You are currently viewing 2021 | Τρίτη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Ξηρόκαμπου Λέρου

2021 | Τρίτη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Ξηρόκαμπου Λέρου

Μάιος 2021

Το ταξίδι της Γνώσης στην Ακριτική Ελλάδα έφτασε αυτή τη φορά στη Λέρο!

 

Λίγα λόγια για τον Ξηρόκαμπο Λέρου

 Μία μικρή εύφορη κοιλάδα φιλοξενεί το χωριό Ξηρόκαμπο το οποίο βρίσκεται στο νότιο άκρο της Λέρου, ανάμεσα στα βουνά Σκουμπάρδα και Τσίγκουνα. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2011, το χωριό απαριθμεί περίπου 520 κατοίκους. Για πολιούχο του έχει τον Άγιο Φανούριο και ιδιαίτερο αξιοθέατο την Παναγιά, την Καβουράδαινα. Κοντά στην παραλία γραφικές νησιώτικες ταβέρνες υποδέχονται κάθε καλοκαίρι πολλούς επισκέπτες. Στο κέντρο του χωριού το σχολείο κτισμένο σε μικρό ύψωμα με 50 περίπου μαθητές.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι και ψαράδες. Κοντά στην κεντρική παραλία υπάρχει γήπεδο στίβου και ποδοσφαίρου.

Την άνοιξη το χωριό, όπως περιγράφουν οι κάτοικοι, δε θυμίζει καθόλου την επωνυμία του. Όπου κι αν πας ανθισμένες αυλές με πανέμορφα λουλούδια και ιδιαίτερες μυρωδιές από τους κήπους σε συνοδεύουν σε κάθε βήμα.

 

Λίγα λόγια για το Δημοτικό σχολείο Ξηροκάμπου

 Το Δημοτικό Σχολείο Ξηρόκαμπου Λέρου ιδρύθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1950 ως διθέσιο. Από το σχολικό έτος 1950-1951 έως και το σχολικό έτος 1960-1961 στεγαζόταν στο οίκημα Ρούσσου κοντά στην εκκλησία του Αγίου Βλάση. Η εφορία σχολών Λέρου αποφάσισε με την υπ’ αριθμ. 64/1959 πράξη της να διαθέσει το ποσό των 140.000 δραχμών για την ανέγερση και αποπεράτωση του διδακτηρίου.

Το ποσό διετέθη από το κληροδότημα Θεολόγου Μαρκόπουλου μετά από έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών. Το οικόπεδο εντός του οποίου ανηγέρθη το σχολείο ανήκε στο δημόσιο. Αποκτήθηκε μετά από ενέργειες της σχολικής εφορίας. Η σχολική εφορία του Δημοτικού Σχολείου Ξηρόκαμπου με την πράξη 13/ 11-11-1961 ομόφωνα ανακήρυξε τον αείμνηστο Θεολόγο Μαρκόπουλο «μεγάλο ευεργέτη», διότι από την περιουσία του διετέθη το ποσό για την ίδρυση του σχολείου και ονόμασε το σχολείο «Μαρκοπούλειο Δημοτικό».

Από το 1961 μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά έργα στο σχολείο, έχουν προστεθεί αίθουσες και εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας υπάρχουν εργαστήριο εικαστικών και Θεατρικής Αγωγής και εργαστήριο για την εκμάθηση των Η/Υ. Το σχολείο ξεκίνησε με οργανικότητα διθέσιου και έφτασε να λειτουργεί και ως εξαθέσιο. Τη σχολική χρονιά 2020-2021 λειτουργεί ως πενταθέσιο.

Στο ενεργητικό του σχολείου συμπεριλαμβάνονται πλήθος προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, Πολιτισμού κ.α. ,καθώς επίσης, σχολικός κήπος και καινοτόμα προγράμματα, όπως διατροφικές συνήθειες- φυσικό περιβάλλον.

Έχει υιοθετημένη παραλία την οποία κάθε χρόνο φροντίζουν μαθητές και δάσκαλοι, έχει ομάδα δενδροφύτευσης, συμμετέχει στην προσπάθεια ανακύκλωσης πλαστικού και μπαταριών κτλ.

Διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη με 1.500 τίτλους βιβλίων περίπου, η οποία λειτουργεί ως δανειστική σε μαθητές και γονείς.

 

Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού με την οικονομική ενίσχυση που πρόσφεραν οι υποστηρικτές του αλλά και την αρωγή της εταιρείας Intrasoft υλοποίησε και την τρίτη αποστολή στο μακρινό σχολείο της Λέρου και, συγκεκριμένα, απέστειλε:

  • 2 φορητούς Η/Υ (Laptops) ευγενικής προσφοράς της εταιρείας Intrasoft
  • 48 βιβλία για την δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου τα οποία αποτελούν ευγενική προσφορά του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού
  • 3 χάρτες γεωφυσικούς και πολιτικούς οι οποίοι αποτελούν ευγενική προσφορά του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού

 Η συνολική αξία του υλικού που απεστάλη στο σχολείο είναι 1.000 ευρώ.

 

Στο Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με όλους εσάς δίνουμε ώθηση στην γνώση, στηρίζουμε τις νέες γενιές ώστε να αποτελέσουν τους χρήσιμους πολίτες του μέλλοντος της χώρας μας και δίνουμε το παράδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας για την ευημερία της πατρίδας μας.

Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της δράσης και σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί στην επέκταση της σε όλα τα ακριτικά σχολεία της Ελλάδας.

Είστε η δύναμή μας!

×

ΚΑΛΑΘΙ