You are currently viewing 2021 | Έβδομη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Μελίτης Φλώρινας

2021 | Έβδομη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Μελίτης Φλώρινας

Σεπτέμβριος 2021

Το ταξίδι της Γνώσης στην Ακριτική Ελλάδα έφτασε στη Μακεδονία!

 

Λίγα λόγια για τη Μελίτη Φλώρινας

Η Μελίτη είναι χτισμένη στη δυτική πλευρά των προπόδων του Βόρα (οροσειρά στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, που εκτείνεται και στις δυο χώρες), το οποίο είναι, το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Τη διασχίζει ο Γεροπόταμος ή Σταραρέκα που πηγάζει από την κορυφή του Βόρα και χύνεται στον Σακουλέβα (ποταμός της Φλώρινας), ο οποίος με τη σειρά του, ενώνεται με τον Εριγώνα και τον Αξιό.

Κατά το παρελθόν, στο χωριό υπήρχαν εννιά (9) νερόμυλοι από τους οποίους σήμερα διατηρείται μόνο ένας, ο μύλος του Ταρτόρα. Στη Μελίτη υπάρχει η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που στα θεμέλιά της βρίσκονται τα ερείπια ρωμαϊκών λουτρών, βρίσκεται στην άκρη του χωριού και δείχνει τη συνέχεια της πολίχνης κατά το μεσαίωνα. Από λιγοστά αρχαιολογικά ευρήματα (τάφους, επιγραφές και νομίσματα) εκφράζεται η ύπαρξη στη Μελίτη, ρωμαϊκού οικισμού και λουτρώνα.

Η σημερινή ονομασία της, οφείλεται στην αρχαία ελληνική πόλη Μελίτων που κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, αποτέλεσε κόμβο της Εγνατίας Οδού.

Σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται  με την κτηνοτροφία και τη γεωργία και εργάζονται στο εργοστάσιο της ΔΕΗ καθώς και στα ορυχεία εξόρυξης  λιγνίτη, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μελίτης.

 

Λίγα λόγια για το Δημοτικό Σχολείο Μελίτης Φλώρινας

Το Δημοτικό Σχολείο της Μελίτης λειτουργεί ως 6/θέσιο με αρκετές ειδικότητες μαθημάτων καθώς και ολοήμερο, με τους μαθητές που παραμένουν και σιτίζονται στο χώρο του σχολείου.

Το κτίριο του Σχολείου προέρχεται από το παλιό κτίριο που λειτουργεί από το  1918 – 1933. Σε αυτό  ενσωματώθηκε με προέκταση νέο κτίριο για να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών, με χώρους εστίασης, κλειστό γυμναστήριο, εργαστήριο φυσικών επιστημών, εργαστήριο εικαστικών, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Σχολείο λειτουργεί με μαθητικό δυναμικό μόνο από το χωριό.

Στην περιοχή της Μελίτης λειτουργεί το Κ.Π.Ε. Μελίτης (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Δήμου Μελίτης). Το κέντρο εκπονεί και υλοποιεί προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθήτριες και μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σεμινάρια επιμορφωτικά για εκπαιδευτικούς και για διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Η Διευθύντρια και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μας έγραψαν τα εξής: «Είμαστε ένα Σχολείο ακριτικό, στην αρχή κι όχι στην εσχατιά της Ελλάδας. Με πνεύμα αισιοδοξίας και ζήλο για τη δουλειά μας, πασχίζουμε ώστε το επίπεδο μόρφωσης που παρέχουμε στους  μαθητές μας, να είναι υψηλό και να μην υπολείπεται από εκείνο, αντίστοιχων σχολείων, αστικών περιοχών. Ως εκ τούτου εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας,  στο Μέλαθρο Οικουμενικού Ελληνισμού, που με την αμέριστη και απλόχερη προσφορά του, δίνει πνοή ζωής και υποστήριξη, στο δύσκολο έργο μας».

 

Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού υλοποίησε την έβδομη αποστολή στο μακρινό σχολείο του νομού Φλώρινας και, συγκεκριμένα, απέστειλε:

  • 1 ηλεκτρονικό υπολογιστή
  • 1 πολυμηχάνημα (εκτυπωτή – φωτοτυπικό μηχάνημα – scanner)
  • 1 βιντεοπροβολέα
  • 30 βιβλία για την δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου

Η συνολική αξία του υλικού που απεστάλη στο σχολείο είναι 1.800 ευρώ.

Για την αγορά των ειδών που εστάλησαν ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις εταιρείες Σουρωτή και Lamar καθώς και τους υποστηρικτές του Μελάθρου.

 

 

Στο Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με όλους εσάς δίνουμε ώθηση στην γνώση, στηρίζουμε τις νέες γενιές ώστε να αποτελέσουν τους χρήσιμους πολίτες του μέλλοντος της χώρας μας και δίνουμε το παράδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας για την ευημερία της πατρίδας μας.

Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της δράσης και σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί στην επέκταση της σε όλα τα ακριτικά σχολεία της Ελλάδας.

Είστε η δύναμή μας!

×

ΚΑΛΑΘΙ