You are currently viewing 2006 | Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο των Ελλήνων της Διασποράς
Στη φωτογραφία διακρίνονται (από αριστερά) η Πηνελόπη Τάμη (σύζυγος του Α. Τάμη, Προέδρου ΕΚΕΜΕ και καθηγητή του La Trobe), ο Michael Osborne ο οποίος έκανε την επίσημη ανακοίνωση της έδρας των Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και τιμήθηκε με τον Χρυσούν Στέφανον του “Οικουμενικού Ελληνισμού”. Δίπλα του ο Tigh Paul, Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα και εκ των ομιλητών του Συνεδρίου. Ο Μητροπολίτης Γιοχάνεσπουργκ και Πρετώριας Σεραφείμ και ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Λατινικής Αμερικής Ταράσιος που παρουσίασαν την κατάσταση του Ελληνισμού στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική

2006 | Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο των Ελλήνων της Διασποράς

Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο των Ελλήνων της Διασποράς

(6-10 Ιουνίου 2006)

Grecotel Imperial, Αίγλη Ζαππείου, Κωνσταντινούπολη-Φανάρι

Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ) του Πανεπι­στημίου La Trobe της Μελβούρνης. Συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ελληνισμού από όλο τον πλανήτη. Παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Σάμου Χρύσα και Νατάσα Ράγιου.

Συμμετείχαν 350 άτομα του ομογενειακού Ελληνισμού.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

6,7,8 Ιουνίου 2006 Athens Grecotel Imperial

8 Ιουνίου 2006 Αίγλη Ζαππείου

10, 11 Ιουνίου 2006 Κωνσταντινούπολη – Φανάρι

Υπό την αιγίδα του :

– Υπουργείου Εξωτερικών

– Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

– Δήμου Αθηναίων

– ΟΠΑΠ

 

Με την ευλογία του:

– Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου

– Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου

 

Με την στήριξη του:

– Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

– Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών

– Υπουργείου Τουρισμού

 

Athens Imperial Grecotel, 6, 7, 8 Ιουνίου 2006

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 6, 7, 8 Ιουνίου 2006 από το Πρόγραμμα “Οικουμενικός Ελληνισμός” και το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ) του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 500 προσωπικότητες από τον επιστημονικό, πολιτικό, θρησκευτικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Τον Πρωθυπουργό της χώρας εκπροσώπησαν ο κ. Ορφανός Γεώργιος , Υφυπουργός Πολιτισμού και ο κ. Φώλιας Χρήστος , Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσο Παπαδόπουλο εκπροσώπησε ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Γεωργής.

Σαράντα δύο (42) εισηγητές-ομιλητές παρουσίασαν την κατάσταση του ομογενειακού Ελληνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο και προέκυψαν σπουδαία συμπεράσματα για την κατάσταση της Ομογένειας. Το επιχειρηματικό σκέπτεσθαι, το κοινωνικό ήθος, το εκκλησιαστικό πνεύμα, η επιστημονική και η πολιτική νοοτροπία ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν εμπεριστατωμένα από κορυφαίους επιχειρηματίες της διασποράς, από Μητροπολίτες, από Πανεπιστημιακούς, από ανθρώπους της καθημερινότητας αλλά και πολιτικούς.

Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν η μελέτη, ανάλυση και ανάδειξη του Ελληνισμού της Διασποράς μέσα από τα θεσμικά του όργανα αλλά και τις πνευματικές, ακαδημαϊκές, οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές του δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναδείχτηκαν ουσιαστικά τέσσερις θεματικοί πυλώνες:

·       Η πολιτισμική διάσταση του διασπορικού Ελληνισμού μέσα από μία εκπαιδευτική, εθνογλωσσική και πολιτισμική προσέγγιση.

·       Η κοινωνική διάσταση του διασπορικού Ελληνισμού.

·       Η Εκκλησιαστική διάσταση της Ελληνικής Διασποράς.

·       Η πολιτική διάσταση της Ελληνικής Διασποράς μέσα από τη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών ρυθμίσεων.

