You are currently viewing Επίσκεψη Προέδρου Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού στην Κύπρο

Επίσκεψη Προέδρου Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού στην Κύπρο

Την Κύπρο επισκέφθηκε τον Σεπτέμβριο 2019 ο πρόεδρος του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού προκειμένου να συναντηθεί με διάφορες προσωπικότητες της Κύπρου με στόχο την ενημέρωση για τις δραστηριότητες του φορέα.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2019, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτιο Φωτίου στο γραφείο του στην Λευκωσία, παρουσία του ΑΝΤΙ1 Κύπρου. Από την πλευρά του, ο κύριος Φωτίου επεσήμανε ότι ο προσωπικός του στόχος είναι η νέα γενιά των αποδήμων που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε ξένο τόπο να γνωρίσει την ελληνική γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Σε αυτή την κατεύθυνση , ο Επίτροπος τόνισε την ανάγκη ύπαρξης πρωτοβουλιών σαν το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού. Δεσμεύτηκε ακόμη ότι θα παρέχει στον φορέα ηθική αλλά και έμπρακτη στήριξη. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του εστιάστηκε στην έκδοση του Μελάθρου «Ιστορία της Κύπρου» που μπορεί, όπως είπε, να αποτελέσει μοχλό διπλωματίας αλλά και πίεσης και, γι’ αυτό, πρέπει να συνδράμουν όλοι οι Έλληνες στην μετάφρασή του στην αγγλική γλώσσα.

Την ίδια ημέρα, ο κύριος Πανουσόπουλος επισκέφθηκε το εργοστάσιο των παγωτών Παπαφιλίππου ώστε να συναντήσει τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη κύριο Παναγιώτη Παπαφιλίππου, υποστηρικτή του φορέα. Αφού τον ευχαρίστησε για την έως τώρα στήριξή του στο Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού, του ανέλυσε τον νέο στόχο για την μετάφραση του έργου στα αγγλικά. Ο κύριος Παπαφιλίππου δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο του Μελάθρου και στο τέλος ξενάγησε τον κύριο Πανουσόπουλο στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, ο πρόεδρος του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού εμφανίστηκε στην εκπομπή του Νικήτα Κυριάκου «Μέρα Μεσημέρι» στον ΑΝΤ1 Κύπρου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ομογένειας με μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση από τα κεντρικά κράτη Ελλάδας και Κύπρου, στην τότε επικείμενη εκδήλωση του Μελάθρου στην Λεμεσό στις 21 Οκτωβρίου 2019 και στην φιλοδοξία του Μελάθρου να αποστείλει 3.000 αντίτυπα της έκδοσης «Ιστορία της Κύπρου» σε ελληνικές κοινότητες, σχολεία, πανεπιστήμια, κοινοβούλια του εξωτερικού.

Την ίδια ημέρα, ο κύριος Πανουσόπουλος επισκέφθηκε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Κώστα Χαμπιαούρη στο Υπουργείο. Αφού τον ενημέρωσε συνοπτικά σχετικά με την 30χρονη λειτουργία του φορέα, τον ευχαρίστησε για την στήριξη του δίτομου έργου «Ιστορία της Κύπρου» μέσω της επίσημης επιστολής από το Υπουργείο προς τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Κύπρου με την πρόταση η έκδοση να προστεθεί στις βιβλιοθήκες ως εργαλείο γνώσης της ιστορίας. Ο Υπουργός, από την πλευρά του, εμφανίστηκε συγκινημένος από το έργο του Μελάθρου και αφού συνεχάρη τον κύριο Πανουσόπουλο εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «λαός που σβήνει την ιστορία του, δεν έχει μέλλον».

Η μέρα έκλεισε με την επίσκεψη του προέδρου στον χορηγό του Μελάθρου κύριο Κιμωνίδη Αντώνη, ιδιοκτήτη της εταιρείας Levantina Fish. Γνωρίστηκε με τα νεότερα μέλη της οικογένειας Κιμωνίδη, τον ευχαρίστησε για την έμπρακτη στήριξη των προσπαθειών του Μελάθρου και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κύπρου και της Ελλάδας.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2019, ο πρόεδρος του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού συνάντησε τον κύριο Παττίχη Χαράλαμπο, επιχειρηματία και πρώην ιδιοκτήτη της φαρμακοβιομηχανίας Remedica. Ο κύριος Παττίχης στηρίζει το έργο του Μελάθρου εμπράκτως και υποσχέθηκε να είναι κοντά του και στο μέλλον.

Την ίδια ημέρα, ο κύριος Πανουσόπουλος πραγματοποίησε επίσκεψη στα γραφεία της ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ ώστε να συναντήσει τον κύριο Τουμαζή Τώνυ, μεγάλο χορηγό του Μελάθρου. Τον ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράστασή του στις προσπάθειες του φορέα και είχαν μια γόνιμη συζήτηση σχετικά με την ιστορία της Κύπρου, τα επιτεύγματα, τα λάθη και το μέλλον της. Ο κύριος Τουμαζής, με καταγωγή από την Αμμόχωστο, κάλεσε τον κύριο Πανουσόπουλο να πραγματοποιήσουν μαζί ένα οδοιπορικό στην Αμμόχωστο ώστε να διαπιστώσει με τα δικά του μάτια την κατάσταση. Η υπόσχεση που έδωσαν εκείνη την ημέρα πραγματοποιήθηκε ένα μήνα αργότερα.

×

ΚΑΛΑΘΙ