You are currently viewing 2023 | Εικοστή Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Βύσσας Έβρου

2023 | Εικοστή Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Βύσσας Έβρου

Μάιος 2023

Το ταξίδι της γνώσης βρίσκεται δίπλα στα σχολεία των συνόρων της πατρίδας μας!

 

Λίγα λόγια για τη Νέα Βύσσα Έβρου

Η Νέα Βύσσα αποτελεί τη συνέχεια του Βοσνοχωρίου της Αδριανούπολης, ενός παρόχθιου οικισμού απέναντι από το μεγάλο κάστρο της περισσότερο από όλες πολιορκημένης πόλης της στεριάς, ένας οικισμός μεγάλος για την εποχή του, με περιγραφές από το 1675 από τον John Kovel rού μαρτυρούν την αίγλη τον πλούτο και την ευμάρεια. Δυστυχώς το 1923 έγινε αναγκαστική μετακίνηση των κατοίκων ως πολεμική αποζημίωση για τις καταστροφές στη Μικρά Ασία . Οι κάτοικοι αρνήθηκαν να μετακινηθούν στους βάλτους της Μακεδονίας και αποφάσισαν να παραμείνουν μόλις  1000 μέτρα από τα καινούργια σύνορά καταφέρνοντας να στήσουν χωριό από το μηδέν που στην αρχή ονομάζεται Αχυροχώρι και αργότερα μετονομάζεται σε Νέα Βύσσα Το χωριό θα ακμάσει και θα γίνει κωμόπολη που θα αγγίζει σε πληθυσμό τις 8.000 κατοίκους  Η μετανάστευση εσωτερική και εξωτερική έχει αφήσει τα σημάδια της παρόλα αυτά το χωριό διατηρεί υψηλής ποιότητας αγροτική παραγωγή και πολιτισμό πού ταιριάζει σε αστικές ομάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι από το Βοσνοχώρι ξεκινά η δυναστεία των Καραθεοδωρή μία οικογένεια πού είναι συνυφασμένη με την νεότερη ελληνική ιστορία , τις επιστήμες και τη διπλωματία .

Επίσης είναι η μοναδική κοινότητα της περιοχής που μπορει να περηφανευτεί για το πλήθος των μελών της Φιλικής Εταιρίας με κορυφαίο τον Καραγιώργη ή Κούρτογλου Παππά που φτάνει ως το Μοριά και γίνεται πρωτοπαλίκαρο των Κολοκοτροναίων.

Σήμερα λειτουργούν βιοτεχνίες πλαστικών ειδών και σκουπών με εξαγωγική δραστηριότητα , συναιτερισμός παραγωγών σπαραγγιού και σκόρδου.

Η Νέα Βύσσα έχει το ρεκόρ Guinness στην μεγαλύτερη πλεξούδα σκόρδου

 

Λίγα λόγια για το Δημοτικό Σχολείο Νέας Βύσσας Έβρου

Από τα τρία  δημοτικά σχολεία λειτουργεί μόνο το πρώτο προσφέροντάς υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στην  ακριτική περιοχή μας.  Το Πρώτο δημοτικό στην αρχή το 1923 στεγάστηκε παλιό σε παλιό τούρκικο στρατιωτικό κτίριο αργότερα το 1950 ξεκίνησε η κατασκευή του σημερινού πέτρινου σχολείου.

Το 2017  έγινε η μετονομασία του σχολείου σε  Καραθεοδώρειο. Σήμερα για τους 73 μαθητές του προσφέρει ανοιχτά γήπεδα και κλειστό γυμναστήριο, αίθουσα βιβλιοθήκης ,αίθουσα εργαστηρίου ρομποτικής και αίθουσα πληροφορικής. Το σχολείο αποτελεί σημείο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας  με οργανωμένες δράσεις και παρεμβάσεις καταγράφει την τοπική ιστορία την μεταλαμπαδεύει στις επόμενες γενιές αλλά και από συνεργασίες την εξάγει ως πολιτιστικό προϊόν στο εξωτερικό ήδη υπάρχει συνεργασία με ένα σχολείο του βορείου Καναδά πού έχει μαθητές μόνο γηγενείς  Ινδιάνους της αμερικάνικης Ηπείρου και συμμετέχει σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με θέμα την κλιματική αλλαγή επίσης στηρίζει κάθε πρωτοβουλία προστασίας του περιβάλλοντος κάνοντας οργανωμένη ανακύκλωση χαρτιού και γυαλιού και μπαταρίας

Από τα σπλάχνα του έχουνε ξεπηδήσει εκατοντάδες επιστήμονες που έφτασαν  ως τη NASA.

 

Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού υλοποίησε την εικοστή αποστολή στο ακριτικό σχολείο του Έβρου και, συγκεκριμένα, απέστειλε:

  • 2 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές
  • 1 εκτυπωτή
  • Γραφική ύλη για τους μαθητές του σχολείου

Η συνολική αξία του υλικού που απεστάλη στο σχολείο είναι 1.500 ευρώ.

Για την αγορά των ειδών που εστάλησαν ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους υποστηρικτές του Μελάθρου για την αδιάλειπτη συμπαράσταση τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην εταιρεία Intrasoft για την έμπρακτη στήριξη της δράσης μας.

 

Στο Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με όλους εσάς δίνουμε ώθηση στην γνώση, στηρίζουμε τις νέες γενιές ώστε να αποτελέσουν τους χρήσιμους πολίτες του μέλλοντος της χώρας μας και δίνουμε το παράδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας για την ευημερία της πατρίδας μας.

Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της δράσης και σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί στην επέκταση της σε όλα τα ακριτικά σχολεία της Ελλάδας.

Είστε η δύναμή μας!

×

ΚΑΛΑΘΙ