Συνοπτικά Συμπεράσματα του Συνεδρίου

Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΠΟΡΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ, ΕΘΝΟΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης Καθηγητής Michael John Osborne αναφέρθηκε στη διείσδυση των Ελληνικών Σπουδών στη Κίνα, πιστεύοντας ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι παγκόσμιο και δυναμικό φαινόμενο που ενυπάρχει σε όλες τις επιστήμες και τις τέχνες και ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι δυο μητέρες των πολιτισμών της Ανατολής και της Δύσης (Κίνα και Ελλάδα) συναντιούνται στο Πεκίνο και στην Αθήνα και πρέπει να συμπορευθούν μέσα από τη μελέτη των πολιτισμών τους.

Ο Καθηγητής Μιχάλης Δαμανάκης αναφέρθηκε στις εκπαιδευτικές πολιτικές και τα προγράμματα που υιοθετούνται από τη χώρα προέλευσης και υποδοχής και επεσήμανε την πολλαπλότητα και την πολυμορφία των εκπαιδευτικών πολιτικών που πρέπει να υιοθετηθούν στις χώρες της Διασποράς όπου επικρατεί η ετερότητα.

Η κοινωνιολόγος Καθηγήτρια Ευφροσύνη Γκαβάκη προσέφερε χρήσιμα δημογραφικά στοιχεία για τον Ελληνισμό του Καναδά, έδωσε τη διάσταση και το βαθμό της συγκρότησης, οργάνωσης και διαδικτύωσής του και αναφέρθηκε στους περιορισμούς και τα προβλήματά του.

Η Βουλευτής και πρώην Υπουργός Ελένη Μπακοπάνου ανέδειξε μέσα από τα προσωπικά και οικογενειακά της βιώματα το ελπιδοφόρο μήνυμα της διατήρησης της εθνογλωσσικής και πολιτισμικής ταυτότητας στις ελληνικές παροικίες του Καναδά και κατ’ επέκταση στη Διασπορά.

Ο Καθηγητής Γεώργιος Λεοντσίνης αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική ευεργεσία στη Διασπορά ως πολιτιστικού φαινομένου που αφορά τόσο τον γενέθλιο τόπο όσο και την Ομογένεια, ακολουθώντας ως άξονες την εκπαιδευτική κινητικότητα και τις ευεργετικές πρωτοβουλίες των Ελλήνων του εσωτερικού και του εξωτερικού για την ενίσχυση του θεσμού της εκπαίδευσης.

Η Καθηγήτρια της Φιλοσοφίας Αθανασία Γλυκοφρύδη μέσα από μία ιστορική αναδρομή και μία φιλοσοφική προσέγγιση ανέλυσε την έννοια της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας στη Διασπορά.

Ο Καθηγητής Γεώργιος Καναράκης αναφέρθηκε αδρομερώς στο ρόλο του ελληνόγλωσσου Tύπου στην Αυστραλία, στη προσφορά του σε συγκεκριμένους κοινωνικούς και εθνογλωσσικούς χώρους σκιαγραφώντας παράλληλα τους περιορισμούς και εντοπίζοντας τα προβλήματα και την προοπτική του.

Η ερευνήτρια Ηώ Αγγουρή αναφέρθηκε στη χρησιμότητα και στην αποδοτικότητα της Ελληνικής γλώσσας στο σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον.

Ο Καθηγητής Αναστάσιος Τάμης ανέπτυξε τα προβλήματα πολιτικής απόκλισης του Ελληνισμού, την έλλειψη συγκρητισμού, τη δυσλειτουργία των θεσμικών οργάνων και τις οδυνηρές για την πολιτιστική και κοινωνική πρόοδο του Ελληνισμού εκκλησιαστικο-κοινωνικές διενέξεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Η ερευνήτρια Βασιλική Χρυσανθοπούλου έδωσε μια ανθρωπολογική διάσταση της Διασποράς, ανέλυσε την τυπολογία των εθνοτοπικών οργανισμών, τους δεσμούς των Ελλήνων της Αυστραλίας με τη χώρα εξόδου στη σύγχρονη εποχή εστιάζοντας τη προσοχή της στη πολιτισμική ταυτότητα των Καστελοριζίων της Αυστραλίας.

Η εκπαιδευτικός Αναστασία Κρυσταλλίδου αναφέρθηκε στο κολλέγιο SAHETI , πρότυπο ίδρυμα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του Ελληνισμού, καθώς και στα επιτεύγματα, τα οράματα και τη προοπτική του στο σύγχρονο κόσμο.

