You are currently viewing 2021 | Τέταρτη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τρίτους Λέσβου

2021 | Τέταρτη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τρίτους Λέσβου

Μάιος 2021

Το ταξίδι της Γνώσης στην Ακριτική Ελλάδα αγκυροβόλησε στη Λέσβο!

 

Λίγα λόγια για το Δημοτικό σχολείο Κάτω Τρίτους Λέσβου

 Το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τρίτους  είναι ένα από τα μικρά επαρχιακά δημοτικά σχολεία της Λέσβου,  με έντονη όμως εξωστρέφεια και πλούσια δράση με στόχο το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία.

Στεγάζεται σε ένα όμορφο επιβλητικό, πετρόκτιστο διατηρητέο κτίριο, στην τοπική κοινότητα του Κάτω Τρίτους, ένα επίγειο παράδεισο απαράμιλλου φυσικού κάλους, στον Κόλπο της Γέρας, σχετικά κοντά με την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη.

Το σχολείο λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως εξαθέσιο , ολοήμερο και είναι επανδρωμένο με όλες τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών που προσφέρουν στους μαθητές μια ολοκληρωμένη και σφαιρική εκπαίδευση.

Σχολικές δράσεις

Οι μαθητές με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού προσωπικού έχουν αναπτύξει μία σειρά από καλές πρακτικές και υλοποιούν κάθε σχολική χρονιά ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον τομέα του πολιτισμού, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της αγωγής υγείας.

Κάποιες από αυτές τις δράσεις που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι:

-Πρόγραμμα υγιεινής διατροφής . Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οι μαθητές γνώρισαν τα τοπικά προϊόντα, δοκίμασαν παραδοσιακές συνταγές, πειραματίστηκαν στην κατασκευή τοπικών συνταγών, έφτιαξαν χυμούς και μαρμελάδα από τα φρούτα της αυλής μας.

Έφτιαξαν σχολικό λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου, με καλλιέργεια προϊόντων από τους ίδιους τους  μαθητές, (μαρούλια, καρότα, κρεμμύδια κ.α.) . Τα παιδιά μετείχαν από την αρχή τη δράσης, φύτεμα προϊόντων, περιποίηση και εξωραϊσμός κήπου με της βοήθεια της εικαστικού του σχολείου, παραγωγή και χρήση. Σύνδεση με την τοπική κουζίνα και τη μεσογειακή διατροφή.  Κατασκευή συσκευασμένων προϊόντων από τα λαχανικά και φρούτα της αυλής όπως μαρμελάδες, λικέρ, γλυκά.

-Πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.  Ανάπτυξη δράσεων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές.  Κάποιες από τις δράσεις που αναπτύχθηκαν είναι : ανακύκλωση,  γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον του τόπου, προστασία της θάλασσας και καθαρισμός των ακτών, κομποστοποίηση οικιακών απορριμμάτων.

Το σχολείο είναι μέλος του δικτύου συνεργαζόμενων σχολείων της UNESCO ASPnet και μέλος των Οικολογικών Σχολείων , ενός δικτύου όπου μετέχουν σχολεία που έχουν να επιδείξουν πλούσια περιβαλλοντική δράση.

– Ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων και  γνωριμία με την τοπική ιστορία.  Οι μαθητές έχουν υλοποιήσει μία σειρά πολιτιστικών δράσεων που έχουν να κάνουν με  τη διατήρηση των εθίμων του τόπου, αλλά και γνώση της τοπικής ιστορίας μέσα από επισκέψεις σε χώρους ιστορικής μνήμης, διαλέξεις και ομιλίες .

Το σχολείο στον τομέα αυτό, απέκτησε το πρώτο βραβείο στον περσινό πανελλήνιο διαγωνισμό με θέμα “Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες” με συνεντεύξεις, ερευνητικές εργασίες και πληροφοριακό υλικό για το ιστορικό αυτό νησί και τη σχέση του με τη Λέσβο.

 

Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού με την οικονομική ενίσχυση που πρόσφεραν οι υποστηρικτές του αλλά και την αρωγή της εταιρείας Σαβράμης υλοποίησε και την τέταρτη αποστολή στο μακρινό σχολείο της Λέσβου και, συγκεκριμένα, απέστειλε:

  • 1 Η/Υ ευγενικής προσφοράς της εταιρείας Σαβράμης
  • 45 βιβλία για την δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου τα οποία αποτελούν ευγενική προσφορά του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού
  • 2 χάρτες γεωφυσικούς και πολιτικούς οι οποίοι αποτελούν ευγενική προσφορά του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού

 Η συνολική αξία του υλικού που απεστάλη στο σχολείο είναι 1.000 ευρώ.

 

Στο Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με όλους εσάς δίνουμε ώθηση στην γνώση, στηρίζουμε τις νέες γενιές ώστε να αποτελέσουν τους χρήσιμους πολίτες του μέλλοντος της χώρας μας και δίνουμε το παράδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας για την ευημερία της πατρίδας μας.

Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της δράσης και σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί στην επέκταση της σε όλα τα ακριτικά σχολεία της Ελλάδας.

Είστε η δύναμή μας!

×

ΚΑΛΑΘΙ