You are currently viewing Συμμετοχή του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού και παρουσίαση της έκδοσης «Αμμόχωστος – Urbs Clarissima Ενδοξότατη Πόλη» στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων 26-29 Ιουλίου 2022
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Μελάθρου κ. Σταύρο Πανουσόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία με την έκδοση του Μελάθρου «Αμμόχωστος-Urbs Clarissima» ανά χείρας

Συμμετοχή του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού και παρουσίαση της έκδοσης «Αμμόχωστος – Urbs Clarissima Ενδοξότατη Πόλη» στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων 26-29 Ιουλίου 2022

Με μεγάλη χαρά λάβαμε μέρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου 2022 στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φωτίου Φώτιου. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, είχαμε την τιμή να συναντήσουμε αλλά και να γνωρίσουμε για πρώτη φορά όλους εκείνους τους αξιόλογους Κυπρίους οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό αλλά η καρδιά τους βρίσκεται πάντοτε κοντά στην πατρίδα. Συνομιλώντας μαζί τους αντιληφθήκαμε την αγάπη αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την πατρίδα σε δύο επίπεδα: αφ’ ενός προσπαθούν να προωθήσουν τα δίκαια της Κύπρου στις χώρες διαβίωσής τους αφετέρου αγωνίζονται σθεναρά ώστε οι νέες γενιές να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμά μας. Η προσφορά τους είναι πολύτιμη και ανεκτίμητη.

Παρουσιάσαμε στο πολυπληθές συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των κυπριακών οργανώσεων από τις Η.Π.Α., Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Νότιο Αφρική κ.α. την νέα μας έκδοση «Αμμόχωστος-Urbs Clarissima Ενδοξότατη Πόλη» η οποία διατρέχει την ιστορία της από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Αναλύσαμε την πρόθεσή μας να αποστείλουμε δωρεάν αντίτυπα της έκδοσης στα κοινοβούλια, ΜΜΕ, πανεπιστήμια στο εξωτερικό προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη σχετικά με το ντροπιαστικό ζήτημα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Δεχθήκαμε εγκάρδια λόγια συγχαρητηρίων από τους συνέδρους και την υπόσχεση ότι θα σταθούν στο πλευρό μας στη νέα μας πατριωτική προσπάθεια.

Στην τελετή λήξης του Συνεδρίου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος του Μελάθρου είχε την τιμή να συνομιλήσει με τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος –ο οποίος προλογίζει την έκδοση της Αμμοχώστου- πληροφορήθηκε σχετικά με την εκκίνηση της διεθνούς ιστορικής ενημέρωσης για την Αμμόχωστο και ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Κλείνοντας αυτό το ταξίδι, θα θέλαμε να εκφράσουμε την εκτίμησή μας δημοσίως για τις προσπάθειες των Αποδήμων Κυπρίων ώστε τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα να προβάλλονται στο εξωτερικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εις το επανιδείν!

Παρατίθεται το μήνυμα του προέδρου του Μελάθρου κ. Σταύρου Πανουσόπουλου προς τους συνέδρους:

Αξιότιμοι σύνεδροι, πρεσβευτές του Ελληνισμού ανά την οικουμένη, που αποτελείτε το εθνικό μας κεφάλαιο,

 Μεγίστη των τιμών για εμένα αποτελεί η παρουσία μου σε αυτό το συνέδριο, μετά από την τιμητική πρόσκληση που μου έκανε ο φίλος μου, όπως με αποκάλεσε, Φώτης Φωτίου, τον οποίο ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας.

 Γιατί όμως αποτελεί τιμή για μένα ότι βρίσκομαι ανάμεσά σας;

Γνώρισα τους Κυπρίους από πολύ κοντά εδώ και 7 χρόνια και από αυτή τη γνωριμία ένιωσα ότι ανήκω εδώ. Ότι ανήκω σε ένα μέρος της Ελλάδος, την Κύπρο, η οποία με τους αγώνες της και τους σύγχρονους ήρωές της,  Ισαάκ Ισαάκ, Σολωμό Σολωμού και άλλους, μου θυμίζει ποιος είναι ο αυθεντικός Ελληνισμός και πως γεννήθηκαν οι ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας (Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας κ.α.), που δυστυχώς στη μητέρα Πατρίδα σιγά σιγά λησμονούμε.