Η εκπαιδευτικός Ναταλία Νικολάου έκανε μια εκτενή αναφορά στον Ελληνισμό και την ελληνική παιδεία στη σημερινή Ρωσία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση και στην επίσημη πολιτική της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σχετικά με τη διατήρηση της εθνογλωσσικής ταυτότητας των Ελλήνων και στη στάση της Ελλάδας απέναντι σ’αυτά τα ζητήματα.

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΠΟΡΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ο δεύτερος θεματικός άξονας αφορούσε κυρίως την κοινωνία και αναδείχτηκε μέσα από:

α) τη θεματική των θεσμικών οικονομικών δραστηριοτήτων

β) τη θεματική της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και

γ) τον ιστορικό και κοινωνικό απολογισμό στις ιδιαίτερες ηπείρους του Οικουμενικού Ελληνισμού

 

α) ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) Ιωάννης Ρέτσας τόνισε το ρόλο και τη σημασία των ομογενειακών επενδύσεων αναλύοντας τα κίνητρα και τις ζώνες των επιδοτήσεων.

Ο Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Paul Tigh αναφέρθηκε στους εμπορικούς στόχους της Αυστραλίας και στις σχέσεις της με τη Ελλάδα τονίζοντας τους περιορισμούς που ισχύουν στο εμπόριο και τα προβλήματα που δημιουργούν. Επίσης έκανε μνεία στη προοπτική ανέλιξης οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η Καθηγήτρια Στέλλα Κωστοπούλου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης καθώς και στην περιφερειακή οικονομική διαφοροποίηση.

Ο κ. Σταύρος Πέτρου αναφέρθηκε στα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματιών και των πανεπιστημιακών και στους περιορισμούς και τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν με την ανάδειξη της δεύτερης γενιάς.

Ο Υπουργός Ενέργειας και Πόρων της Αυστραλίας Θεοφάνης Θεοφάνους σκιαγράφησε τα ζωτικά στοιχεία του Ελληνισμού της Αυστραλίας, έδωσε το στίγμα των οικονομικών δυνατοτήτων του και αναφέρθηκε διεξοδικά στη δυνατότητα συνεργασίας του ελληνικού πολιτικού κόσμου με τον Ελληνισμό της Διασποράς μέσα από συλλογικά αντιπροσωπευτικά μορφώματα.

 

β) ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Ουσιώδης και εποικοδομητική υπήρξε η συμμετοχή των αντιπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

Η επιχειρηματίας Πολυξένη Μάζαρη παρουσίασε νέες επαναστατικές μεθόδους αποδοτικής διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζονται από την εταιρία της συμβάλλοντας έτσι όχι μόνο στην οικονομία της Αυστραλίας αλλά και στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η παρουσίαση του επιχειρηματία μηχανικού Νικολάου Μητρόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στη νέα μορφή ενέργειας, τα βιοκαύσιμα, τονίζοντας παράλληλα τα οικονομικά και περιβαλλοντικά τους οφέλη για την Αυστραλία.

 

γ) ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙ-ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ο Τεντ Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα και τα προβλήματα του Ελληνισμού στις ΗΠΑ από την πλευρά της πολιτιστικής , οικονομικής, κοινωνικής και εκπαιδευτικής στρατηγικής.

Συγκλονιστική υπήρξε η αναφορά του Αρχιεπίσκοπου Ταρασίου για τα προβλήματα του ξεχασμένου Ελληνισμού της Λατινικής Αμερικής καθώς και για τις ενδοκοινοτικές και δικοινοτικές διενέξεις σε μια αχανή γεωγραφικά προβληματική επαρχία.

Ξεχωριστή υπήρξε τόσο η ομιλία όσο και οι παρεμβάσεις που πραγματοποίησε καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας Σεραφείμ. Με την μεγάλη του εμπειρία από ανάλογα συνέδρια και εκδηλώσεις απετέλεσε έναν από τους βασικούς άξονες της επιτυχίας του συνεδρίου.

 

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Στα προβλήματα και στα επιτεύγματα που σχετίζονται με την ύπαρξη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Διασπορά από το 1890 αναφέρθηκαν συνολικά πέντε εισηγητές.

Ο Μητροπολίτης Ιωσήφ παρουσίασε συνοπτικά τις σχέσεις της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία με άλλες ομόδοξες εκκλησίες.Σκιαγράφησε το οδοιπορικό της ιστορίας της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας και αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα προβλήματα που βιώνει εκεί ο Ελληνισμός.

