You are currently viewing 2022 | Δωδέκατη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και βιβλίων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών Θεσπρωτίας

2022 | Δωδέκατη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και βιβλίων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών Θεσπρωτίας

Μάρτιος 2022

Στηρίζουμε σταθερά τη δημόσια εκπαίδευση στις ακριτικές περιοχές!

 

Λίγα λόγια για το Δήμο Φιλιατών

Ανάμεσα στο ποταμό Καλαμά, το Όρος Μουργκάνα και τα ελληνοαλβανικά σύνορα εκτείνεται η περιοχή των Φιλιατών με επίκεντρο την πόλη των Φιλιατών. Η Πόλη των Φιλιατών βρίσκεται 17 χλμ βορειοανατολικά της Ηγουμενίτσας. Διαμένουν σε αυτή πάνω από 3.000 κάτοικοι και αποτελεί έδρα του ομώνυμου Δήμου.​

Σήμερα η σύγχρονη σε υποδομές πόλη των Φιλιατών αποτελεί κέντρο ανάπτυξης, του διευρυμένου από το 1998, Δήμου Φιλιατών, αφού συγκεντρώνει τις διοικητικές, στρατιωτικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές, νοσηλευτικές υπηρεσίες της περιοχής.

Στη πόλη των Φιλιατών ο επισκέπτης μπορεί να δει και να θαυμάσει την γοητευτική ρυμοτομία που τη χαρακτηρίζει, καθώς και κτίρια με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Το μεγαλύτερο μέρος του συγκροτημένου αστικού χώρου έχει αναπτυχθεί στους λόφους που περιβάλουν το κέντρο της πόλης. Η πόλη διαιρείται από φαρδύτερους ή στενότερους δρόμους με οφιοειδείς χαράξεις, τοπικές διαπλατύνσεις και αδιέξοδα, σε μικρές, μεγάλες και άνισες μεταξύ τους οικοδομικές νησίδες. Η σημερινή πολεοδομική μορφή της πόλης, τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης, είναι σε γενικές γραμμές, αποτέλεσμα της ύπαρξης κτισμάτων από την εποχή της τουρκοκρατίας αλλά και της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους.

Τα 42 Τοπικά Διαμερίσματα που αποτελούν σήμερα το Δήμο Φιλιατών βρίσκονται διάσπαρτα σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από πλούσιο γεωγραφικό διαμελισμό, ποτάμια, βουνά, ρέματα και μικρές πεδιάδες που σε συνδυασμό με το ανθρωπογενές περιβάλλον (μονές, γεφύρια, παραδοσιακούς οικισμούς) μπορούν να αποτελέσουν για τον επισκέπτη ένα ενδιαφέροντα προορισμό. Ξεχωριστή θέση κατέχουν οι 5 παραδοσιακοί οικισμοί (Γιρομέρι, Φοινίκι, Φανερωμένη Πλαίσιο και Καμύτζιανη), που αποτελούν δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αλλά και πολλές περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές Natura και ως Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Ιδιαίτερο θρησκευτικό ενδιαφέρων παρουσιάζουν οι Ιερές Μονές με σπουδαιότερη την Ιερά Μονή Γιρομερίου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η οποία αποτέλεσε, την εποχή της τουρκοκρατίας, τον πνευματικό φάρο της περιοχής.

 

Λίγα λόγια για το 2o Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών είναι το ένα από τα δύο δημοτικά σχολεία της πόλης των Φιλιατών. Λειτουργεί ως 6/Θ δημοτικό σχολείο με 13 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων (δάσκαλοι, δάσκαλοι ειδικής αγωγής και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων: πληροφορικής, ξένων γλωσσών, φυσικής αγωγής, μουσικής κλπ) και 74 μαθητές. Οι μαθητές του σχολείου κατοικούν τόσο στους Φιλιάτες όσο και σε γειτονικά χωριά. Στο σχολείο λειτουργεί ολοήμερο πρόγραμμα και υλοποιείται το πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά Γεύματα».

Το σχολείο έχει συμμετάσχει και έχει διακριθεί σε εθνικά προγράμματα και διαγωνισμούς, όπως ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Ο Επιστημονικός Διαγωνισμός «Αριστοτέλης» και ο Μαθηματικός Διαγωνισμός «Παιχνίδι και Μαθηματικά» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Επίσης, οι μαθητές έχουν λάβει μέρος σε πρόγραμμα E-Twinning με τίτλο «Together in Concert» σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Φιλιατών. Το σχολείο επιδιώκει την υλοποίηση και τη συμμετοχή καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία στοχεύουν στη προαγωγή της γνώσης και τη διεύρυνση των ενδιαφερόντων των μαθητών, πέραν των διδακτικών αντικειμένων του βασικού προγράμματος σπουδών. Ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικού του σχολείου είναι έμπειροι και καταρτισμένοι. Στην πλειονότητά τους γνωρίζουν αγγλικά και έχουν ευχέρεια στη χρήση Η/Υ. Ως εκ τούτου, είναι σε θέση να υποστηρίξουν την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων συνεργασίας με σχολεία άλλων χωρών.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

  • 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ψηφιακής δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης για την οδική ασφάλεια (Ι.Ο.Α.Σ. ΄ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ΄ « Οδική Ασφάλεια Παντού και Πάντα!»
  • 1ο Βραβείο στην κατηγορία scratch for Beginners « Ο κρυμμένος θησαυρός» (ψηφοφορία κοινού)
  • 2ο Βραβείο στην κατηγορία scratch for Beginners « Οι αετοί των Φιλιατών» (ψηφοφορία κοινού)
  • 3ο Βραβείο στην κατηγορία scratch for Beginners « Ο κρυμμένος θησαυρός» (βραβείο της κριτικής επιτροπής)
  • Ειδικό βραβείο γραφικών στην κατηγορία scratch for Beginners « Οι αετοί των Φιλιατών» (βραβείο της κριτικής επιτροπής)
  • Βραβείο καλύτερης παρουσίασης στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (WRO HELLAS) « Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci)

 

Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού υλοποίησε τη δωδέκατη αποστολή στο μακρινό σχολείο του νομού Θεσπρωτίας και, συγκεκριμένα, απέστειλε:

  • 1 διαδραστικό πίνακα
  • 1 ηλεκτρονικό υπολογιστή
  • 1 βιντεοπροβολέα
  • 60 βιβλία για την δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου

Η συνολική αξία του υλικού που απεστάλη στο σχολείο είναι 1.800 ευρώ.

Για την αγορά των ειδών που εστάλησαν ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους Charalambos & Elena Pattihis Foundation, Thas Mar Shipping Co Ltd για την ευγενική δωρεά τους καθώς και τους υποστηρικτές του Μελάθρου.

 

Στο Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με όλους εσάς δίνουμε ώθηση στην γνώση, στηρίζουμε τις νέες γενιές ώστε να αποτελέσουν τους χρήσιμους πολίτες του μέλλοντος της χώρας μας και δίνουμε το παράδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας για την ευημερία της πατρίδας μας.

Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της δράσης και σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί στην επέκταση της σε όλα τα ακριτικά σχολεία της Ελλάδας.

Είστε η δύναμή μας!

×

ΚΑΛΑΘΙ