Με όχημα την παρούσα έκδοση,  επιδιώκουμε την πληροφόρηση της παγκόσμιας κοινότητας σχετικά με την πόλη-φάντασμα από την οποία εκδιώχθηκαν βιαίως οι Έλληνες το 1974. Ο σκοπός του Μελάθρου για αυτή την έκδοση είναι η δωρεάν διανομή του στα ξένα κέντρα πληροφόρησης, η παρουσίασή του σε ειδικές για το ζήτημα εκδηλώσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες του κόσμου και η ενεργοποίηση κάθε Έλληνα και φιλέλληνα σε όλο τον πλανήτη σχετικά με το ζήτημα-πληγή της Αμμοχώστου. Τα έσοδα από τη διάθεσή του θα προοριστούν αποκλειστικά στη διεθνή ιστορική ενημέρωση.

 

Χαιρετίζω το παρόν πόνημα, το οποίο, συνεπεία της αξιέπαινης δράσης που αναπτύσσει το Μέλαθρον Οικουμενικός Ελληνισμός, αποκτά ιδιαίτερη ιστορική σπουδαιότητα και μορφωτική αξία για τις παρούσες και τις νεότερες των γενεών. Πρώτων όλων, όμως, ενισχύει τη βούληση και αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση και την οριστική επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες”.

Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

 

“Οι συγγραφείς του επιδιώκουν μέσα από τις σελίδες του να αναδείξουν την λαμπρή ιστορική της πορεία, τα πολιτιστικά της επιτεύγματα και τους ηρωικούς της αγώνες για το πολυτιμότερο αγαθό της Ελευθερίας. Αγώνες οι οποίοι συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου επευλογώ τις προσπάθειες αυτές και συγχαίρω ολοθέρμως τόσο τους εμπνευστές της προσπάθειας αυτής όσο και τους λαμπρούς επιστήμονες οι οποίοι συνέγραψαν τον τόμο αυτό.”

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος

×

ΚΑΛΑΘΙ