You are currently viewing Μήνυμα Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού για τα εξοργιστικά σχέδια εποικισμού της Αμμοχώστου από την Τουρκία

Μήνυμα Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού για τα εξοργιστικά σχέδια εποικισμού της Αμμοχώστου από την Τουρκία

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με πληροφορίες έγκυρων κυπριακών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, η Τουρκία επιχειρεί να προωθήσει σχέδια εποικισμού της Αμμοχώστου. Τα σχέδια αυτά η Τουρκία έχει προσπαθήσει ξανά στο παρελθόν να υλοποιήσει κυρίως για να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης προς την διεθνή κοινότητα προκειμένου να πετύχει σε διάφορες άλλες της διεκδικήσεις.

Η Αμμόχωστος, η πόλη-φάντασμα, η πόλη από την οποία βιαίως εκδιώχθηκαν οι Ελληνοκύπριοι το 1974 αφήνοντας πίσω τους τις περιουσίες τους, τους κόπους και τις αναμνήσεις που περνούσαν από γενιά σε γενιά, αποτελεί μια ουδέτερη ζώνη. Απαγορεύεται στους Ελληνοκυπρίους να επιστρέψουν στις εστίες τους και φυλάσσεται από τον τουρκικό στρατό. Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου με τα σάπια κτίρια-φαντάσματα αποτελούσε μέχρι το 1974 ένα στολίδι της Μεσογείου, ανθούσε οικονομικά και κοινωνικά και προσέλκυε επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το ζήτημα της Αμμοχώστου, το οποίο ως Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού έχουμε αναδείξει και σκοπεύουμε εντός του επόμενου έτους να αναδείξουμε διεθνώς ακόμη πιο ηχηρά, αποτελεί την ντροπή και την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας. Έπειτα από τόσα χρόνια, ουδεμία επίλυση έχει βρεθεί και το πρόβλημα διαιωνίζεται μαζί με εκείνο συνολικά της Κύπρου. Σήμερα, η Τουρκία επιδιώκει να προκαλέσει ξανά και σχεδιάζει χωρίς καμία συνεννόηση –κατά την συνήθειά της- με την Κυπριακή Δημοκρατία ή την διεθνή κοινότητα τον  εποικισμό της Αμμοχώστου.

Στη νέα αυτή πρόκληση, στεκόμαστε πλάι στους συμπατριώτες μας στην Κύπρο και ενώνουμε τις φωνές μας με τις δικές τους προς την κατεύθυνση ανεύρεσης μιας δίκαιης λύσης από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες και ζητούμε την οριστική επίλυση του ζητήματος της Αμμοχώστου το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί πληγή στην ψυχή του Ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας και Κύπρου.

×

ΚΑΛΑΘΙ