You are currently viewing 2021 | Έκτη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου Ιωαννίνων

2021 | Έκτη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου Ιωαννίνων

Ιούνιος 2021

Το ταξίδι της Γνώσης στην Ακριτική Ελλάδα συμπληρώνει 6 μήνες προσφοράς στα ακριτικά μας σχολεία!

 

Λίγα λόγια για το Καλπάκι

Το  Καλπάκι βρίσκεται βορειοδυτικά του νομού  Ιωαννίνων σε υψόμετρο 430 μέτρων και απέχει 35 χιλιόμετρα από την την πόλη των Ιωαννίνων.

Είναι χτισμένο πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί προς Κόνιτσα και στον οδικό άξονα που οδηγεί προς Αλβανία.

Στα δυτικά απλώνεται η εύφορη πεδιάδα του Άνω Καλαμά ενώ στα βόρεια του χωριού βρίσκεται η περιοχή του Ζαγορίου με τα περίφημα Ζαγοροχώρια.

Η κοινότητα του Καλπακίου δημιουργήθηκε το 1972 ύστερα από συνένωση δύο οικισμών οι οποίοι αποτελούνταν από κατοίκους του Ελαφότοπου και των Κάτω Πεδινών.

Στο μέρος αυτό ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 όπου τα Ελληνικά στρατεύματα αναχαίτισαν τα Ιταλικά ύστερα από φοβερές μάχες.

Στην πλαγιά του λόφου προφήτης Ηλίας, το καλοδιατηρημένο ΟΧΙ θυμίζει την εποχή και το έπος του ’40. Στην είσοδο του Καλπακίου υπάρχει το Πολεμικό Μουσείο όπου το επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι στρατιώτες ξεναγοί λύνουν τις απορίες των επισκεπτών σχετικά με τα γεγονότα του πολέμου και υπάρχουν πλούσια εκθέματα, γραφική και ηχητική αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου.

Μετά την οχυρωματική τάφρο υπάρχει η σπηλιά όπου χρησιμοποιήθηκε ως Στρατηγείο του Διοικητή της 8ης Μεραρχίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Την είσοδο της σπηλιάς κοσμεί η προτομή του Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, που με την πίστη του να υπερασπιστεί τη γραμμή άμυνας Ελαίας – Καλαμά καθήλωσε τις Ιταλικές δυνάμεις στο Καλπάκι. Πάνω από τον οικισμό και στον λόφο Σειλητούρια δεσπόζει το γιγάντιο μπρούτζινο άγαλμα του πολεμιστή στρατιώτη του ’40, στον Τύμβο του Μαχητή, όπου φυλάγεται στρατιωτικό οστεοφυλάκιο πεσόντων. Κάθε χρόνο, στην επέτειο του ΟΧΙ, γίνονται δεήσεις, προσκλητήριο νεκρών και στην απέναντι βουνοπλαγιά, εντυπωσιακή αναπαράσταση της μάχης.

Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό βρίσκεται η Ιερά Μονή της Βελλάς του 11ου αιώνα όπου λειτουργεί εκκλησιαστική σχολή και μέχρι το 1989 λειτουργούσε και Παιδαγωγική Ακαδημία.

Το Καλπάκι σήμερα αποτελεί έδρα του Δήμου Πωγωνίου ο οποίος αριθμεί 61 κοινότητες.

 

Λίγα λόγια για το Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου Ιωαννίνων

Το Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου λειτουργεί σήμερα ως εξαθέσιο με  όλες τις ειδικότητες μαθημάτων καθώς και ως ολοήμερο με τους μαθητές που παραμένουν στο ολοήμερο να σιτίζονται στο χώρο του σχολείου .

Το κτίριο του σχολείου εγκαινιάστηκε το 1997 και διαθέτει κυλικείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ,αίθουσα υπολογιστών καθώς και αίθουσα μουσικής.

Δίπλα από το χώρο του σχολείου υπάρχει κλειστό Γυμναστήριο όπου γίνεται το μάθημα της Γυμναστικής καθώς και διάφορες εκδηλώσεις .

Στο Δημοτικό Σχολείο προσέρχονται μαθητές από τα γύρω χωριά που δεν έχουν σχολείο όπως από Δολιανά, Άνω Ραβένια , Γεροπλάτανο , Μαυροβούνι, Κάτω Ραβένια, Βίκος, Αρίστη, Άνω Πεδινά, Χρυσόραχη, Βροντισμένη ,Μαζαράκι, Βήσσανη .

Τα τελευταία 5 χρόνια το σχολείο φιλοξενεί προσφυγόπουλα από την δομή που βρίσκεται στα Δολιάνα ένα χωριό 7 χιλιόμετρα από το Καλπάκι.

 

Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού με την οικονομική ενίσχυση που πρόσφεραν οι υποστηρικτές του αλλά και την αρωγή των εταιρειών Chimar και Μ.Σ. Ιακωβίδης Ελλάς υλοποίησε την έκτη αποστολή στο μακρινό σχολείο του νομού Ιωαννίνων και, συγκεκριμένα, απέστειλε:

  • 1 Laptop ευγενικής προσφοράς της εταιρείας Chimar
  • 3 οθόνες Η/Υ ευγενικής προσφοράς της εταιρείας Μ.Σ. Ιακωβίδης Ελλάς
  • 2 βιντεοπροβολείς ευγενικής προσφοράς της εταιρείας Chimar
  • 1 μικροφωνική εγκατάσταση ευγενικής προσφοράς του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού
  • 7 βιβλία για την δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου τα οποία αποτελούν ευγενική προσφορά του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού

Η συνολική αξία του υλικού που απεστάλη στο σχολείο είναι 1.900 ευρώ.

 

Στο Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με όλους εσάς δίνουμε ώθηση στην γνώση, στηρίζουμε τις νέες γενιές ώστε να αποτελέσουν τους χρήσιμους πολίτες του μέλλοντος της χώρας μας και δίνουμε το παράδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας για την ευημερία της πατρίδας μας.

Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της δράσης και σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί στην επέκταση της σε όλα τα ακριτικά σχολεία της Ελλάδας.

Είστε η δύναμή μας!

×

ΚΑΛΑΘΙ