You are currently viewing 2021 | Πέμπτη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Πηγής Λέσβου

2021 | Πέμπτη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Πηγής Λέσβου

Ιούνιος 2021

Το ταξίδι της Γνώσης στην Ακριτική Ελλάδα εξαπλώνεται συνεχώς στην ακριτική μας πατρίδα!

 

Λίγα λόγια για την Πηγή Λέσβου

 Η κοινότητα της Πηγής βρίσκεται ΒΔ από τη Μυτιλήνη σε απόσταση 20,9 χλμ. Και σε υψόμετρο 140μ. Το χωριό περιστοιχίζεται από λόφους με ελαιόδεντρα, γεγονός που το καθιστά αθέατο.

Το χωριό είναι χτισμένο στην αριστερή όχθη του χειμάρρου «Τενέγια». Το όνομα του χωριού προέρχεται από τις πολλές υδάτινες πηγές που υπάρχουν γύρω από το χωριό. Μάλιστα, μία από αυτές είναι αφιερωμένη στον  ναό της  Αγίας Παρασκευής που είναι ο κεντρικός του χωριού. Το νερό αυτής της πηγής διοχετεύεται εντός του ναού και ονομάζεται αγίασμα .

Σύμφωνα με την παράδοση και τις αφηγήσεις των γεροντότερων, το χωριό Πηγή πρωτοκατοικήθηκε γύρω στο 1780. Τότε η Πηγή ήταν ένας αγροτικός συνοικισμός 25 περίπου σπιτιών. Οι κάτοικοί του προέρχονταν από το εγκαταληφθέν χωριό Παλαιοχώρι που βρισκόταν σε απόσταση 4-5 χλμ. από τη σημερινή τοποθεσία και από το οποίο δε σώζεται τίποτα. Οι κάτοικοι του εγκαταληφθέντος χωριού ληστεύονταν από Τούρκους και πειρατές. Για το λόγο αυτό επέλεξαν ως ασφαλέστερη τοποθεσία την περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Πηγή.

Από την εποχή της Τουρκοκρατίας αναφέρεται η  εξής παράδοση:

«Ένας καλόγερος αποκαλούμενος “Καλογερέλι”, όταν πληροφορήθηκε ότι η Φιλική Εταιρεία οργανώνει επανάσταση κατά των Τούρκων, εγκατέλειψε το μοναστήρι του δίπλα από την Καλλονή και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Μαζί με αυτόν εξαφανίστηκε την ίδια εποχή, γύρω στο 1805 και ένας άλλος νέος από την Πηγή ο Κουτουγδής, χωρίς να είναι γνωστό το μικρό του όνομα. Με την πάροδο 2 ετών από την εξαφάνιση του Κουτουγδή, οι κάτοικοι της Πηγής πληροφορήθηκαν ότι στην Οδυσσό της Ρωσίας, μεταξύ των μελών της Φιλικής Εταιρείας κινιόταν και ο νεαρός Κουτουγδής. Του έστειλαν τότε επιστολή γράφοντάς του μεταξύ άλλων τα εξής: «Κουτουγδή κατέβα κάτω,   κι είν΄ ο κόσμος άνω κάτω». Ο Κουτουγδής επέστρεψε από τη Ρωσία, αναμείχθηκε με άλλους Φιλικούς της Λέσβου και δρούσε επί 6ετίας. Σε ηλικία όμως 35 ετών, την παραμονή της Επανάστασης συνελήφθη από τους Τούρκους της Λέσβου και απαγχονίστηκε σε πλάτανο του «Νιού Χωριού» δίπλα στο σημερινό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Πριν την απαγχόνισή του γνωστοποίησε ότι δρούσε στη Ρωσία μαζί με τον μοναχό “Καλογερέλι”.

Σήμερα η Πηγή έχει περίπου 350 κατοίκους. Οι περισσότεροι ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια και λιγότεροι με την κτηνοτροφία. Από το αρχείο του σχολείου προκύπτει ότι στα παρελθόντα έτη υπήρχαν ανυπέρβλητα εμπόδια για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια της πνευματικής ζωής, με κυριότερο την έλλειψη πόρων.

 

Λίγα λόγια για το Δημοτικό Σχολείο Πηγής Λέσβου

 Σύμφωνα με το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Πηγής δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί το έτος και το ΦΕΚ ίδρυσης του σχολείου. Αρχείο σώζεται από το έτος 1929, παρά το γεγονός ότι σχολείο υπήρχε στην Πηγή δεκάδες χρόνια πρωτύτερα. Το διδακτήριο στο οποίο στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο Πηγής ανεγέρθη το 1928. Στο πέρασμα των χρόνων από το 1928 μέχρι σήμερα το σχολείο λειτούργησε ως 2/θεσιο και ως 3/θεσιο.

Τη φετινή σχολική χρονιά το Δημοτικό Σχολείο Πηγής λειτουργεί ως 3/θεσιο με 2 τμήματα ολοημέρου και διδάσκουν 5 δάσκαλοι  και 6 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (αγγλικών, φυσικής αγωγής, εικαστικών, ΤΠΕ, μουσικής και θεατρικής αγωγής).

 

Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού με την οικονομική ενίσχυση που πρόσφεραν οι υποστηρικτές του αλλά και την αρωγή της εταιρείας Σαβράμης υλοποίησε και την πέμπτη αποστολή στο μακρινό σχολείο της Λέσβου και, συγκεκριμένα, απέστειλε:

  • 2 Η/Υ ευγενικής προσφοράς της εταιρείας Σαβράμης
  • 1 Διαδραστικό Πίνακα ευγενικής προσφοράς του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού
  • 1 βιντεοπροβολέα ευγενικής προσφοράς του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού
  • 33 βιβλία για την δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου τα οποία αποτελούν ευγενική προσφορά του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού

 Η συνολική αξία του υλικού που απεστάλη στο σχολείο είναι 2.000 ευρώ.

 

Στο Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με όλους εσάς δίνουμε ώθηση στην γνώση, στηρίζουμε τις νέες γενιές ώστε να αποτελέσουν τους χρήσιμους πολίτες του μέλλοντος της χώρας μας και δίνουμε το παράδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας για την ευημερία της πατρίδας μας.

Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της δράσης και σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί στην επέκταση της σε όλα τα ακριτικά σχολεία της Ελλάδας.

Είστε η δύναμή μας!

×

ΚΑΛΑΘΙ