You are currently viewing 2021 | Ένατη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Θολοποταμίου Χίου

2021 | Ένατη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Θολοποταμίου Χίου

Νοέμβριος 2021

Με τη δική σας υποστήριξη συνεχίζουμε την ενίσχυση των ακριτικών μας σχολείων!

 

Λίγα λόγια για το Θολοποτάμι Χίου

Στις πλαγιές του βουνού Προφήτης Ηλίας με υψόμετρο 535μ., είναι χτισμένο το Θολοποτάμι σε απόσταση 12,1 χλμ από την πόλη της Χίου. Με πανοραμική θέα προς τα ανατολικά στα παράλια της Μ. Ασίας, με πολλές πηγές, δροσερά φημισμένα για την ποιότητά τους νερά, πανύψηλα πλατάνια, στενά ανηφορικά δρομάκια, καλντερίμια κάποτε, με λιγοστά πλέον σκεπαστά (καμάρες).

Η ίδρυση του χωριού έγινε πριν από 800 χρόνια περίπου πάνω σε μικρό πετρώδη λόφο. Οι κάτοικοι φοβούνταν τους πειρατές γι΄ αυτό και έκλειναν τις εξόδους του χωριού που ήταν στοές με σιδερένιες πόρτες.

Προ αμνημονεύτων χρόνων έγινε καθίζηση προς το ΒΔ μέρος του χωριού στη θέση Ραγά.Τα Ραγά είναι ρήγμα με   πολλά πηγάδια, που έχουν εξερευνηθεί σήμερα  σε βάθος μόνο 16 μ.   Ανέβλυσε άφθονο θολό νερό, το οποίο έρεε για αρκετό χρονικό διάστημα και από περιέργεια έρχονταν όλοι οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών ακόμη και από την πόλη για να παρατηρήσουν το φυσικό φαινόμενο κι έμεινε η λέξη Θολοποτάμι σαν ονομασία του χωριού.

Γραπτές παραδόσεις από το διδάσκαλο της Κοινότητας Λουκά Ι. Τσαμπά αναφέρουν ότι ονομάζεται και Μάνη, γιατί ο πρώτος κάτοικος καταγόταν από τη Μάνη της Πελοποννήσου.

 

Λίγα λόγια για το Δημοτικό Σχολείο Θολοποταμίου Χίου από τους δασκάλους του

 «Το Δημοτικό Σχολείο Θολοποταμίου, σύμφωνα με πληροφορίες από τους παλαιότερους, λειτουργεί πάνω από 200 χρόνια. Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε άλλοτε με δύο δασκάλους και άλλοτε με έναν.

Από το 2001 μέχρι και σήμερα, με το ΦΕΚ 1129/30-8-2001, λειτουργεί ως 4/θέσιο.

Από το 2002 το  Σχολείο μας  είναι από τα πρώτα σχολεία που λειτούργησαν ως ολοήμερα με προαιρετική συμμετοχή των μαθητών και από το 2003 έγινε οργανική η θέση.  Συμμετέχουμε  σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων.

Έχει όλες τις ειδικότητες ( Πληροφορική , Εικαστικά , Γυμναστική ,Αγγλικά , Μουσική , Γαλλικά και Θεατρική Αγωγή  ) καθώς και τμήμα ένταξης για τα παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες .

Από φέτος έχουμε ενταχθεί στο δίκτυο βιβλιοθηκών του ΥΠΑΙΘ και προσπάθειά μας είναι η δημιουργία κατάλληλου χώρου και  ο εμπλουτισμός της με λογοτεχνικά παιδικά βιβλία .

Έχει Μεγάλο αύλειο χώρο για τα διαλείμματα των παιδιών και διοργάνωσης αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες καταφέραμε να εναχθούμε σε μελέτες επισκευής και συντήρησης του κτηρίου και του αύλειου χώρου σε συνεργασία με υπηρεσίες του δήμου Χίου  και της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής.

Το 1995 ιδρύθηκε και λειτουργεί Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με σημαντική συνεισφορά στη λειτουργία του σχολείου και άριστη συνεργασία με το Σχολείο μας  καθώς επίσης και με άλλους φορείς του νησιού μας».

 

Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού υλοποίησε την ένατη αποστολή στο μακρινό σχολείο της Χίου και, συγκεκριμένα, απέστειλε:

  • 3 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές
  • 1 βιντεοπροβολέα
  • 1 φορητό cd-player
  • 20 βιβλία για την δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου

Η συνολική αξία του υλικού που απεστάλη στο σχολείο είναι 1.800 ευρώ.

Για την αγορά των ειδών που εστάλησαν ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις εταιρείες LifeJacket Foundation, ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ,  καθώς και τους υποστηρικτές του Μελάθρου.

 

Στο Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με όλους εσάς δίνουμε ώθηση στην γνώση, στηρίζουμε τις νέες γενιές ώστε να αποτελέσουν τους χρήσιμους πολίτες του μέλλοντος της χώρας μας και δίνουμε το παράδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας για την ευημερία της πατρίδας μας.

Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της δράσης και σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί στην επέκταση της σε όλα τα ακριτικά σχολεία της Ελλάδας.

Είστε η δύναμή μας!

×

ΚΑΛΑΘΙ