Ο Καθηγητής Χρήστος Βάντσος έκανε μια σύντομη ανάλυση της ιστορικής πορείας του Χριστιανισμού και των προσώπων που την προετοίμασαν.

O Καθηγητής Αθανάσιος Γλάρος αναφέρθηκε στην κυπριακή διασπορά καταθέτοντας μια αδρομερή εικόνα της παρουσίας του διηπειρωτικού Ελληνισμού στη Διασπορά με χρήσιμες επισημάνσεις ενώ ο Καθηγητής Μανώλης Καραγεωργούδης αναφέρθηκε στις σχέσεις του Ελληνισμού της Διασποράς και ανέλυσε τα εκκλησιαστικά προβλήματα του εξωελλαδικού Ελληνισμού και τον τρόπο που επηρέασαν το ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο Καθηγητής Αθανάσιος Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στην οικουμενικότητα του ελληνικού πνεύματος και έθεσε τις παραμέτρους για την ανάλυση της εκκλησιαστικής διάστασης του Ελληνισμού της Διασποράς. Μίλησε διεξοδικά για την Ορθόδοξη πνευματικότητα στην Ευρώπη και τη νέα διάσταση που παίρνει με τη ευρωπαϊκή προοπτική τής Ελληνικής Ορθοδοξίας.

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Ο Καθηγητής Αντώνιος Κάντης αναφέρθηκε ενδελεχώς στην τυπολογία της Διασποράς, στους τύπους μετανάστευσης και στις σπουδές και τις πολιτικές που σχετίζονται με τις διασπορικές μελέτες.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Τάτσης μέσα από το προσωπικό ερευνητικό του έργο και με τη βοήθεια μιας βιβλιογραφικής υποδομής αναφέρθηκε στις ιδεολογικές αντιθέσεις και στη σύγκρουση κοινοτήτων ενώ μίλησε για την αποδοχή και την απόρριψη καθώς και για την ενοποίηση των οικονομικών προοπτικών μέσω της παγκοσμιοποιημένης πλέον τεχνολογίας.

Παρεμβάσεις έκαναν ο ιερέας Γεώργιος Χιωτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην υπογεννητικότητα, την ανεργία και τα ναρκωτικά ως κύρια προβλήματα του Ελληνισμού, ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Όκλεη Λεωνίδας Τσόγκας ο οποίος αναφέρθηκε στην προοδευτική και καταξιωμένη πορεία της κοινότητάς του, η Νάγια Γεωργίου που ανέλυσε την αξία της ορθής προφοράς της γλώσσας και ο εκπαιδευτικός Παναγιώτης Λιβεριάδης, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ίδρυσης βιβλιοθήκης παροικιακού βιβλίου στις δημοτικές και κρατικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας και της οργανωμένης ελληνικής Διασποράς.

 

ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2006

Με ξεχωριστή λαμπρότητα και με την παρουσία 500 προσωπικοτήτων από την Ομογένεια και τον ελλαδικό χώρο πραγματοποιήθηκε η Κεντρική Εκδήλωση του Συνεδρίου. Σε ένα ξεχωριστά διαμορφωμένο περιβάλλον για τις ανάγκες των Συνέδρων και με την παρουσία του εκπροσώπου του Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Ορφανού, τιμήθηκαν οι εκπρόσωποι της Ομογένειας με τον Χρυσούν Στέφανον του “Οικουμενικού Ελληνισμού”.

Πενήντα (50) προσωπικότητες της Ομογένειας για πρώτη φορά τιμήθηκαν από τη μητέρα πατρίδα για την μεγάλη τους προσφορά στην διατήρηση της εθνικής ταυτότητας της ελληνικής διασποράς. Η συγκίνηση ήταν διάχυτη καθώς σε όλη τη διάρκεια της τελετής που πλαισιώθηκε μουσικά από το γνωστό μουσικοσυνθέτη Γιώργο Νιάρχο, την σοπράνο Μάρα Θρασυβουλίδου και τους συνεργάτες τους.

Την εκδήλωση παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Νατάσα Ράγιου και Χρύσα Σάμου, από την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ της ΕΤ3.

