You are currently viewing 2019 | Εκδήλωση στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο – Λεμεσός, Κύπρος
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΤΟΜΟΥ ΕΡΓΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ ΣΑΒΒΑ

2019 | Εκδήλωση στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο – Λεμεσός, Κύπρος

Εκδήλωση στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο  – Λεμεσός, Κύπρος

«Η Ιστορία της Κύπρου ταξιδεύει στον κόσμο»

(21 Οκτωβρίου 2019)

 

Στις 21 Οκτωβρίου 2019 το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού πραγματοποίησε μία δεύτερη εκδήλωση στην Κύπρο, αυτή την φορά, στη Λεμεσό, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο. Στόχος της εκδήλωσης «Η Ιστορία της Κύπρου ταξιδεύει στον κόσμο» ήταν να ενημερώσει το κοινό σχετικά με την φιλοδοξία του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού να μεταφράσει το δίτομο έργο «Ιστορία της Κύπρου» στα αγγλικά και να αποστείλει δωρεάν 3.000 αντίτυπα στις βιβλιοθήκες των ξένων κέντρων εξουσίας (Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση).

Η ανταπόκριση και σε αυτή την εκδήλωση, όπως και σε εκείνη που προηγήθηκε στην Λευκωσία στις 24 Ιουνίου 2019, ήταν μεγάλη και συγκινητική. Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους προς το έργο του Μελάθρου και την τιτάνια προσπάθειά του η ιστορία της Κύπρου να ταξιδέψει στις βιβλιοθήκες του εξωτερικού. Τον θαυμασμό τους πολλαπλασίασε η παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ του Οικουμενικού Ελληνισμού το οποίο παρουσίασε το οδοιπορικό του φορέα σε όλο τον πλανήτη και την επίσκεψη στον Ελληνισμό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Ο πρόεδρος του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού Σταύρος Πανουσόπουλος αναφέρθηκε συνολικά στην 30ετή αδιάκοπη προσπάθειά του ώστε τα ελληνικά ιδεώδη, η ελληνική γλώσσα και ιστορία και ο ελληνικός πολιτισμός να διασωθούν και να προβληθούν στο εξωτερικό. Εξέφρασε τον θαυμασμό του προς το Ελληνοκυπριακό Έθνος για την δημιουργικότητά του, την εργατικότητά του, την αγάπη του προς την πατρίδα και την ιστορία της αλλά και την αντοχή του στα δράματα που έχει βιώσει με τελευταίο αυτό της εισβολής του ’74. Ανακοίνωσε επίσημα την φιλοδοξία και την στοχοπροσήλωση του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού ώστε το δίτομο έργο «Ιστορία της Κύπρου» να «ταξιδέψει» στο εξωτερικό και να γίνει κτήμα Ελλήνων ομογενών αλλά και ξένων. Φανερά συγκινημένος από την πρόσφατη επίσκεψή του στην νεκρή πόλη στα όρια της Αμμοχώστου, δήλωσε ότι στο μέλλον το επόμενο κεφάλαιο το οποίο θα σχετίζεται με την Κύπρο θα αφορά στην Αμμόχωστο, την ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί ακόμα.

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτιος Φωτίου παρευρέθηκε στην εκδήλωση και στην ομιλία του αφού εξέφρασε τον θαυμασμό και τα συγχαρητήριά του προς το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού και το έργο του, υποσχέθηκε μια γενναία βοήθεια ώστε η φιλοδοξία του να πάρει σάρκα και οστά. Συγκίνησε το κοινό αναφερόμενος ότι όλοι οι Έλληνες εντός και εκτός των συνόρων οφείλουν να γνωρίζουν την ιστορία, όσα συνέβησαν και καθόρισαν το μέλλον του τόπου. Επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας γέφυρας επικοινωνίας με την Ομογένεια και τα πολλαπλά οφέλη που θα αποφέρει αυτή.

Οι μεγάλοι χορηγοί και συμπαραστάτες του φορέα μας στην Κύπρο, κύριοι Τουμαζής Τώνυ και Παττίχης Χαράλαμπος ανέβηκαν στο βήμα και αναφέρθηκαν στην συγκίνηση που αισθάνθηκαν όταν έμαθαν για τις προσπάθειες του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού για την Κύπρο αλλά και το χρέος που ένιωσαν ότι πρέπει να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις. Το οποίο έκαναν και δεσμεύτηκαν ότι θα ξανακάνουν και στο μέλλον σε κάθε νέα προσπάθεια του φορέα.

Ο Ύπατος Πρόεδρος του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού για την Κύπρο Γεώργιος Χριστοφίδης για μία ακόμη φορά στην ομιλία του συγκίνησε το κοινό με την περιγραφή της πορείας του και των πεπραγμένων του από την θητεία του ως Πρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων. Ταυτίστηκε με τους σκοπούς και το έργο του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού και παρακίνησε το κοινό να στηρίξει την προσπάθεια μετάφρασης του δίτομου έργου στα αγγλικά.

Τελευταία ομιλία εκείνη του επιμελητή της έκδοσης «Ιστορία της Κύπρου» καθηγητή Σάββα Νεοκλέους. Ενημέρωσε συνοπτικά το κοινό για τα περιεχόμενα του δίτομου έργου, επεσήμανε την κοπιώδη προσπάθεια επιστημονικής μελέτης και συγγραφής του έργου αλλά και την σημασία μετάφρασής του στα αγγλικά και αποστολής του στα ξένα κέντρα εξουσίας.

Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, ο Πέτρος Γαϊτάνος μάγεψε το κοινό με την αναλλοίωτη φωνή του αλλά και τα υπέροχα μουσικά κομμάτια που επέλεξε να ερμηνεύσει.

Ειδική μνεία στον ξεχωριστό δημοσιογράφο του ΑΝΤΕΝΝΑ Νικόλα Βαφειάδη, συνοδοιπόρο του Μελάθρου προ ετών, ο οποίος ταξίδεψε στην Κύπρο αποκλειστικά για την παρουσίαση της εκδήλωσης και έλαβε διθυραμβικά σχόλια.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκαν οι χορηγοί και υποστηρικτές του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού:

  • Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού & Ορεινής κ.κ. Ησαίας. Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Κύρρης
  • Ζαχαριάδης Φίλιος, ιδιοκτήτης της Royal Crown Insurance
  • Θεοχάρους Δημήτριος, πρόεδρος της Etex Ltd, Ομίλου ανταλλακτικών αυτοκινήτων
  • Θεοχάρους Ανδρέας, πρώην πρόεδρος της Etex Ltd, Ομίλου ανταλλακτικών αυτοκινήτων
  • Φιλιαστίδης Δημήτριος, ιδιοκτήτης της Eapmarine
  • Καραολης Χριστόδουλος, ιδιοκτήτης της Karaolis Group
  • Μαρτίνη Ναταλί, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Sir Paul
  • Χρυσοστόμου Σωτηρούλα, ιδιοκτήτρια της Chtisma Trading Ltd
×

ΚΑΛΑΘΙ