You are currently viewing Αμμόχωστος: Αυτοψία του Προέδρου του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού

Αμμόχωστος: Αυτοψία του Προέδρου του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού

Ο πρόεδρος του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού Σταύρος Πανουσόπουλος πραγματοποίησε επίσκεψη και αυτοψία στην Αμμόχωστο στις 16 Οκτωβρίου 2019 με την βοήθεια του μεγάλου ευεργέτη του φορέα αλλά και ντόπιου Τώνυ Τουμαζή.

Ο πρόεδρος αντίκρισε με τα μάτια του την πόλη φάντασμα, την Αμμόχωστο, 45 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή να στέκει εγκαταλελειμμένη και παγωμένη στον χρόνο. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, οικίες, πολυώροφα και πρωτοποριακά για εκείνη την εποχή κτίρια ρημάζουν. Οι διηγήσεις του κυρίου Τουμαζή αναφέρονταν στην ζωή των Ελληνοκυπρίων –συμπεριλαμβανομένης και της δικής του οικογένειας- στην Αμμόχωστο πριν την εισβολή η οποία χαρακτηριζόταν από ευημερία, ζωντάνια και χαρά. Ο κύριος Τουμαζής ανέφερε, μάλιστα, και μια συγκλονιστική προσωπική ιστορία στον κύριο Πανουσόπουλο η οποία συγκινεί και θυμώνει. Ο πατέρας του κυρίου Τουμαζή φύτεψε ένα κυπαρίσσι όταν γεννήθηκε ο ίδιος. Το κυπαρίσσι αυτό στέκεται μέχρι σήμερα εκεί, θλιβερή υπενθύμιση του διωγμού των ιδιοκτητών του.

Η επίσκεψη του προέδρου του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού στην δεδομένη χρονική συγκυρία μόνο τυχαία δεν ήταν. Μόλις δύο μήνες νωρίτερα από την επίσκεψή του, τον Αύγουστο 2019, η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου άνοιξε για περίπου 40 Τούρκους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, ύστερα από πρόσκληση του «Υπουργού Εξωτερικών» του «ψευδοκράτους» Κουντρέτ Οζερσάι ο οποίος μάλιστα δεν σταματά να επαναλαμβάνει τον τελευταίο καιρό πως «θα έρθουν και πάλι στα Βαρώσια οι διάσημοι του κόσμου και θα ζωντανέψει».

Ο πρόεδρος του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού συγκινήθηκε τόσο από την εικόνα εγκατάλειψης της Αμμοχώστου όσο και από τις περιγραφές του κυρίου Τουμαζή για την πάλαι ποτέ δόξα του τόπου. Υποσχέθηκε στον εαυτό του την ίδια εκείνη ημέρα αλλά και στο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού λίγο αργότερα ότι το επόμενο κεφάλαιο ενασχόλησης του φορέα θα είναι η Αμμόχωστος. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, όπως δήλωσε, να φωτιστεί το δράμα της περιοχής της Αμμοχώστου σε όλο τον κόσμο. Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού στέκεται στο πλευρό του Κυπριακού Ελληνισμού στο τραγικό ζήτημα της Αμμοχώστου που αιμορραγεί ακόμα…

Σ.Σ.: Τις ώρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο πρωθυπουργός του «ψευδοκράτους», Ερσίν Τατάρ, δήλωνε ότι στόχος του είναι η διάνοιξη της Αμμοχώστου μέχρι τα τέλη του 2020.

×

ΚΑΛΑΘΙ