You are currently viewing 2023 | Εικοστή Πρώτη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο Ριζίων Έβρου

2023 | Εικοστή Πρώτη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο Ριζίων Έβρου

Δεκέμβριος 2023

Σταθερά κοντά στους μικρούς μαθητές στα σύνορα της πατρίδας μας!

 

Λίγα λόγια για για τα Ρίζια Έβρου

Τα Ρίζια είναι ένα πολύ παλιό χωριό. Συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή ανακαλύφθηκαν υπολείμματα οικισμού της πρώιμης εποχής του Σιδήρου (9ος – 8ος αιώνας π.Χ.), κύριο χαρακτηριστικό του οποίου ήταν τα μεγαλιθικά μνημεία που λαξεύονταν σε φυσικούς ογκόλιθους.

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξή του από το 1800, καθώς ανήκαν διοικητικά στην Αδριανούπολη. Μετά τη βουλγαρική κατοχή (1913-1919) ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα. Τότε, ο βουλγαρικός και ο τουρκικός πληθυσμός του χωριού ανταλλάχθηκε με Έλληνες πρόσφυγες από περιοχές της Τουρκίας.

Όσον αφορά τη νεότερη ιστορία του χωριού οι Ριζιώτες κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ήταν ενωμένοι και δεν υπήρχαν γερμανόφιλοι ή συνεργάτες των Γερμανών. Αυτή η ιστορία διασώθηκε από στόμα σε στόμα και αποτελεί  πολύτιμη κληρονομιά των κατοίκων.

Το χωριό βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου, χτισμένο στις νότιες όχθες του ποταμού Άρδα και κατοικείται από ακρίτες εκ των οποίων οι περισσότεροι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες. Είναι ένας   τόπος που όχι μόνο δεν «σβήνει» αλλά έχει προοπτικές ανάπτυξης χάρις στους γεμάτους ενέργεια ανθρώπους που τον κατοικούν.

Δίπλα στο χωριό βρίσκεται η παραλία του Άρδα που αποτελεί πηγή ζωής και απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Τα τελευταία χρόνια, γίνεται μια προσπάθεια ανάπλασης της περιοχής. Όλα αυτά γίνονται με γνώμονα τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος καθώς ο Άρδας αποτελεί περιοχή Natura.

Στις 8 Νοεμβρίου που γιορτάζει το χωριό, πλήθος κόσμου συρρέει στο Ναό κάθε χρόνο, για να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα του 1815 των Πολιούχων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ , δωρεά της συντεχνίας κρεοπωλών του Κάραγατς το 1825.

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες του χωριού είναι άφθονες καθώς υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που διοργανώνουν εκδηλώσεις όλο το χρόνο. Το χωριό διαθέτει τους εξής συλλόγους: Σύλλογος Γυναικών Ριζίων, Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ριζίων, Σύλλογος Ηλικιωμένων Ριζίων, Σύλλογος Αιμοδοτών Ριζίων, Ποδοσφαιρική Ομάδα.

 

Λίγα λόγια για το Δημοτικό Σχολείο Ριζίων Έβρου

Όπως λένε οι γηραιότεροι το πρώτο δημοτικό σχολείο υπήρξε το κελί που λειτουργούσε τα έτη 1919-1921. Το 1923 έγινε το πρώτο δημοτικό σχολείο στην τοποθεσία όπου βρίσκεται ο παιδικός σταθμός. Λειτούργησε εκεί για πολλά χρόνια, ώσπου κρίθηκε ακατάλληλο το κτίριο για να λειτουργεί ως σχολείο. Το σχολείο συνέχισε να λειτουργεί στο γυναικωνίτη της εκκλησίας, σε σπίτια, αποθήκες και μαγαζιά, μέχρι το 1956-57 που έγινε το σημερινό σχολείο που χτίστηκε σε δύο δόσεις. Το σημείο όπου βρίσκεται το δημοτικό σχολείο ήταν το Τούρκικο νεκροταφείο και γύρω απ’ αυτά τα οικόπεδα ήταν ο Τούρκικος Μαχαλάς.

Στο 6/θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ριζίων φοιτούν 55 μαθητές που προέρχονται από τα χωριά Ρίζια,  Καστανιές, Κέραμο και Μαράσια. Αποτελείται  από έξι αίθουσες διδασκαλίας, ένα εργαστήριο πληροφορικής και τα γραφεία των δασκάλων και του Διευθυντή. Να σημειωθεί ότι στην αίθουσα της Β΄ τάξης φιλοξενείται μια όμορφη βιβλιοθήκη που εκτός των άλλων περιλαμβάνει και εκπαιδευτικό υλικό που αξιοποιείται στη διδασκαλία. Το Σχολείο έχει μεγάλο αύλειο χώρο περιτριγυρισμένο με δέντρα και πράσινο. Σημαντικό είναι ότι έχει  δρομολογηθεί η κατασκευή αίθουσας κλειστού γυμναστηρίου σε ένα μέρος της αυλής.

Το δημοτικό Σχολείο στα Ρίζια αποτελεί σημείο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλης της Ελλάδας για τις δράσεις του. Αξιοσημείωτη είναι η δημιουργία θερμοκηπίου  Protagon Team στις σχολικές εγκαταστάσεις μας με αρωγό την Ένωση «Μαζί με το Παιδί». Το θερμοκήπιο αποτελεί ένα μέσο ανάπτυξης της οικολογικής συνείδησης των μαθητών και της περαιτέρω ανάπτυξης  των δεξιοτήτων τους. Την εξωστρέφεια του εκπαιδευτικού προγράμματος αποδεικνύει η συνεργασία   με 12 φορείς σε όλη την Ελλάδα οι οποίοι στήριξαν  εθελοντικά αυτή την καινοτόμο και πρωτοποριακή δράση. Τα παιδιά συνεχίζουν όχι μόνο να ανακαλύπτουν, αλλά και να καλλιεργούν νέες δεξιότητες. Απέκτησαν περισσότερη υπευθυνότητα και ενώθηκαν σε μια μεγάλη ομάδα για να υλοποιήσουν τους στόχους τους.

 

Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού υλοποίησε την εικοστή πρώτη αποστολή στο ακριτικό σχολείο του Έβρου και, συγκεκριμένα, απέστειλε:

  • 1 διαδραστικό πίνακα
  • 2 βιντεοπροβολείς
  • Γραφική ύλη για τους μαθητές του σχολείου

Η συνολική αξία του υλικού που απεστάλη στο σχολείο είναι 1.500 ευρώ.

Για την αγορά των ειδών που εστάλησαν ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους υποστηρικτές του Μελάθρου για την αδιάλειπτη συμπαράσταση τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην εταιρεία Intrasoft για την έμπρακτη στήριξη της δράσης μας.

 

Στο Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με όλους εσάς δίνουμε ώθηση στην γνώση, στηρίζουμε τις νέες γενιές ώστε να αποτελέσουν τους χρήσιμους πολίτες του μέλλοντος της χώρας μας και δίνουμε το παράδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας για την ευημερία της πατρίδας μας.

Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της δράσης και σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί στην επέκταση της σε όλα τα ακριτικά σχολεία της Ελλάδας.

Είστε η δύναμή μας!

×

ΚΑΛΑΘΙ