You are currently viewing 2024 | Εικοστή Δεύτερη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο Προμάχων Πέλλας

2024 | Εικοστή Δεύτερη Αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο Προμάχων Πέλλας

Μάρτιος 2024

Το ταξίδι της γνώσης ξανά κοντά σε ακριτικό σχολείο της Μακεδονίας!

 

Λίγα λόγια για τους Πρόμαχους Πέλλας

Οι Πρόμαχοι είναι ο τελευταίος προς βορρά οικισμός και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αλμωπίας – απέχει 8 χιλιόμετρα από την Αριδαία – χτισμένοι στις υπώρειες της οροσειράς του Βόρα, (υψόμετρο 290 μέτρων) και το 2021 είχαν πληθυσμό 1.654 άτομα. Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία, η υλοτομία και γενικότερα η επεξεργασία του ξύλου.

Το χωριό, όπως διηγούνται οι παλιότεροι, πρωτοχτίστηκε κοντά στα σύνορα. Ήταν γνωστό στους γειτονικούς λαούς με την ονομασία Sel(ts)co Gre(ts)co, δηλαδή Ελληνικό χωριό. Η τοποθεσία του άλλαξε 7 φορές, εξαιτίας εχθρικών απειλών και επιδρομών. Αυτό μαρτυρεί η προηγούμενη ονομασία «Μπάχοβο» (Αχ και Μπαχ που θα μείνουμε). Οι κάτοικοί του, γηγενείς Έλληνες Μακεδόνες,  έλαβαν μέρος σε όλους τους εθνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες. Μετά τη λήξη του Μακεδονικού Αγώνα, το χωριό ονομάστηκε Ακρόπολις. Η κοινότητα Μπαχόβου (Πρόμαχοι) αναγνωρίστηκε στις 10/4/1919.

Σήμερα το χωριό είναι το μεγαλύτερο της περιοχής, έχει το μεγαλύτερο κοινοτικό δάσος έκτασης 16.000 στρεμμάτων που είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία του, καθώς οι περισσότερες οικογένειες ασχολούνται με την υλοτομία και γενικώς με το εμπόριο και επεξεργασία ξύλου.

Έχει Δημοτικό και Γυμνάσιο στο οποίο φοιτούν και μαθητές/τριες από γειτονικά χωριά.

 

Λίγα λόγια για το Δημοτικό Σχολείο Προμάχων Πέλλας

Το Δημοτικό Σχολείο έχει 77 μαθητές/τριες και είναι το μεγαλύτερο σε μαθητικό δυναμικό στον Δήμο Αλμωπίας, εκτός της πόλης της Αριδαίας. Επιπλέον, από την αρχή της  σχολικής χρονιάς φιλοξενεί και 25 νήπια, λόγω ακαταλληλότητας του κτηρίου του Νηπιαγωγείου και μέχρι να κτιστεί  το νέο κτήριο που θα το στεγάσει.

Το κτήριο είναι παλαιό – έχει κτιστεί στα τέλη της 10ετίας του ’60 –  και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του σχολείου (ΗΥ, φωτοαντιγραφικά, βιντεοπροβολείς, εργαστήριο Η/Υ, εκτυπωτές, συστήματα ήχου) είναι απαρχαιωμένος και κρίνεται ανεπαρκής για τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου σχολείου. Επειδή οι αρμόδιοι φορείς (Πολιτεία, Δήμος Αλμωπίας) με τα χρήματα που διαθέτουν μόλις και μετά βίας καλύπτουν τις βασικές ανάγκες λειτουργίας του (γραφική ύλη, θέρμανση, επισκευή εγκαταστάσεων) ιδιωτικοί φορείς (επιχειρήσεις, Ιδρύματα) και ο Σ. Γονέων βοηθούν στην συντήρηση και στην αναβάθμισή του εξοπλισμού του.

 

Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού υλοποίησε την εικοστή δεύτερη αποστολή στο ακριτικό σχολείο της Μακεδονίας και, συγκεκριμένα, απέστειλε:

  • 3 σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές
  • 1 διαδραστικό πίνακα
  • 1 βιντεοπροβολέα
  • Γραφική ύλη για τους μαθητές του σχολείου

Η συνολική αξία του υλικού που απεστάλη στο σχολείο είναι 2.800 ευρώ.

Για την αγορά των ειδών που εστάλησαν ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους υποστηρικτές του Μελάθρου για την αδιάλειπτη συμπαράσταση τους.

 

Στο Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με όλους εσάς δίνουμε ώθηση στην γνώση, στηρίζουμε τις νέες γενιές ώστε να αποτελέσουν τους χρήσιμους πολίτες του μέλλοντος της χώρας μας και δίνουμε το παράδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας για την ευημερία της πατρίδας μας.

Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη της δράσης και σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί στην επέκταση της σε όλα τα ακριτικά σχολεία της Ελλάδας.

Είστε η δύναμή μας!

×

ΚΑΛΑΘΙ