You are currently viewing Ο αγώνας των Ελλήνων και η Επανάσταση του 1821  ως αφετηρία γέννησης του Ελληνικού Κράτους

Ο αγώνας των Ελλήνων και η Επανάσταση του 1821 ως αφετηρία γέννησης του Ελληνικού Κράτους

Η Ελληνική Επανάσταση όπως είχε ξεκινήσει σποραδικά από τα τέλη του 18ου αιώνα, διακηρύχθηκε το 1821 και συνεχίστηκε και αργότερα σήμανε την γέννηση του ελληνικού κράτους. ΄Ενας αγώνας, που ολοκληρώθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (2000). Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι Ελληνικό Κράτος δεν υπήρξε ποτέ νωρίτερα. Έθνος Ελλήνων υπήρξε, όχι όμως Κράτος με την έννοια της πολιτειακής οντότητας. Τα στοιχεία του «έθνους», δηλαδή το «όμαιμον», το «ομόθρησκον» και το «ελληνόγλωσσον», όπως διατηρήθηκαν στους αιώνες, αποτέλεσαν τον συνδετικό ιστό ώστε οι μεγάλοι πολιτικοί της εποχής με πρωταγωνιστή τον Καποδίστρια να θέσουν στερεά θεμέλια για να γίνει η Ελλάδα ένα από τα πολύ σημαντικά κράτη στον πλανήτη μας.

Η απελευθέρωση στάθηκε αφορμή για την ένωση των Ελλήνων. Δεν αρκούσε όμως η ένωση αλλά απαιτείτο και η οργάνωση του έθνους σε Κράτος. Αυτό επιτεύχθηκε με την Επανάσταση και η Επανάσταση ήταν μονόδρομος ώστε να επέλθει η συνοχή αυτή. Το Έθνος, λοιπόν, αναγεννήθηκε και η αναγέννηση αυτή αποτυπώθηκε το 1828 στον φοίνικα, το πρώτο ελληνικό νόμισμα που ακριβώς παραπέμπει στην αναγέννηση από τις στάχτες.

Ταυτόχρονα, η βούληση του συνόλου των Ελλήνων να υπαχθούν σε κεντρική εξουσία φανέρωσε την ωριμότητα του ΄Εθνους να αποτελέσει και Κράτος με τη νομική σημασία.

Ο αγώνας του Καποδίστρια και των επιγόνων του να τιθασεύσουν τους επαναστατημένους ‘Ελληνες και να τους θέσουν υπό κεντρική εξουσία κατά τα πρότυπα σύγχρονου κράτους ήταν τιτάνιος.

Εάν δεν είχε προηγηθεί η Επανάσταση, Ελληνικό Κράτος δεν θα υπήρχε.

Στη διάρκεια των 200 χρόνων μέχρι φέτος (2021) η Ελλάδα, ως Κράτος πλέον, έπαιξε κυρίαρχους ρόλους στην παγκόσμια σκηνή. Το σθένος των Ελλήνων πρωτίστως για την ελευθερία αλλά και για τη δημοκρατία αποτέλεσαν τους πυλώνες για την υπερπήδηση τεράστιων εμποδίων που έθεσαν σε κίνδυνο την ύπαρξη του Ελληνισμού. Η πλήρης απελευθέρωση των περισσοτέρων ελληνικών εδαφών από τον τουρκικό ζυγό, η αντίσταση στους επίδοξους κατακτητές στη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων και στους δύο μεγάλους πολέμους του 20ου αιώνα κατέστησαν την Ελλάδα υπολογίσιμη δύναμη στο διεθνές στερέωμα.

Η ένταξή της Ελλάδας στην μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης ενίσχυσε και εμπέδωσε τη δημοκρατία. Δημιουργήθηκαν έτσι, παρά τις πρόσφατες οικονομικές κρίσεις αλλά και την πανδημία του κορωνοϊού πέρυσι και φέτος, όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να αποτελεί κράτος σταθερότητας και ανάπτυξης όχι μόνον για τη νοτιοανατολική μεσόγειο αλλά και για το παγκόσμιο στερέωμα.

Οι Έλληνες διαθέτουν ασύγκριτη ευστροφία και φιλομάθεια και αυτό το αποδεικνύουν με τη διεθνή αναγνώρισή τους σε κέντρα της αλλοδαπής όπου διαπρέπουν. Είναι απολύτως ικανοί να δημιουργήσουν και στη χώρα τους συνθήκες τέτοιες ώστε να ζήσουν ευτυχισμένοι, οικονομικά ανεξάρτητοι και περήφανοι για την προκοπή τους σε μία προικισμένη από τη φύση χώρα εκπέμποντας σε όλο τον κόσμο τις πανανθρώπινες αξίες όπως τις δημιούργησε ο κλασσικός ελληνισμός των αρχαίων χρόνων.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο. Σε τελική ανάλυση αυτό ήταν και το βαθύτερο νόημα της Επανάστασης του 1821, όπως αργότερα ο ποιητής και ο μελωδός το μετέτρεψαν στον Εθνικό μας ΄Υμνο.

Τιμή και Δόξα, λοιπόν, σε όλους, επώνυμους και μη, διαχρονικούς αγωνιστές της απελευθέρωσης έβαλαν τα θεμέλια της σύγχρονης Ελλάδας.

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!

 

Αθανάσιος Γ. Γεωργιάδης
Δικηγόρος παρ΄ Αρ. Πάγω, Πρόεδρος Εταιρείας Νομικών Βορ. Ελλάδος

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  • Δικηγόρος παρ΄ Αρ.Πάγω στη Θεσσαλονίκη (γενν. 1954).
  • Πρόεδρος επιστημ. σωματ. «Εταιρεία Νομικών Βορείου Ελλάδος»
  • Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου ΔΣΘ.
  • Μέλος ΔΣ πολλών φορέων
  • Νομ. Σύμβουλος Γεν. Νοσ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
×

ΚΑΛΑΘΙ