You are currently viewing Έστω για μια ώρα ελεύθερης ζωής

Έστω για μια ώρα ελεύθερης ζωής

Είναι τουλάχιστον συγκλονιστική η σκέψη πως μία Εταιρεία (Φιλική), μία φούχτα πρίγκηπες, μία φούχτα λόγιοι, ο κλήρος και η αρματοκλεφτουριά της Ελλάδας αποφάσισαν να αποτινάξουν 400 χρόνια σκλαβιάς “έστω και για μια ώρα ελεύθερης ζωής”.

Εκ των υστέρων η ιστορία λέει ότι οι καταστάσεις, τα πρόσωπα, η ώρα και οι συνθήκες ήταν ακριβώς όπως έπρεπε.

Εάν θέλουμε να το εξιδανικεύσουμε θα καταλήξουμε στο Έλληνες ενωμένοι ποτέ νικημένοι, τα παραλειπόμενα τα αφήνουμε στους ιστορικούς.

Το πενταπόσταγμα που μένει είναι το πάθος, η φιλοπατρία, η θυσία και η αταλάντευτη ελπίδα για ελευθερία που δημιούργησε την συνθήκη για αυτήν την υπέρβαση.

Προχωρώντας για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα – παρακαταθήκη για το μέλλον, μπορούμε να πούμε ότι όταν οι παράταιροι ενώνονται κάτω από κοινή σημαία γράφουν λαμπρές σελίδες ιστορίας και αυτό είναι διαχρονικό, τουλάχιστον για τους Έλληνες.

Όλη η νεότερη ιστορία της Ελλάδος βαδίζει πάνω σε αυτό το μοτίβο. Ενωμένοι θαύματα, διχασμένοι καταστροφές και δυστυχώς βαριές και Εθνικές.

Πρόβλημα κατ’εμέ η μερική απουσία ή η παράλειψη ιδεών και ιδανικών στην απο το 2000 και μετά γενιά. Αν και ζούμε πλέον στην χιλιετία της πληροφορίας, αυτοί που προσφέρουν τους οφθαλμούς είναι μάλλον κοντόφθαλμοι για την δικιά τους ατζέντα.

Είναι λοιπόν μια πάρα πολύ καλή εκκίνηση αυτή η επέτειος για να θυμηθεί και πάνω από όλα να αισθανθεί ο Έλληνας ποιός είναι, ένα ξύπνημα πανεθνικό με ότι αυτό σημαίνει.

Για τα μελλούμενα τώρα μια κουβέντα μόνο. Φτάνει ο Έλληνας να το θέλει και το μέλλον είναι στο χέρι του, ατομικά, ομαδικά και πανεθνικά

 

Αλέξανδρος Δράκος Σούτζος
Λόγιος εξ΄αίματος & Σύμβουλος Επιχειρήσεων

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ετών 57 με 620 χρόνια ιστορία πάππο πρός πάππο. Καταγωγή από το Σούλι Ηπείρου, απόγονος των Σούτσων, των Δρακαίων και των Καντακουζηνών.

×

ΚΑΛΑΘΙ