You are currently viewing 2023 | Δέκατη Όγδοη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκήπου Λέσβου

2023 | Δέκατη Όγδοη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκήπου Λέσβου

Φεβρουάριος 2023

Το ταξίδι της γνώσης στηρίζει σθεναρά το ακριτικό νησί της Λέσβου!

 

Λίγα λόγια για τον Παλαιόκηπο Λέσβου

 Στο Δήμο Γέρας και 20 χιλιόμετρα μακριά από την Μυτιλήνη, συναντάμε το χωριό Παλαιόκηπος.

Είναι χτισμένο μέσα σε πολύ πράσινο και πολλούς ελαιώνες. Τα σπίτια του χωριού είναι χτισμένα με πέτρα και έχουν στέγες από κεραμίδια. Παρά το γεγονός ότι είναι το ένα χτισμένο πολύ κοντά στο άλλο, όλα έχουν ολάνθιστες αυλές και μικρά περιβόλια. Στον Παλαιόκηπο μένουν μόνιμα περίπου 1000 κάτοικοι που ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και ειδικότερα με την καλλιέργεια ελιάς. Στο επιβλητικό ηρώο του χωριού οι κάτοικοι τιμούν τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για το χωριό και το νησί. Η πλατεία του χωριού είναι στρωμένη με πλάκες και μάρμαρα και γύρω από αυτήν υπάρχουν τα παραδοσιακά σπίτια και εμπορικά καταστήματα. Η αγορά έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αφού βρίσκεται πάνω σε έναν πλακόστρωτο πεζόδρομο και τα μαγαζιά έχουν κρατήσει όλα τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία στις προσόψεις τους. Στο χωριό υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες για καφέ και φαγητό. Επίσης υπάρχει η μοναδική εκκλησία του νησιού που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ερμόλαο και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου.

 

Λίγα λόγια για το Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκήπου Λέσβου

 Το δημοτικό σχολείο είναι ένα μικρό σχολείο του Βόρειου Αιγαίου που αποτελείται από 50 μαθητές και απασχολεί περίπου δώδεκα δασκάλους, ανάμεσά τους μια καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, έναν καθηγητή Φυσικής Αγωγής, μια καθηγήτρια ΤΠΕ ενώ παράλληλα εχει και μια καθηγήτρια Γερμανικών. Έχει επίσης πολλούς μαθητές από άλλες χώρες (κυρίως Αλβανία) που έχουν μάθει την Ελληνική Γλώσσα σε καλό επίπεδο και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα συμμετοχής. Η οικονομία του σχολείου βασίζεται κυρίως στην παραγωγή ελαιολάδου.

Φέτος το σχολείο έχει συμμετάσχει σε μια ποικιλία έργων όπως το Erasmus+, το eTwinning και είναι πολύ ενεργό σε πολλούς τομείς. Όραμα των δασκάλων του σχολείου είναι να λειτουργήσει ως ένα χωρίς αποκλεισμούς, δημοκρατικό σχολείο στο οποίο όλα τα παιδιά εργάζονται με ζήλο, άνεση και δημιουργικότητα, σε κλίμα συνεργασίας και ομαδικότητας. Το εκπαιδευτικό προσωπικό οραματίζεται ένα σχολείο που προάγει την ασφάλεια, την αποδοχή και την αναγνώριση όπου κάθε παιδί θα βιώσει την επιτυχία και τη χαρά της μάθησης. Οι δάσκαλοι του σχολειού πιστεύουν ότι ο συνδυασμός όλων των παραπάνω στοιχείων αποτελεί για τους μαθητές της σχολικής μονάδας το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο για την προσωπική τους ευημερία αλλά και για τη μελλοντική τους εξέλιξη σε αυτόνομους, ενεργούς πολίτες της κοινωνίας.

 

Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού υλοποίησε την δέκατη όγδοη αποστολή στο μακρινό σχολείο της Λέσβου και, συγκεκριμένα, απέστειλε:

  • 1 φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή
  • 1 kit εκπαιδευτικής ρομποτικής
  • 10 βιβλία για την δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου

Η συνολική αξία του υλικού που απεστάλη στο σχολείο είναι 1.000 ευρώ.

Για την αγορά των ειδών που εστάλησαν ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους υποστηρικτές του Μελάθρου για την αδιάλειπτη συμπαράσταση τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην εταιρεία Intrasoft για την έμπρακτη στήριξη της δράσης μας.

 

Στο Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με όλους εσάς δίνουμε ώθηση στην γνώση, στηρίζουμε τις νέες γενιές ώστε να αποτελέσουν τους χρήσιμους πολίτες του μέλλοντος της χώρας μας και δίνουμε το παράδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας για την ευημερία της πατρίδας μας.

Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της δράσης και σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί στην επέκταση της σε όλα τα ακριτικά σχολεία της Ελλάδας.

Είστε η δύναμή μας!

×

ΚΑΛΑΘΙ