Από τότε που γνώρισα το νησί και έζησα από κοντά τους Κυπρίους, όπου καθίσω και όπου βρεθώ καλώ όσους θέλουν να συναντήσουν τους πραγματικούς Έλληνες και να νιώσουν το μεγαλείο τους να επισκεφθούν την Κύπρο και να ζήσουν για λίγο με τους κατοίκους της.

 Το Μέλαθρον Οικουμενικός Ελληνισμός είναι καθαρά μια ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν στηρίζεται σε κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, παρά μόνο στην αγάπη και στην ευαισθησία των Ελλήνων ιδιωτών, όπως του ευπατρίδη Τώνη Τουμαζή. Μετά από τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε στη διεθνή κοινή γνώμη για την Μακεδονία, τον Μέγα Αλέξανδρο, την Ορθοδοξία, την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενών και την Θράκη, τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με την ενημέρωση και τη διαφώτιση για την Κύπρο και την ιστορία της!

 Ήρθε λοιπόν η στιγμή να ξεκινήσουμε τη μεγάλη διεθνή ιστορική ενημέρωση με το έργο «Αμμόχωστος, Urbs Clarissima – Ενδοξοτάτη Πόλη», το οποίο είναι αποτέλεσμα της ενδελεχούς ιστορικής έρευνας για την Αμμόχωστο από κορυφαίους πανεπιστημιακούς της Κύπρου, με επικεφαλής τον Σάββα Νεοκλέους και προλογίζεται από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο. Στόχος μας είναι η δωρεάν αποστολή του στις βιβλιοθήκες των κοινοβουλίων, του Κογκρέσου, των κορυφαίων πανεπιστημίων και των ΜΜΕ σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία, ώστε να ενημερωθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη για την περίκλειστη πόλη που αποτελεί την ντροπή του πολιτισμένου κόσμου.

 Την όλη προσπάθεια υποστηρίζουν εμπράκτως ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κορνήλιος Κορνηλίου, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού & Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Σίμος Ιωάννου.

 Με την προσπάθεια αυτή δεν επιχειρούμε να υποκαταστήσουμε την Πολιτεία, ούτε να αποκομίσουμε κάποια προσωπική ωφέλεια, απλά για να έχουμε τη συνείδηση μας καθαρή ότι κάτι πράξαμε και εμείς για το Γένος. Απλώς αγωνιζόμαστε για τη μαρτυρική μεγαλόνησο για να έχουμε την εθνική μας συνείδηση καθαρή.

 Θέλουμε τη συνεργασία σας! Εμείς χαράξαμε το μονοπάτι για τη διεθνή ιστορική ενημέρωση της Αμμοχώστου και αποφασίσαμε σε πρώτη φάση την αποστολή 5000 τόμων στους παραπάνω προορισμούς και την πραγματοποίηση πέντε μεγάλων εκδηλώσεων με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο Λονδίνο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και στην Αυστραλία. Επιδιώκουμε, λοιπόν, με τη δική σας συμβολή αυτό το μονοπάτι να το κάνουμε λεωφόρο ούτως ώστε να θυμίσουμε στον δυτικό πολιτισμένο κόσμο ότι μία πόλη-φάντασμα υπάρχει στην μαρτυρική μεγαλόνησο!

 Εμείς δεν διεκδικούμε ούτε πολιτικά αξιώματα, ούτε πρωτοκαθεδρίες και τίτλους! Τη ζωή μας την αφιερώσαμε ολόκληρη στην Ελλάδα και στα ιδεώδη που πρεσβεύει, τα οποία έχουν κάνει την παγκόσμια κοινότητα να υποκλίνεται στον πολιτισμό της. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο αυτό που έγραψε Αμερικάνος φιλέλληνας τον 19ο αιώνα ότι «τίποτε στον πλανήτη γη δεν κινείται εκτός από την άγρια φύση που να μην είναι ελληνικό».

Εγώ υποκλίνομαι σε εσάς.

×

ΚΑΛΑΘΙ