You are currently viewing Ανακοίνωση δράσεων Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού 2020-2021

Ανακοίνωση δράσεων Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού 2020-2021

Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού, το οποίο επί 35 και πλέον έτη αγωνίζεται για την διάδοση και διάσωση της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού καθώς και για την ενίσχυση του ομογενειακού Ελληνισμού μέσω εκδόσεων, εκδηλώσεων και αποστολών ανακοινώνει το σύνολο των δράσεων που προγραμματίζει για το τέλος του 2020 και το 2021.

Συνολικά, προγραμματίζεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των παρακάτω ενεργειών ανά ενότητα:

  1. ΕΚΔΟΣΕΙΣ
  • Λεύκωμα Επανάστασης 1821: Θα διατεθεί το 2021. Πρόκειται για μια συλλεκτική έκδοση (κείμενα & εικόνες) το οποίο εντοπίζει και προβάλλει τους πρωταγωνιστές της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της Ελλάδας από την Οθωμανική τυραννία(κληρικούς, αρματωλούς και κλέφτες, πολιτικούς-διπλωμάτες-προεστούς-δημογέροντες, λόγιους-διδασκάλους-γραμματικούς, ανθρώπους του επιχειρείν-μεγάλους ευεργέτες, φιλέλληνες). Πρόκειται για ένα σύνολο 150 πρωταγωνιστών της ηρωικής περιόδου 1821-1828 χάρις στους οποίους διαθέτουμε σήμερα όλοι το προνόμιο να είμαστε πολίτες μιας ελεύθερης ελληνικής πολιτείας, υποδείγματος δημοκρατίας, πρόνοιας, σταθερότητας και αξιοσύνης.
  • “1821-2021: Οι Ευεργέτες του Ελληνισμού”: Θα εκδοθεί στο τέλος του 2021. Πρόκειται για μία συλλεκτική έκδοση η οποία θα αναφέρεται στους ευεργέτες του Ελληνισμού χωρίζοντάς τους σε 3 κατηγορίες:
  • Ευεργέτες Ελληνικής Επανάστασης
  • Ευεργέτες από τον Ελληνισμό της Διασποράς
  • Σύγχρονοι Ευεργέτες της Ελλάδας
  • Αμμόχωστος: Θα κυκλοφορήσει το 2021. Πρόκειται για ένα ιστορικό αφιέρωμα για την πολύπαθη Αμμόχωστο, την πόλη-ντροπή για τον σύγχρονο δυτικό κόσμο. Η έκδοση θα είναι δίγλωσση (ελληνικά-αγγλικά) και στόχος μας είναι η αποστολή της στην διεθνή κοινότητα προς ενημέρωση και, κυρίως, υπενθύμιση της ντροπιαστικής κατάστασης της Αμμοχώστου που είναι μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα.
  • Επιτραπέζιο ημερολόγιο 2021: Θα κυκλοφορήσει εντός του μηνός Οκτωβρίου 2020 και περιλαμβάνει εικόνες από διάσημα έργα τέχνης με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που μας παραχώρησαν κορυφαία μουσεία και πινακοθήκες Ελλάδας και Κύπρου. Μέρος των εσόδων της πώλησης του ημερολογίου θα διατεθεί στη δωρεά εξωσχολικών βιβλίων και σχολικού εξοπλισμού στα ακριτικά δημόσια σχολεία της Ελλάδας μέσω της νέας μας δράσης «Ταξίδι γνώσης στην ακριτική Ελλάδα».

 

  1. ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
  • www.ellinismos.gr: Η ιστοσελίδα θα είναι έτοιμη εντός του 2020. Δεκαετίες τώρα ο εντοπισμός Ελλήνων της Διασποράς, η γνώση του ακριβούς αριθμού τους και των περιοχών όπου ζουν, οι τόποι καταγωγής τους, οι αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων, οι περιγραφές του ξεριζωμού τους και της εγκατάστασης και προκοπής τους στις χώρες που τους υποδέχτηκαν, παραμένουν άγνωστα σε όλους μας. Όλα αυτά επιχειρούμε να αναδείξουμε μέσω της ιστοσελίδας www.ellinismos.gr η οποία φιλοδοξούμε να αποτελέσει έναν κόμβο συνάντησης του Ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων. Θα περιλαμβάνει τις βιογραφίες Ελλήνων από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και η αναζήτηση θα μπορεί να γίνει πολύ εύκολα βάσει πολλαπλών κριτηρίων (τόπο διαμονής, τόπο καταγωγής, επάγγελμα, κλπ).
  • «Ταξίδι της γνώσης στην ακριτική Ελλάδα»: Θα ξεκινήσει το 2021. Τα παιδιά, οι επόμενες γενιές, αποτελούν την ελπίδα του κόσμου που ζούμε εφ’ όσον μπορέσουμε όλοι μαζί να τους παρέχουμε τα απαραίτητα εφόδια που προσφέρουν τόσο η σύγχρονη επιστημονική γνώση όσο και η ιστορική μνήμη. Το Μέλαθρον, με την ανάληψη αυτής της δράσης, έχει στόχο να δωρίσει σε δημόσια σχολεία ακριτικών περιοχών της Ελλάδας βιβλία, εξοπλισμό Η/Υ, οπτικοακουστικό εξοπλισμό, εξοπλισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής.
  • Μετάφραση δίτομου έργου «Ιστορία της Κύπρου»: Έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το 2021. Το δίτομο έργο στα ελληνικά που αγκαλιάστηκε από Ελλάδα και Κύπρο, προλογίζεται από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και εντάχθηκε στον κατάλογο προτεινόμενων βιβλίων από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταφράζεται αυτή την περίοδο στα αγγλικά. Μετά την ολοκλήρωση της μετάφρασης, θα δρομολογηθεί η εκτύπωση του δίτομου έργου στα αγγλικά και αποστολή 3.000 αντιτύπων δωρεάν σε σχολεία, βιβλιοθήκες κοινοβουλίων και συλλόγων του εξωτερικού.
  • Θεατρική παράσταση: Ετοιμάζεται για τον Οκτώβριο του 2021. Η Μιμή Ντενίση έχει αναλάβει την οργάνωση θεατρικής παράστασης που αποτελεί και την συνέχεια των δικών της παραστάσεων «Σμύρνη μου αγαπημένη». Η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και ιδιαίτερα της μετανάστευσης από την δεκαετία του ’50 που έστειλε 7.000.000 Έλληνες σε όλο τον πλανήτη.
×

ΚΑΛΑΘΙ