You are currently viewing 2004 | Αποστολή στη Ρωσία

2004 | Αποστολή στη Ρωσία

2004 Μόσχα,  Αγία Πετρούπολη – Ρωσία

(3-11 Μαΐου)

Όπου και αν πήγαμε πατήσαμε πάνω στα χνάρια Ελλήνων. Όλα ήταν… Ελληνικά. Κορυφαια στιγμή η συνάντησή μας με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιο Γ΄.

Συμμετείχαν 92 μέλη μας.

Πρέπει να επισκεπτόμαστε τους ομογενείς μας για να θυμόμαστε την Ιστορία μας και για να νιώθουμε και εμείς ότι είμαστε Έλληνες ,γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα το έχουμε λησμονήσει.

Αυτό ακουγόταν από τους συνοδοιπόρους μας για μια ακόμα φορά μετά από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον ξεχωριστό Ελληνισμό της Ρωσίας.
Η αποστολή αποτελείτο από 92 προσωπικότητες από όλη την Ελλάδα με επικεφαλής τους Πανουσόπουλο Σταύρο Πρόεδρο του προγράμματος “Οικουμενικός Ελληνισμός”, Μαντούβαλο Πέτρο Βουλευτή Ν.Δ., Αρχιμανδρίτη Γερβάσιο της Μητρόπολης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως και Διευθυντή της Ιερατικής Σχολής της Κατερίνης, Παππά Θεόφιλο Δήμαρχο Συβοτών Ν. Θεσπρωτίας.Την τηλεοπτική κάλυψη έκανε ο ΑΝΤ1 με το δημοσιογράφο Γιάννη Παχουλάκη και τον κάμεραμαν Βεντούρη Δημήτρη.

 

ΜΟΣΧΑ

Οι επικεφαλής της αποστολής επισκέφθηκαν τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Μόσχα Κοντολέoντος Ιφιγένεια η οποία τους επιφύλαξε θερμή υποδοχή. Τους επικεφαλής της αποστολής υποδέχτηκαν στο Προξενείο εκτος από τη Γενική Πρόξενο και οι   Σωτήδης Κωνσταντίνος Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων στη Μόσχα, Κοτσώνης Ανατόλη Υποδ/ντής του Οίκου Εθνοτήτων, Ζελίλωφ Κοσμάς Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων και η Νικολάου Ναταλία Διευθύντρια του Ελληνικού σχολείου του Συλλόγου Ελλήνων.

Το Πανεπιστήμιο “Λομονόσωφ” όπου λειτουργεί Τμήμα Βυζαντινής & Νεοελληνικής Φιλολογίας,επισκέφθηκε 10μελής αντιπροσωπία της αποστολής. Εκεί τους υποδέχτηκε και τους ξενάγησε ο. Δημ.Γιαλαμάς Πρόεδρος και Τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου , και οι καθηγητές L.Fonkich , M.Bibikov , Ir.Kovaleva και El.Sartori. O Πρόεδρος του προγράμματος “Οικουμενικός Ελληνισμός” προσέφερε για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου δίτομα “Μακεδονία” και “Ιερά Προσκυνήματα” στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Τα μέλη της αποστολής παρακολούθησαν με κατάνυξη τη θεία λειτουργία που τέλεσε ο Πατριάρχης στον ιερό ναό του Αγ.Γεωργίου της Μόσχας ,( παρουσία των επίσημων εκπροσώπων του Ρωσικού κράτους και του Δημάρχου της πόλης) ενώ ο Πρόεδρος του Προγράμματος κ.Στ. Πανουσόπουλος τίμησε τον Πατριάρχη προσφέροντάς του το σύμβολο του Οικουμενικού Ελληνισμού το ” Χρυσούν Στέφανον”.

 

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Στη μαγευτική πόλη του Μεγάλου Πέτρου επισκεφθήκαμε το Ελληνικό σχολείο 200,όπου μας υποδέχτηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κος Λακατζής Ιωάννης μαζί με τον διευθυντή του σχολείου Πολυχρονίδη Ευγένιο,τον Πρόεδρο του Εθνικού συνδέσμου Ελλήνων Αγ.Πετρούπολης κ.Απατσίδη Χαρ. τον Πρόεδρο της Ρωσσοελληνικής Λέσχης. Κεσίδη Ιορδάνη, τους δασκάλους και τους μαθητές του σχολείου.

Με τη σειρά μας μοιράσαμε σε όλα τα παιδιά Ελληνικές σημαίες, γραφική ύλη και αρκετές σειρές από τις συλλεκτικές μας εκδόσεις.

×

ΚΑΛΑΘΙ