You are currently viewing 2022 | Δέκατη Τρίτη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο Μεταξάδων Έβρου

2022 | Δέκατη Τρίτη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο Μεταξάδων Έβρου

Μάρτιος 2022

Το ταξίδι της γνώσης κατέφτασε στον Έβρο!

 

Λίγα λόγια για τους Μεταξάδες

Το «χωρίον Μεταξάδες» του δημώδους θρακικού άσματος, είναι ένα παραδοσιακό χωριό, χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά μακριάς λοφοσειράς, ύψους 120 μέτρων, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Έβρου.

Έχει χαρακτηριστεί με το  ΠΔ/19-10-78 ως παραδοσιακός οικισμός και με την αριθ. Ι-4917/10-12-1987  απόφαση της Νομαρχίας Έβρου ως ‘’οικισμός με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά’’. Αποτελεί τον πιο γραφικό οικισμό της ευρύτερης περιοχής λόγω της παραδοσιακής πέτρινης αρχιτεκτονικής του. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χωριού είναι η λιθόπετρα, με την οποία οι κάτοικοι συνήθιζαν να χτίζουν τα σπίτια. Παρόμοια αρχιτεκτονική έχουν και τα γειτονικά χωριά Αβδέλλα, Παλιούρι και Αλεποχώρι.

Από το 1997, το παλιό κτίριο του “Κουκουλόσπιτου”, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο . Αξιοθέατο θεωρείται και η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου  που έχει κτιστεί το 1695.

Το αρχικό όνομα του χωριού ’’Τουκμάκι’’ προέρχεται από τον πρώτο που έχτισε το σπίτι του, τον Δημήτριο Τουκμακτσή (ή Τουκμακιώτη). Τουκμάκι εδώ έλεγαν και το σφυρί των χαλκωματάδων και των λιθοξόων, των μαστόρων που δούλευαν την πέτρα και της έδιναν σχήμα. Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το χωριό μέχρι σήμερα έχει αυτή την ξεχωριστή ιδιομορφία: είναι πετρόχτιστο και μοναδικό, δηλώνοντας έτσι και την παλιά ασχολία των κατοίκων, αλλά και τα αποθέματα πέτρας που χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη για την κατασκευή και την εξωτερική μόνωση των σπιτιών του χωριού. Το σημερινό όνομα Μεταξάδες, προέρχεται από το άφθονο μετάξι που παραγόταν από την απασχόληση των κατοίκων με τη σηροτροφία και που αποτέλεσε και τη βασική ενασχόλησή τους μέχρι το 1921.

Κατά την διάρκεια του  Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, το κρίσιμο διάστημα από 15 έως 20 Μαΐου 1949, ,σημειώθηκε η πενθήμερη Μάχη των Μεταξάδων. Ήταν η μεγαλύτερη και τελευταία μεγάλη και αιματηρή μάχη στον νομό Έβρου.

Σήμερα, οι Μεταξάδες αριθμούν περίπου πεντακόσιους μόνιμους κατοίκους και ανήκουν διοικητικά στον  Δήμο Διδυμοτείχου.

 

Λίγα λόγια για το Δημοτικό Σχολείο Μεταξάδων

Το διδακτήριο στο οποίο στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο Μεταξάδων  ανεγέρθη το 1934 .Το 1968  ανακαινίστηκε σε διώροφο κτίριο και στεγάζει έως σήμερα το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μεταξάδων .
Στο Δημοτικό Σχολείο Μεταξάδων, φοιτούν μαθητές προερχόμενοι από εννέα (9) όμορους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής των Μεταξάδων . Είναι οργανικά και λειτουργικά 5/θεσιο σχολείο ,με εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (αγγλικών, φυσικής αγωγής, εικαστικών, ΤΠΕ, μουσικής ) και φοιτούν σ’ αυτό πενήντα τέσσερις (54) μαθητές.

Στο σχολείο λειτουργεί τμήμα ΤΥ ΖΕΠ ΙΙ, ολοήμερο πρόγραμμα  και υλοποιείται το πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά Γεύματα».

Το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου αναπτύσσει καλές πρακτικές και εφαρμόζει καινοτόμες δράσεις.  Στο σχολείο  υλοποιούνται κάθε σχολική χρονιά  εκπαιδευτικά προγράμματα  (πολιτιστικά, περιβαλλοντικά ,αγωγής υγείας κ.α.).

Το σχολείο έχει μεγάλο αύλειο χώρο, με κερκίδες και έναν καταπράσινο  κήπο .

 

Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού υλοποίησε τη δέκατη τρίτη αποστολή στο μακρινό σχολείο του νομού Έβρου και, συγκεκριμένα, απέστειλε:

  • 1 διαδραστικό πίνακα
  • 2 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές
  • 40 βιβλία για την δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου

Η συνολική αξία του υλικού που απεστάλη στο σχολείο είναι 1.300 ευρώ.

Για την αγορά των ειδών που εστάλησαν ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους υποστηρικτές του Μελάθρου.

 

Στο Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με όλους εσάς δίνουμε ώθηση στην γνώση, στηρίζουμε τις νέες γενιές ώστε να αποτελέσουν τους χρήσιμους πολίτες του μέλλοντος της χώρας μας και δίνουμε το παράδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας για την ευημερία της πατρίδας μας.

Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της δράσης και σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί στην επέκταση της σε όλα τα ακριτικά σχολεία της Ελλάδας.

Είστε η δύναμή μας!

×

ΚΑΛΑΘΙ