You are currently viewing «Είμαστε στο “εμείς” κι όχι στο “εγώ”»

«Είμαστε στο “εμείς” κι όχι στο “εγώ”»

«Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι…Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να τη φυλάμε κι όλοι μαζί, και να μη λέγει ούτε ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς “εγώ”; Όταν αγωνιστεί μόνος του… Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί…τότε να λέμε “εμείς”. Είμαστε στο “εμείς” κι όχι στο “εγώ”». (Στρατηγός Γιάννης Μακρυγιάννης)

Με τα λόγια αυτά ο Στρατηγός Μακρυγιάννης διατυπώνει το μήνυμα και τη σημασία της Επανάστασης του 1821, με τρόπο απλό, μα πιο επίκαιρο από ποτέ.

Πριν από 200 χρόνια, οι Έλληνες ενωμένοι ξεκινήσαμε τον αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του έθνους μας. Μπήκαμε σ’ έναν πόλεμο άνισο, οπλισμένοι με την τόλμη και το πείσμα της ελληνικής ψυχής. Και τα καταφέραμε, όλοι μαζί, με αυτοθυσία, με πίστη και ελπίδα.

Οι Έλληνες τολμήσαμε το αδιανόητο: υψώσαμε ανάστημα σε μία αυτοκρατορία, χωρίς οργανωμένο στρατό. Με ομοψυχία και βασικό μας εφόδιο την πίστη ότι θα τα καταφέρουμε, κερδίσαμε. Κερδίσαμε την ελευθερία και την εθνική μας ανεξαρτησία.

Το ελληνικό έθνος οργανώθηκε σε κράτος ανεξάρτητο και παρόλες τις δυσκολίες και τα δεινά που αυτό το κράτος αντιμετώπισε στην πορεία του, κατάφερε να αντέξει και να σταθεί όρθιο, να προχωρήσει, να προοδεύσει και να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, με σημαίνουσα και σεβαστή θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Επανάσταση του 1821 και η απελευθέρωσή μας, είναι άλλη μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία του πολιτισμού μας. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι ένα γεγονός με οικουμενική σημασία, καθώς υποδηλώνει και αναδεικνύει την αξία της ενότητας και της ομοψυχίας, τη θεμελιακή αυτή συνθήκη που μας επιτρέπει να υπάρχουμε και να προοδεύουμε, ως πολίτες.

Οι Έλληνες, διαχρονικά, διδάσκουν πολιτισμό και αξίες, σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμη και στους κατακτητές τους. Η συγκρότηση της ελληνικής ψυχής, το πείσμα, οι αξίες και η υπερηφάνεια μας, είναι η δύναμή μας.  Η ενότητα και η ομοψυχία μας, όμως, ήταν, είναι και θα είναι πάντα η απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουμε κάθε αγώνα που δίνουμε για την πατρίδα, όσα δεινά κι αν βιώνουμε, όσους διχασμούς κι αν γνωρίζουμε, κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Σε τελευταία ανάλυση, αυτό είναι που καθορίζει την ιστορία του ελληνισμού και την πορεία του μέσα στον χρόνο και κυρίως, είναι αυτό που μας παρέχει προοπτικές για το μέλλον.

Στις δύσκολες και αβέβαιες μέρες που ζούμε, δίνοντας μια μάχη άνιση με την πανδημία, πολεμώντας όλοι μαζί έναν αόρατο εχθρό, με την οικονομική και κοινωνική μας ζωή να δέχονται σοβαρά και διαρκή πλήγματα, αξίζει να αναλογιστούμε, την αξία της πρόκλησης αυτής, την αξία του αγώνα που όλοι μαζί συλλογικά δίνουμε, με συναίσθηση ευθύνης και ανθρωπιά, με ελπίδα και αγάπη για τη ζωή και την ελευθερία.

Η εθνική μας αυτογνωσία και η ιστορική μας συνείδηση, μπορούν να μας ενισχύσουν και στον αγώνα αυτό, θυμίζοντάς μας ότι κάθε νίκη που καταφέραμε στην ιστορία μας μέχρι σήμερα, είτε για την ελευθερία και τη δημοκρατία μας είτε για ν’ αντιμετωπίσουμε κρίσεις, απαίτησε θυσίες που ποτέ δεν διστάσαμε μπροστά τους, μα πάνω απ’ όλα απαίτησε ενότητα και ομοψυχία.

Ας είναι, η επέτειος της εθνικής μας αναγέννησης, μια υπόσχεση ότι θα βγούμε από αυτόν τον πόλεμο νικητές, ενωμένοι και δυνατοί, όπως μόνο οι Έλληνες μπορούν.

 

Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου
Ευρωβουλευτής

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός, Ελληνίδα ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), μέλος της ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).

×

ΚΑΛΑΘΙ