Περιφερειακές εκδηλώσεις

Κατά την παραμονή των συνέδρων στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν μια σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν τους. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στους ομογενείς μας για μια ξεχωριστή προσέγγιση με τους οικοδεσπότες.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπεχράκης Θεόδωρος (+φωτό) υποδέχθηκε τους συνέδρους στη βεράντα του Δημαρχιακού Μεγάρου και παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν τους. Ήταν το καλωσόρισμα καθώς η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου, παραμονή της έναρξης του συνεδρίου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος (+φωτό) δεξιώθηκε τους συνέδρους στην Αγία Βαρβάρα. Μια ξεχωριστή βραδιά με ιδιαίτερες συγκινήσεις καθώς ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε με όλους τους ομογενείς και τους αποχαιρέτησε αποδίδοντας στον καθένα ένα ενθύμιο αυτής της συνάντησης. Ήταν το βράδυ της Τρίτης 6 Ιουνίου, η πρώτη ημέρα του συνεδρίου

Ο Δήμαρχος Ψυχικού κ. Πασάς Παρασκευάς (+φωτό) παρέθεσε επίσημο δείπνο στους ομογενείς. Ήταν πολλές οι προτάσεις για φιλοξενία των ομογενών μας αλλά ο Δήμαρχος Ψυχικού μας κέρδισε με την αγάπη του αλλά και το ξεχωρσιτό του πνεύμα

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κασσίμης Θεόδωρος (+φωτό) παρέθεσε δεξίωση στους συνέδρους στην αίθουσα τελετών του Υπουργείου Εξωτερικών. Ήταν η αποχαιρετιστήρια τελετή λίγο πριν οι ομογενείς ταξιδέψουν για την Βασιλεύουσα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος (+φωτό) υποδέχθηκε αντιπροσωπεία των συνέδρων στο Φανάρι οι οποίοι και του απέδωσαν τα συμπεράσματα του συνεδρίου. Δεξίωση παρετέθη προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ενώ οι ομογενείς μας είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν στη Αγία σοφία, στην ιστορική Μονή των Βλαχερνών αλλά και στην Μονή Μπαλουκλή, όπου οι τάφοι των Πατριαρχών.

Χαιρετισμούς για το συνέδριο απέστειλαν:

  • Ο Πατριάρχης και Πάπας Αλέξανδρειας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’
  • Ο κ. Δημήτριος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής
  • Ο κ. Γρηγόριος, Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων
  • Ο κ. Αθηναγόρας, Μητροπολίτης Κεντρικής Αμερικής και Παναμά
  • Ο κ. Φραγκίσκος Γεράσιμος, Μητροπολίτης Σαν Φραντσίσκο
  • Ο κ. Αυγουστίνος , Μητροπολίτης από την Εξαρχία Κεντρικής Ευρώπης.
  • Οι Έλληνες Γερουσιαστές και Υπουργοί της Ομογένειας:
  • Ο Σαρμπάνης Πωλ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
  • Ο Κανής Τζων , Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
  • Ο Πανά Μερχάντ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
  • Ο ΒιλιράκηςΜισέλ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
  • Ο Βατσκαλής Κωνσταντίνος, Ντάργουιν της Αυστραλίας

Και οι :

  • Ο Athens Andrew , Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού
  • Ο Τομαράς Χρήστος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού
  • Ο Spanos Alex , Επιχειρηματίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Επίσης από την Κύπρο:

  • Ο Χρήστου Αντρέας, Υπουργός Εσωτερικών
  • Ο Σοφοκλέους Σοφοκλής , Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης
  • Ο Θράσος Χάρης, Υπουργός Συγκοινωνιών και Δημόσιων Έργων
  • Ο Καλέδωρος Χρήστος, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

 

ΤΥΠΟΣ

Πλήθος εγκρίτων δημοσιογράφων συμμετείχαν στις αποστολές, στα συνέδρια και τις εκδηλώσεις του Προγράμματος «Οικουμενικός Ελληνισμός». Τους ευχαριστούμε όλους όπως και τους καμεραμέν για την ιδιαίτερη προσπάθεια που κατέβαλλαν για την καταγραφή και την προβολή μας.

  • Τοπαρλάκη Μάρα
  • Σάμου Χρύσα
  • Ράγιου Νατάσα
  • Βαφειάδης Νικόλας
  • Γεωργιάδης Γεώργιος
  • Τασούλη Αλεξία
  • Παχουλάκης Ιωάννης
×

ΚΑΛΑΘΙ