You are currently viewing 2023 | Δέκατη Ένατη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο Δικαίων Έβρου

2023 | Δέκατη Ένατη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο Δικαίων Έβρου

Απρίλιος 2023

Το ταξίδι της γνώσης βρίσκεται δίπλα στα σχολεία των συνόρων της πατρίδας μας!

 

Λίγα λόγια για τα Δίκαια Έβρου

 Τα Δίκαια του Έβρου είναι χωριό, στα βόρεια σύνορα της χώρας με τη Βουλγαρία και σηματοδοτούν το τέλος της σιδηροδρομικής γραμμής επί ελληνικού εδάφους. Το χωριό βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Ορεστιάδας, δίπλα στον ποταμό Έβρο. Είναι κεφαλοχώρι της περιοχής με δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, καθώς πριν από τη συνένωση των Δήμων με τον «Καλλικράτη» τα Δίκαια αποτελούσαν έδρα του πρώην Δήμου Τριγώνου. Οι περισσότεροι κάτοικοι των Δικαίων προέρχονται από το Καβακλί, το σημερινό Τοπόλοβγκραντ της Βουλγαρίας.

Το έδαφος είναι πεδινό και εύφορο στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, με λίγες ημιορεινές εκτάσεις στο δυτικό τμήμα προς τα βουλγαρικά σύνορα. Τα νερά που αρδεύονται από τα ποτάμια συμβάλλουν στην καλλιέργεια των πεδινών εκτάσεων και την πλούσια γεωργική παραγωγή.

Το κλίμα στα Δίκαια είναι ηπειρωτικό. Οι βροχές και τα χιόνια είναι συχνά φαινόμενα, ενώ οι χειμώνες χαρακτηρίζονται σαν δριμείς.

Στα Δίκαια ο επισκέπτης θα δει κεραμοσκεπείς τάφους μέσα στους οποίους βρέθηκαν χρυσά κοσμήματα και τους τάφους των γαιοκτημόνων της εποχής του αυτοκράτορα Κομμόδου (117-192 μ.Χ.) όπου βρέθηκαν αγγεία με τέσσερις λαβές, χάλκινη πόρπη, ανάγλυφα ζάρια κλπ.

Στην περιοχή μαγειρεύεται η Καρβαβίτσα, παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό από χοιρινό έντερο, κρέας και συκώτια. Η περιοχή παράγει κρασί, τσίπουρο, μέλι, αμύγδαλα και καρύδια.

Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος, στη γιορτή του οποίου στις 26 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, γίνεται πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην ομώνυμη εκκλησία του οικισμού.

 

Λίγα λόγια για το Δημοτικό Σχολείο Δικαίων Έβρου

Το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Δικαίων είναι το βορειότερο σχολείο της χώρας. Το διδακτήριο στο οποίο στεγάζεται άνοιξε τις πόρτες για τους μαθητές του για πρώτη φορά το 1934. Το 1986 έγινε η πρώτη προσθήκη στο κτίριο και λειτούργησε σαν 4/θέσιο. Τη σημερινή του μορφή πήρε το 1996 με την ανέγερση του δεύτερου κτιρίου στην αυλή. Στο Δημοτικό Σχολείο Δικαίων, φοιτούν 60 περίπου μαθητές από όλα σχεδόν τα χωριά της δημοτικής ενότητας Τριγώνου. Σήμερα είναι 6/θέσιο σχολείο, με εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων (αγγλικών, γερμανικών, φυσικής αγωγής, μουσικής, εικαστικών, ΤΠΕ).

Το σχολείο αποτελείται από έξι αίθουσες διδασκαλίας, ένα εργαστήρι πληροφορικής και το γραφείο των δασκάλων. Έχει μεγάλο αύλειο χώρο, περιτριγυρισμένο από δέντρα και πράσινο, παιδική χαρά, γήπεδο ποδοσφαίρου και γήπεδο μπάσκετ. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το Νηπιαγωγείο Δικαίων με τους μαθητές του οποίου μοιράζεται την αυλή.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου συμμετέχει κάθε χρόνο στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με κύριο στόχο την καλλιέργεια της προσωπικότητας των μαθητών και τη βελτίωση της σχολικής ζωής.

 

Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού υλοποίησε την δέκατη ένατη αποστολή στο ακριτικό σχολείο του Έβρου και, συγκεκριμένα, απέστειλε:

  • 1 φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή
  • 1 διαδραστικό πίνακα
  • 1 βιντεοπροβολέα
  • Γραφική ύλη για τους μαθητές του σχολείου

Η συνολική αξία του υλικού που απεστάλη στο σχολείο είναι 1.500 ευρώ.

Για την αγορά των ειδών που εστάλησαν ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους υποστηρικτές του Μελάθρου για την αδιάλειπτη συμπαράσταση τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην εταιρεία Intrasoft για την έμπρακτη στήριξη της δράσης μας.

 

Στο Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με όλους εσάς δίνουμε ώθηση στην γνώση, στηρίζουμε τις νέες γενιές ώστε να αποτελέσουν τους χρήσιμους πολίτες του μέλλοντος της χώρας μας και δίνουμε το παράδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας για την ευημερία της πατρίδας μας.

Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της δράσης και σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί στην επέκταση της σε όλα τα ακριτικά σχολεία της Ελλάδας.

Είστε η δύναμή μας!

×

ΚΑΛΑΘΙ