You are currently viewing 2018 | Αποστολή Μακεδονία – Σκόπια – Αλβανία

2018 | Αποστολή Μακεδονία – Σκόπια – Αλβανία

Αποστολή Μακεδονία – Σκόπια – Αλβανία

(25 – 29 Οκτωβρίου 2018)

Το Μέλαθρον Οικουμενικός Ελληνισμός σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού πραγματοποίησε μια “ιδιαίτερη” αποστολή με πλούσιο τουριστικό, θρησκευτικό και εθνικό ενδιαφέρον. Φεύγοντας από τη Μακεδονία για την επίσκεψή μας στα Σκόπια και στην Αλβανία, ήταν σαν να συνεχίσαμε την πορεία μας σε μέρη ελληνικά, καθώς όλα τα αξιοθέατα και τα μνημεία είχαν μια ιστορία ελληνική.

Αφετηρία των Νυμφαίων. Πραγματικά η νύμφη του Βορρά με πολύ ενδιαφέρον το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα όπου η ζωή των Μακεδονομάχων μας. Περνώντας τα σύνορα από το φυλάκιο της Νίκης μπήκαμε στα Σκόπια.

Αχρίδα. Κέντρο ελληνικό και ορθόδοξο με ιστορικούς ναούς. Επισκεφθήκαμε το κάστρο του Σαμουήλ και κατηφορίσαμε προς την λίμνη μέσα από τα γραφικά σοκάκια που μας θύμιζαν Πλάκα. Εδώ και το ‘Άγαλμα του 1ου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ναούμ. Την ημέρα του Αγίου Δημητρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κκ Ιωάννης – Νεομάρτυρας της Ορθοδοξίας, άνοιξε την εκκλησία και λειτούργησε για εμάς, παρότι για αυτούς η γιορτή του Αγίου Δημητρίου με το ημερολόγιο τους ήταν αργότερα. Με συγκίνηση ακούσαμε τη Θεία Λειτουργία και στα ελληνικά και νιώθαμε σαν να βρισκόμαστε στον Άγιον Όρος. Στο τέλος, πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα με θέμα «ο κόσμος της Ορθοδοξίας στη νέα Ευρωπαϊκή πραγματικότητα». Οι επιστημονικές ανακοινώσεις έγιναν από την Ξανθή Δουμπουλάκη, ιστορικό της τέχνης, τον Ευστάθιο Κεκρίδη, καθηγητή Δημοκρίτειου πανεπιστήμιου Θράκης, τον Ευστράτιο Κρητικό, Υποψήφιο Διδάκτορα τα θεολογίας και τον Αθανάσιο Αγγελόπουλο, καθηγητή Πανεπιστημίου. Την ημερίδα έκλεισε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κκ Ιωάννης που με άψογα ελληνικά ανέπτυξε την ιστορία της Αρχιεπισκοπής. Τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα και με το εθνικό μας σύμβολο.

Κρούσοβο. Περιηγηθήκαμε στο γραφικό Κρούσοβο! Σαν να βρισκόμαστε στην Καστοριά! Ελληνοβλάχικο χωριό!

Μοναστήρι (μπίτολα). Μια ακόμα ιστορική ελληνική πόλη που έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ιστορία της Ελλάδος από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι την κάθοδο του Σαμουήλ τον 8ο περίπου αιώνα. Πολλοί βυζαντινοί ναοί αλλά κορυφαίο ήταν το Μοναστήρι του Ναούμ με την μεγάλη ιστορία του.

Πόγραδες.  Ο πρώτος προορισμός μπαίνοντας στην Αλβανία. Μπήκαμε την 28η Οκτωβρίου, η ημέρα του «ΟΧΙ». Εδώ, τον Νοέμβριο του 1940 έλαβε χώρα η μεγάλη νίκη των Ελλήνων απέναντι στους Ιταλούς που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου καθώς απόθεσαν τα ιταλικά στρατεύματα στο Ελ Βασάν.

Μοσχόπολη. Το κέντρο του ελληνισμού. Η πόλη του πνεύματος και του φωτός. Αριθμούσε περί τους 60.000 κατοίκους  αλλά με την καταστροφή της που ξεκίνησε από τον Αλή Πασά, σήμερα έχουν απομείνει ερείπια, μοναδικοί βυζαντινοί ναοί και 800 κάτοικοι που μιλούν την ελληνική.

Βοδοσίτσα. Εδώ, κείτονται τα οστά 3.000 περίπου ηρωικά πεσόντων Ελλήνων στο αλβανικό έπος.

Κορυτσά.  Μια σύγχρονη ελληνική πόλη. Φτωχική, λιτή αλλά με το μεγάλο και επιβλητικό ιερό Μητροπολιτικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου. Εδώ λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορυτσάς κκ Ιωάννης και η αποστολή παραβρέθηκε σύσσωμη αποδίδοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές του ’40. Νιώσαμε τεραστία συγκίνηση καθώς πατάγαμε πάνω στα αχνάρια των πατεράδων μας, των παππούδων μας, των αδελφών μας που δημιούργησαν το μεγάλο έπος, φτωχοί αγωνιζόμενοι απέναντι σε προηγμένες πολεμικά σχολές.

Επιστρέψαμε στην Καστοριά   που μας υποδέχτηκε στη Μονή Μυρτιώτισσας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κκ Σεραφείμ, Υπέρτιμος και Έξαρχος Άνω Μακεδονίας. Περιηγηθήκαμε στα μοναδικά βυζαντινά μνημεία και φεύγοντας περάσαμε από τον πρώτο παλαιολιθικό οικισμό που βρέθηκε πρόσφατα και χρονολογείται 6.000 χρόνια π. Χ.

Πρέσπες. Το χωριό των ψαράδων και των ιστορικών ασκηταρειών. Με βάρκες προσεγγίσαμε τα ασκηταρειά και ανεβήκαμε 150 σκαλιά για να τα δούμε. Μοναδική εμπειρία!

×

ΚΑΛΑΘΙ