You are currently viewing Προλογικό σημείωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην έκδοση του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού «Ιστορία της Κύπρου» Β’ Τόμος

Προλογικό σημείωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην έκδοση του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού «Ιστορία της Κύπρου» Β’ Τόμος

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πληροφορήθηκα την πρωτοβουλία του Μελάθρου Οικουμενικός Ελληνισμός, να εκδώσει το δίτομο έργο «Ιστορία της Κύπρου».

Η παρούσα έκδοση, σε μία αναδρομική πορεία ανά τους αιώνες, αρχής γενομένης από την προϊστορία της νήσου μέχρι και τα γεγονότα που σημάδεψαν τα νεότερα χρόνια έως και το 2004, προσεγγίζει εκτενώς στις σελίδες της την πλούσια Ιστορία της μαρτυρικής μας πατρίδος.

Μίας Ιστορίας πολυτάραχης, η εξέλιξη της οποίας καθορίστηκε ως επί το πλείστο από τη στρατηγική γεωγραφική θέση του νησιού, ως σταυροδρόμι ηπείρων και σημείο συνεύρεσης σπουδαίων πολιτισμών της περιοχής.

Μιας Ιστορίας μακραίωνης, στην οποία η Κύπρος κατάφερε να αναπτύξει και να διατηρήσει τη δική της θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα, με τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού να παραμένει στη διαχρονία απόλυτα ταυτισμένη με τις ελληνικές του ρίζες.

Το παρόν έργο, συνεπεία της παρατιθέμενης σε δεκατρία κεφάλαια ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας οκτώ έγκριτων Πανεπιστημιακών Καθηγητών υπό την επιστημονική εποπτεία του Καθηγητή Σάββα Νεοκλέους, επιτρέπει στον φιλίστορα αναγνώστη μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη επισκόπηση σε όλα εκείνα τα γεγονότα που έχουν ορίσει την πολιτική, πολιτισμική, κοινωνική, θρησκευτική και οικονομική πορεία της Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένης της δυνατότητας της αντικειμενικής εντρύφησης στην μακραίωνη αυτή πορεία, ως επίσης της ιστορικής και μορφωτικής της αξίας, η έκδοση προβάλλει ως έργο αναφοράς και πολύτιμο εργαλείο στα χέρια κάθε ερευνητή, μελετητή, ιστορικού και ζηλωτή της ιστορίας του τόπου.

Χαιρετίζοντας την από πάσης απόψεως άρτια αυτή έκδοση, συγχαίρω θερμά το Μέλαθρον Οικουμενικός Ελληνισμός για το σύνολο της αξιέπαινης δράσης που αναπτύσσει υπηρετώντας το στόχο της διαφύλαξης, και διάδοσης της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Ελληνισμού. Ιδιαίτερες προσρήσεις βεβαίως αξίζουν, στον Πρόεδρο του Οικουμενικού Ελληνισμού, τον ευπατρίδη Σταύρο Πανουσόπουλο.

×

ΚΑΛΑΘΙ