You are currently viewing Η πληγή του Ελληνισμού συνεχίζει να αιμορραγεί…

Η πληγή του Ελληνισμού συνεχίζει να αιμορραγεί…

47 ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη θλιβερή επέτειο της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο. 4.000 νεκροί, 1619 αγνοούμενοι, 200.000 πρόσφυγες, το 38% του νησιού κατειλημμένο, αμέτρητοι βιασμοί γυναικών. Αυτοί είναι οι αριθμοί που συνοδεύουν τα τραγικά γεγονότα του 1974 στην Κύπρο. Οι αριθμοί όμως δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποδώσουν τη φρίκη του θανάτου, τον πόνο του ξεριζωμού, την αγωνία για τους αγνοουμένους που ένιωσε ο Ελληνισμός τότε και δεν έχει σταματήσει να αισθάνεται μέχρι σήμερα. Κανένας δεν ξεχνά και ούτε πρόκειται να ξεχάσει ποτέ.

Στην διάρκεια των ετών που πέρασαν μετά την βίαιη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και την παράλογη δημιουργία του ψευδοκράτους, η επίλυση του ζητήματος δεν κατάφερε να επέλθει. Η αδυναμία εύρεσης μίας δίκαιης λύσης για το κυπριακό αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο και μελανό σημείο για την Ευρώπη στο σύνολό της.

Ως Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού, τα τελευταία 6 χρόνια, αναδεικνύουμε σε εγχώριους αλλά και διεθνείς φορείς το κυπριακό ζήτημα και προσπαθούμε να επισημαίνουμε την ανάγκη άμεσης επίλυσης της τραγικής κατάστασης που έχει διάρκεια σχεδόν μισό αιώνα. Η δίτομη έκδοση «Ιστορία της Κύπρου» αγκαλιάστηκε από το κοινό ακριβώς επειδή ανέδειξε ψύχραιμα και νηφάλια την μακρά ιστορία του νησιού και του Ελληνισμού. Η μετάφρασή της έκδοσης στα αγγλικά ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τη συγκινητική συμβολή των Ελληνοκυπρίων και σύντομα –αφού εκτυπωθεί- θα αποσταλεί σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων και κοινοβουλίων στο εξωτερικό ώστε να αποτελεί μια βάση ιστορικής αλήθειας σε όσους δεν γνωρίζουν πολλά για το νησί αλλά και βάση υπενθύμισης σε εκείνους που γνωρίζουν και αδιαφορούν. Η αγάπη μας για τους αδελφούς μας στην Κύπρο επεκτάθηκε με τη δημιουργία μίας νέας έκδοσης η οποία σύντομα θα κυκλοφορήσει, αυτή τη φορά με θέμα την Αμμόχωστο και την ιστορία της από την αρχαιότητα μέχρι το 1974 που σε αυτό το κομμάτι γης πάγωσε βίαια ο χρόνος. Με τις εκδόσεις και τις εκδηλώσεις που ήδη πραγματοποιήσαμε στην Κύπρο αλλά και με εκείνες που θα ακολουθήσουν θα διοχετεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε ένα σκοπό: την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Αμμόχωστο με τις παράνομες και προκλητικές εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν σχετικά με τον εποικισμό της περιοχής προκαλούν στον Ελληνισμό συνολικά αποτροπιασμό. Κάθε προσπάθεια μονομερούς ενέργειας για την Κύπρο και επιθετικής πολιτικής απέναντι στους Έλληνες της Κύπρου μας βρίσκει απέναντι σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην τουρκική πολιτική, την συμπαράστασή μας στον Ελληνισμό της Κύπρου και τιμούμε σήμερα και πάντοτε τη μνήμη των πεσόντων ηρώων του 1974.

Ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού

×

ΚΑΛΑΘΙ